Un ministru din Focșani, votat de locuitorii municipiului, se opune proiectelor de dezvoltare a orașului, a acuzat, ieri, primarul Cristi Misăilă. În cadrul ședinței ordinare a Consiliului Local care a avut loc aseară, primarul municipiului a arătat că sunt nejustificate motivele pentru care ministrul demis „Grindă” Ion Ștefan, a blocat plățile pentru proiectele de reabilitare a străzilor din Focșani. Pentru acest lucru a fost făcută și o plângere penală la DNA, astfel încât ministrul Lucrărilor Publice să justifice în fața procurorilor deciziile luate și care au afectat zeci de mii de focșăneni.
Bineînțeles că dezvăluirile primarului nu le-au picat bine consilierilor liberali care au părăsit sala de ședințe de la Ateneul Popular. Nu le-a picat bine nici când primarul a precizat că proiectele cu fonduri europene ale primăriei sunt în valoare de 70 milioane euro, iar în 2019 au fost încasate 3,8 milioane euro pentru lucrările executate în cadrul acestor proiecte. Obișnuiți să vocifereze și să intervină peste consilierii PSD, liberalii au primit o replică pe măsură. S-a ajuns în situația ca președintele de ședință, Alexandru Nistoroiu, conform atribuțiilor stabilite prin Regulamentul de funcționare a Consiliului Local, să interzică luarea cuvântului de către doi consilieri locali, care au depășit constant limitele bunului simț și au vorbit despre alte subiecte decât cele de pe ordinea de zi sau au intervenit peste ceilalți vorbitori.
Scandalul a fost declanșat de liberali după ce primarul Cristi Misăilă a arătat motivele pentru care consideră abuzive controalele efectuate de Ministerul Lucrărilor Publice la investițiile finanțate prin PNDL și rezultatele acestora. Explicațiile primarului sunt trecute și în plângerea penală depusă la DNA. Plângerea edilului vizează modul abuziv în care au fost făcute controalele la Focșani pentru proiectele finanțate prin PNDL, respectiv sistarea alocării de bani pentru lucrările executate pe patru străzi din municipiu. Primarul a arătat că, în procesele verbale, sunt trecute constatări generale, fără să fie specificată suprafața cu binder care nu este conformă, zona în care este aceasta, câte borduri au fost dislocate, amplasarea acestora. De asemenea, nu sunt precizate persoanele responsabile de aceste nereguli și măsurile de remediere care trebui aplicate de către municipalitate. Mai mult, în adresa prin care Primăriei Focșani i s-a comunicat sistarea plăților, apar informații despre neconformități cantitative, adică materiale sau lucrări neefectuate și trimise la decontare. Aceste informații grave nu apar însă în procesele verbale întocmite cu ocazia controalelor efectuate în teren.
Ori, a explicat primarul, dacă aceste controale ar fi fost derulate cu bună credință, s-ar fi trecut în procesele verbale suprafețele de asfalt cu probleme, lungimea bordurilor cu neconformități, s-ar fi dispus termene pentru remedierea abaterilor. Însă acest lucru nu s-a întâmplat. Mai mult, a explicat primarul Misăilă, ulterior controalelor de la minister, reprezentanții Primăriei cu diriginții de șantier, reprezentanții constructorilor au verificat străzile și au găsit că problemele vizau lucrări de maxim 70 mii lei, nu de 3,9 milioane lei, suma blocată de Minister. Însă chiar și după ce aceste probleme au fost rezolvate, cei de la București nu au dorit să facă plățile pentru străzile din Focșani.
Deși liberalii s-au abținut, consilierii locali au adoptat ieri proiectul bugetului Focșaniului pentru acest an. Primăria Focșani a estimat un buget de 342,2 milioane lei pentru 2020, din care 171,6 milioane lei sunt cheltuielile cu investițiile prognozate a fi realizate. Proiectul de buget a fost prezentat focșănenilor de primarul Cristi Misăilă la dezbaterea publică organizată la Cinematograful Balada dar și la întâlnirea cu reprezentanții unităților de învățământ din municipiu.