Săptămâna aceasta a fost inaugurată prima locuinţă protejată pentru victimele violenţei în familie din judeţul Vrancea. Proiectul, „VENUS – Împreună pentru o viaţă în siguranţă“, oferă în premieră servicii de găzduire, consiliere psihologică şi de orientare vocaţională femeilor care devin victime ale violenţei domestice. „Prima locuinţă protejată pentru victimele violenţei în familie din judeţul Vrancea va fi inaugurată astăzi în cadrul unui proiect cu fonduri nerambursabile la care este partener şi Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC), în spaţiile de cazare putând fi găzduite şase persoane care necesită separarea de agresor, pentru o perioadă de până la un an, în funcţie de complexitatea cazului. Pentru a ieşi din situaţia dificilă în care se află, victimele vor beneficia de locuință protejată, grup de suport și consiliere vocațională“, se arată în comunicatul trimis miercuri de reprezentanţii Direcţiei de Asisstenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Vrancea.
Cum cereţi ajutorul?
Din păcate, foarte multe femei care sunt victime ale violenţei domestice, nu cer ajutorul de frica agresorului. Altele se feresc să spună că iau bătaie de ruşine, gândindu-se că vor fi judecate de societate. Mare atenţie, o palmă primită de la partenerul de viaţă nu este un lucru firesc pe care să-l treceţi cu vederea! Violenţa de orice fel trebuie semnalată cât mai repede organelor abilitate. „Semnalarea situaţiilor urgente de violenţă domestică pentru care este necesar sprijinul din partea serviciilor sociale, se realizează prin intermediul liniilor telefonice ale instituţiilor publice abilitate să intervină în cazurile de violenţă domestică, inclusiv al liniilor telefonice de urgenţă. Autorităţile şi instituţiile publice competente au obligaţia ca, din oficiu sau la solicitarea unităţilor de poliţie ori a oricărei persoane interesate, să pună în aplicare măsuri de protecţie urgente şi specifice cu privire la minori, persoane cu dizabilităţi sau persoane cu nevoi speciale, vizate de ordinul de protecţie provizoriu. Obligaţiile şi interdicţiile dispuse împotriva agresorilor prin ordinele de protecţie provizorii devin obligatorii imediat după emiterea acestora, fără somaţie şi fără trecerea vreunui termen“, spune Adina Lăscan, purtător de cuvânt în cadrul DGASPC Vrancea.
Identificarea persoanelor din grupul ţintă se poate realiza atât în mod direct, „prin contactarea de către posibilii beneficiari ca urmare a promovării, publicității și diseminării continue a activităților proiectului,acțiunilor și mijloacelor de informare și comunicare desfășurate/existente în plan local/județean de către parteneri“, cât şi indirect „din informațiile privind beneficiarii de servicii sociale existente la nivelul: Direcțiilor Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului, Direcțiilor de Asistență Socială, Serviciilor Publice de Asistență Socială, serviciilor comunitare de asistență medicală, organizațiilor neguvernamentale,compartimentelor de asistență socială din cadrul unităților spitalicești, serviciilor sociale/de asistență socială aparținând cultelor religioase recunoscute în România, potrivit legii,organizațiilor sindicale și patronale, oricăror alte instituții cu atribuții în domeniul prevenirii și combaterii violenței domestice care intră în contact cu victimele acestui fenomen și care le pot referi către serviciile sociale specializate“, mai adaugă purtătorul de cuvânt.
Cine şi în ce condiţii poate primi adăpost în locuinţa protejată?
Selecţia şi admiterea victimelor violenţei domestice se face numai în situaţia în care acestea întrunesc cumulativ cel puţin una dintre condiţiile de risc şi cel puţin una dintre condiţiile de vulnerabilitate. Iată care sunt condiţiile de risc:
„a) Victima a fost în mod repetat afectată de fapte de violență domestică ale căror efecte nu au fost eliminate;
b) Victima a beneficiat în ultimii 5 ani, de cel puțin o măsură de protecție: ordin de protecție provizoriu sau ordin de protecție;
c) Victima se află sau s-a aflat în ultimii 5 ani în evidențele unuia sau mai multor servicii publice de asistență socială, uneia sau mai multor organizații neguvernamentale și a beneficiat din partea acestora de acordarea unor servicii/ măsuri de sprijin;
d)Victimei i s-a eliberat în ultimii 5 ani cel puțin un certificat medico-legal și/sau certificat medical care să ateste vătămările provenite din situațiile de violență domestică, și, după caz, orice alte documente doveditoare emise de către unitățile sanitare;
e) Victima face dovada înregistrării unei cereri de divorț sau a emiterii de către instanțele judecătorești a unei hotărâri definitive într-un proces de divorț sau a unui certificat de divorț“, mai apare în comunicatul trimis de DGASPC Vrancea.
În ceea ce priveşte condiţiile de vulnerabilitate, acestea sunt:
„a) Victima se află în situația de dependență economică față de agresor și/sau nu are venituri proprii sau acestea sunt insuficiente;
b) Nu există alternative privind separarea de agresor din punct de vedere al spațiului locativ;
c) Victima primește în mod repetat din partea agresorului insulte și cuvinte jignitoare, brutale, umilitoare și/sau amenințări la adresa vieții și integrității sale și/sau a copiilor săi/din anturajul său, sau a rudelor/prietenilor;
d)Victima nu are calitatea de salariat la momentul realizării evaluării;
e) Victima s-a aflat sau se află în concediu de îngrijire a copilului;
f) Victima nu deține un certificat de calificare profesională pentru o anumită ocupație;
g)Victima face parte din categoria de şomeri în vârstă de peste 45 de ani, şomeri de lungă durată sau şomeri care sunt părinţi unici susţinători ai familiilor monoparentale;
h) Victima nu deține nicio diplomă de studii sau deține documente doveditoare privind absolvirea a cel puțin 4 clase;
i) Persoana este cu cu dizabilități“, potrivit aceleiaşi surse.
Dosar de înscriere în grupul-ţintă
Înainte de a primi găzduire în locuinţa protejată, solicitantul trebuie să întocmească un dosar cu care să se prezinte la sediul DGASPC Vrancea. Iată care sunt documentele necesare: actul de identitate al beneficiarului, precum şi, atunci când este cazul, actele de identitate ale copiilor minori aflați în grija sa în cadrul locuinței protejate, în copie; înscrisuri care să ateste îndeplinire condițiilor de risc și de vulnerabilitate, precum şi orice alte înscrisuri care susțin necesitatea furnizării unor servicii adecvate pentru nevoile victimelor violenței domestice.
„Încadrarea în condițiile menționate anterior se face prin prezentarea oricăror înscrisuri doveditoare sau pe baza anchetei sociale în care este menționată starea de vulnerabilitate a victimei. Pentru admiterea în cadrul serviciilor sociale persoana care îndeplinește condițiile sus-menționate trebuie să constituie un dosar de înscriere în grupul țintă. Dosarul se va depune la sediul DGASPC Vrancea din Focșani, Bulevarul Gării nr 13, (având în vedere că, la nivelul instituției, în urma analizării dosarelor de candidatură a persoanelor din grupul țintă, primite în perioada atribuită conform graficului de activități a proiectului «VENUS – Împreună pentru o viață în siguranț㻓, subliniază Adina Lăscan.
Reprezentanţii DGASPC au mai transmis că, victimele violenței domestice pot beneficia de :
GĂZDUIRE pe o perioadă de până la 1 an în cadrul LOCUINȚE PROTEJATE
CONSILIERE PSIHOLOGICĂ, respectiv, programe specifice de asistență psihologică și de dezvoltare personală în scopul de a te ajuta să depășești situația de criză.
CONSILIERE PENTRU ORIENTARE VOCAȚIONALĂ, prin dezvoltarea de competențe în vederea creșterii oportunităților de ocupare a forței de muncă.