GALERIE FOTO: „Caravana iubirii – Hristos sufletul copiilor“, la Colegiul Tehnic „Gheorghe Balş“ Adjud

0
268

Câţiva elevi de clasa a XII-a, de la Colegiul Tehnic „Gheorghe Balş“ din Adjud, au renunţat la timpul lor liber pentru a confecţiona… mărţişoare. Târgul de mărţişoare intitulat: „Caravana iubirii – Hristos sufletul copiilor“ este o activitate caritabilă lansată în acest an şi care face parte din miniproiectul „Iisus Hristos – un tată, o mamă, un frate, o soră, un prieten, un cămin şi un veşmânt pentru mine şi familia mea“. Marian Drăghici, directorul adjunct al colegiului adjudean, ne-a spus mai multe despre această activitate. Aşa am aflat că vineri, câţiva elevi, tot de la clasa a XII-a, vor merge la Spitalul Municipal Adjud pentru a dona sânge, iar apoi, bonurile primite le vor folosi tot în scop caritabil.

Ajutor pentru familiile nevoiaşe

„Deşi trăim sub acelaşi soare, nu suntem contemporani!“, este ceva ce mi-a rămas mult timp în minte şi pe care am tot încercat să-l asociez cu o explicaţie pertinentă. Da, vedem acelaşi soare, însă nu-l percepem la fel pentru că, în timp ce alţii au toate condiţiile necesare unui trai decent, sunt oameni care îşi duc zilele în cele mai dificile condiţii. Sunt copii care poate nu au văzut niciodată o jucărie, şi bunici care nu au pe nimeni… În astfel de situaţii intervin oamenii cu suflet mare care au înţeles că frumuseţea şi bucuria vin şi din lucrurile bune pe care le faci pentru cei din jurul tău.

„Caravana iubirii – Hristos sufletul copiilor“ este o activitate iniţiată de elevii de clasa a XII-a de la Colegiul Tehnic „Gheorge Balş“ din Adjud, cu sprijinul cadrelor didactice de la liceu şi al parohiei „Sfânta Cuvioasă Parascheva“ din Adjud. „Proiectul este făcut în colaborare cu nişte biserici pentru ajutorarea unor familii nevoiaşe care nu au posibilităţi materiale foarte dezvoltate atât din Adjud, cât şi din alte localităţi. Spre exemplu, am găsit o familie care trăieşte la Huruieşti, în judeţul Bacău, în nişte condiţii improprii aşa că am decis să strângem nişte bănuţi să o ajutăm într-un fel. Proiectul a luat naştere în urmă cu două săptămâni, şi ne propunem să continuăm prin identificarea diferitelor probleme şi lucruri care apar în sânul famililor nevoiaşe. Încercăm să le ajutăm cum putem. Aceste cazuri le descoperim prin intermediul copiilor. Fiind o arie mai dezvoltată, ei află sau ştiu deja familiile din vecinătatea lor care au nevoie de o mână de ajutor“, a spus Marian Drăghici.

Aceste mărţişoare sunt făcute de elevii noştri!“

Atelierul mărţişoarelor a fost deschis săptămâna trecută. Dacă în prima zi elevii nu prea ştiau cum şi ce să facă, de la a doua întâlnire lucrurile deja au început să se aşeze. Târgul de mărţişoare este realizat în scop caritabil, astfel că banii strânşi din donaţii sau din vânzarea mărţişoarelor vor fi folosiţi pentru a ajuta una sau mai multe familii pentru care viaţa reprezintă uneori o luptă constantă pentru supravieţuire. „Acţiunea elevilor a prins, însă la început fiecare venea, se uita, întreba, nu ştia despre ce este vorba… De la următoarea pauză lucrurile au început deja să se dezvolte. Spre exemplu, un elev care vine acolo, nu este obligat să cumpere un mărţişor, poate doar să doneze un leu, şi i se dă un mărţişor confecţionat chiar de colegi de-ai săi“, a mai spus dir. adj. Marian Drăghici.

Duminică, elevii adjudeni au fost vestitorii primăverii pentru enoriaşii care au participat a la Sfânta Liturghie în Biserica „Sfânta Cuvioasă Parascheva“ sau la Biserica „Sfântul Teodosie“ din Adjud. „Mărţişoarele care au fost date ieri la biserică, au fost confecţionate de ei, dar am avut sprijinul bisericii în sensul că ne-au dat nişte cruciuliţe, deci putem spune că au fost nişte mărţişoare bisericeşti pe care le-am oferit tuturor doamnelor şi domnişoarelor aflate în casa Domnului. Mărţişoarele făcute pentru târgul de astăzi au fost confecţionate doar de ei săptămâna trecută, în afara orelor de curs. Aproximativ 15/20 de copii au participat la această acţiune“, a mai adăugat directorul adjunct.

Marian Drăghici mai spune că toţi profesorii care predau la Colegiul Tehnic „Gheorge Balş“ au fost încântaţi de această iniţiativă, fapt pentru care îi sprijină pe elevi în demersurile lor. Deşi elevii au mai participat şi la alte acţiuni cu teme caritabile, aceasta pare să fie cea mai deosebită. „Toate cadrele didactice de la Colegiul «Balş» vor fi implicate în acest proiect, inclusiv directorul instituţiei. Este una dintre cele mai frumoase acţiuni făcute de elevii noştri de la Colegiul «Balş», iar acţiunile de acest nivel vor continua pentru că există deschidere din partea lor, vor să facă bine, vor să dezvolte aceast spirit de a dărui şi de a fi cu sufletul aproape de aceste persoane cu probleme. De altfel, ei au mai avut astfel acţiuni şi au mai strâns haine, dulciuri…“, precizează sursa.

Un strop de sânge, o şansă la viaţă

Luni, elevii care s-au ocupat de confecţionarea mărţişoarelor, i-au propus directorului adjunct o altă acţiune – donarea de sânge. Aşa că vineri dimineaţă, aproximativ 20 de elevi de clasa a XII-a vor merge la Spitalul Municipal din Adjud pentru a dona sânge. Unii dintre ei sunt la prima donare, însă îşi înving emoţiile ştiind că o fac pentru o cauză nobilă. „Astăzi, elevii m-au contactat şi mi-au spus că vor să meargă să doneze sânge. De ce?! Pentru că au înţeles că în urma donării sângelui, primesc nişte bonuri, ceea ce este adevărat. Am contactat managerul Spitalului din Adjud, am înţeles că se face o programare şi că sunt nişte paşi pe care trebuie să-i urmăm în acest sens. De asemenea, am aflat că a fost anunţată o echipă mobilă de la Focşani care se va deplasa vineri dimineaţă la ora 08:00 la Spitalul Municipal Adjud.

În cursul zilei de astăzi anunţăm şi Inspectoratul Şcolar pentru că este vorba de aproximativ 20 de elevi cărora li se va recolta sânge. Este vorba despre elevi de clasa a XII-a, care învaţă dimineaţa, şi pe care i-am programat vineri la 07:30 la spital. Teoretic nu se va întârzia pentru că echipa mobilă de la Focşani va fi formată din aproximativ 5 asistenţi. După ce donează, vom stabili pasul următor, vom strânge bonurile şi elevii vor hotărî la care familie vom merge. Avem două variante: să le dăm bătrânilor bonurile cu care să-şi cumpere singuri ceea ce au nevoie, sau să le cumpărăm noi, însă totul se va decide într-o şedinţă comună între elevi şi profesori“, concluzionează dir. adj. Marian Drăghici.

Ideea de a-i ajuta pe cei aflaţi în nevoie, a determinat-o pe Denisa să se alăture proiectului. Are puţine emoţii în ceea ce priveşte activitatea de vineri, de la spital, însă este conştientă de faptul că ajută atât oamenii care au nevoie de sânge, cât şi familiile cu posibilităţi materiale reduse, cu ajutorul acelor bonuri de masă pe care urmează să le primească de la spital. „Despre activitatea aceasta am aflat acum câteva zile de la colegii mei. Am ales să mă implic şi eu pentru că ar trebui să ajutăm şi celelalte persoane din jurul nostru. Mi se pare a fi o idee practică şi destul de bună dat fiind faptul că noi ne-am mai implicăm în astfel de activităţi cartabile. Poveştile despre familiile nevoiaşe le aflăm noi, însă profesorii sunt cei care ne dau sfaturi. Cel mai mult mă impresionează copiii din familiile nevoiaşe, văzând adevărata bucurie din ochii lor, atunci când primesc ceva, realizez că trebuie să apreciez mult mai mult ceea ce am. Vineri o să donez şi eu sânge, nu am mai făcut-o până acum şi sunt emoţionată, însă ştiu că o fac pentru ceva bun, iar asta face să merite“, a spus Andreea Denisa Butnaru, elevă în clasa a XII-a la Colegiul Tehnic „Gheorge Balş“ din Adjud.

Sub sloganul „Ajutând un sărman, te ajuţi de fapt pe tine“, elevii de la Colegiul Tehnic „Gheorghe Balş“ din Adjud au dat startul faptelor bune din acest an. Speranţa lor este că vor putea aduce zâmbetul pe buzele cât mai multor persoane care au uitat cât de plăcut este să primeşti ceva fără să fii nevoit să ceri.

Sursa foto: Colegiul Tehnic „Gheorghe Balş“ Adjud

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here