Ediția: Sâmbătă 21 Decembrie 2024. Nr 6784
Ediția: Sâmbătă 21 Decembrie 2024. Nr 6784

VIDEO și GALERIE FOTO: Atenţie, se trage! Medicii de la Spitalul Militar Focşani au participat la un concurs de tir

Abilităţile de bun soldat ale cadrelor medicale de la Spitalul Militar „Dr. Alexandru Popescu“ Focşani au fost puse la „grea“ încercare joi, la concursul de tir organizat în Poligonul de tragere de la Slobozia Ciorăşti, de lt. col. Marius Chiriac, comandantul Batalionului 280 Infanterie Mecanizată „Căpitan Valter Mărăcineanu“. Evenimentul face parte dintr-un buchet de activităţi organizate cu prilejul împlinirii celor 25 de ani de activitate ai Batalionului 280.

Cadrele medicale care au răspuns afirmativ invitaţiei au spus că a fost o experienţă plăcută în urma căreia au conştientizat pe pielea lor emoţiile prin care trec soldaţii pe câmpul de luptă. Cu toate că pentru unii dintre ei a fost poate prima dată când au tras cu un pistol adevărat, au reuşit să mânuiască cu dibăcie armele. Cu toată că vântul sufla cu sălbăticie, participanţii s-au bucurat că au avut această ocazie.

Soldat pentru o zi!

După ce toţi concurenţii au fost instruiţi şi echipaţi corespunzător, s-a executat prima tragere cu un pistol de 9 mm calibru. Vântul puternic le-a cam dat bătăi de cap „soldaţilor“ pentru că au fost nevoiţi să fie mult mai atenţi la poziţia corpului astfel încât reculul armei să fie unul controlat, iar direcţia glonţului să fie cea corectă.

Schimbând registrul, cei zece concurenţi au tras apoi cu un pistol mitralieră 7,62 calibru, mult mai greu şi cu un recul puţin mai mare. În niciuna dintre situaţii nu au existat victime, concursul desfăşurându-se în parametrii siguri. În afară de militari, zona a fost asigurată de un echipaj SMURD şi unul de la Poliţia Militară. „Astăzi (ieri – n.r.) a avut loc concursul de tir organizat cu ocazia aniversării celor 25 de ani de la înfiinţarea batalionului, moment la care au participat şi doctorii din cadrul Spitalului Militar Focşani care au avut parte de experienţa unui procent de 1% din activitatea unui militar.

Întâmplător, ne-a ajutat şi vremea, astfel încât participanţii au putut vedea cum militarii noştrii execută anumite activităţi în condiţii de vreme uşor provocatoare. A fost un vânt puternic care a influenţat inclusiv tragerea, problematica luminii, problematica distanţei la care se execută trageri şi efectele pe care le produce armanentul în condiţiile executării tragerii: reculul, greutatea echipamentului, deci au avut ocazia să vadă factorii la care sunt «expuşi» militarii atunci când trebuie să se antreneze, şi la ce performanţă şi standarde trebuie să ajungă pentru a putea fi capabili să-şi îndeplinească misiunea cu succes“, a explicat lt. col. Marius Chiriac, comandatul Batalionului 280 Infanterie Mecanizată „Căpitan Valter Mărăcineanu“.

Soldatul se «căsătoreşte» cu arma lui“

Aceasta este metafora pe care a utilizat-o un militar pentru a explica importanţa relaţiei pe care soldatul o stabileşte cu arma lui; arma este o „jucărie“ care, odată ajunsă în mâini nepotrivite, poate instala şi crea panică. De aceea este foarte important ca militarul să fie obişnuit cu arma din dotare astfel încât să-şi cunoască stilul de tragere, lacunele şi punctele forte. „S-au executat trageri cu două categorii de armament, respectiv pistolul de 9 mm, şi pistolul mitralieră de 7,62 mm calibru. Provocările au fost inclusiv acelea de a trece de la o categorie de armament, la alta, distanţele fiind diferite. Au avut ocazia să vadă ce înseamnă personalizarea unei categorii de armament pentru un singur militar pentru că arma cu care a început să tragă, se reglează, se va face o corecţie a ochirii pentru ca ulterior să ajungă la tragerea de precizie şi să execute tragerea corespunzător.

Trecând de la o categorie la alta, provocările au fost mai mari, un recul mai puternic, o distanţă mult mai mare; greutatea armei în sine contribuie la performanţa pe care trebuie să o atingă militarul. Am observat că după primul cartuş plecat pe ţeavă, de la prima categorie de armament, la a doua, deja se simţea că nivelul de cunoaştere şi încredere în capacitatea proprie de a spune pot şi pot mai bine, crescuse. Rezultatele acestor două trageri au reprezentat cu adevărat încununarea unui concurs de tir“, a mai precizat lt. col. Marius Chiriac.

Simpozion la Cercul Militar Focşani

Comandatul unităţii, lt. col. Marius Chiriac i-a invitat, tot joi, pe militari, şi nu numai, să participe la un simpozion organizat la Cercul Militar Focşani pentru a aduce un omagiu Căpitanului Valter Mărăcineanu.Astăzi, la ora 14:00, va avea loc un simpozion pe tema Portret de erou – Căpitan Valter Mărăcineanu, prilej cu care vom expune câteva momente din trecutul batalionului, şi rezultatul a ceea ce suntem în prezent. Printre participanţi se vor afla militari în rezervă, dar şi foşti militari ai batalionului care vor avea ocazia să revadă câteva dintre momentele la care au fost părtaşi de-a lungul vremii prin intermediul unui film. Prin acest lucru ne dorim să le reactivăm amintirile şi să dovedim că ceea ce au făcut ei în trecut, noi, cei prezenţi, le-am preluat în experienţa proprie şi le ducem mai departe, astfel încât să menţinem acelaşi nivel, iar acest lucru să fie transmis din generaţie în generaţie pentru a fi permanent pregătiţi să ne îndeplinim misiunea“, a mai spus comandantul Batalionului 280.

Din cauza evoluţiei neaşteptate a „fenomenului coronavirus“, lt. col. Marius Chiriac ne-a transmis că azi, la Ziua Porţilor Deschise organizate la sediul unităţii, este posibil să nu participe niciun elev, întrucât toate unităţile de învăţământ din judeţ au primit înştiinţări de la Ministerul Educaţiei şi Învăţământului cu privire la interzicerea participării elevilor la orice fel de manifestaţii publice care le-ar putea periclita sănătatea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?