”Iubirea adevărată este singura armă de care omul are nevoie”
Este sentimentul care m-a cuprins anul acesta, în 24 februarie, ziua când am sărbătorit ”Dragobetele”, protectorul iubirii și simbolul suprem al dragostei la români. Ne-am întâlnit cu staff-ul asociației CARP ”Milcov” din Focșani, mai apoi cu un grup de bunicuțe și alți vrednici colaboratori și voluntari.
Anul trecut, în preajma sărbătorilor pascale, le-am vorbit seniorilor despre obiceiurile și tradițiile românești. De data aceasta, programul ales a întrecut toate așteptările. Bunicuțele harnice, bunicuțele darnice și educatoarea Rodica Leica, de la Grădinița nr. 4 din Focșani, prin muzică, dans, poezie și teatru au dat adevărate probe de artă. Artă a fost și pregătirea delicateselor culinare. Cele trei Marii, împreună cu Lenuța, Niculina, Didina, Margareta și Săftica, ne-au răsfățat pe deplin. Ofertele copiilor au fost mărțișoarele și florile. Aceștia au impresionat până la lacrimi. Cu mânuțele lor dibace au lucrat și oferit daruri gingașe. Momentul culminant a fost extraordinar. Copiii ne-au invitat la dans, la cântec și voie bună, la jocuri inter-active. Spectacolul a îngemănat în întregul său tot ciclul vieții, ”copilăria și bătrânețea”!
Trăirea afectivă și orele de socializare (de care seniorii noștri au atâta nevoie) au continuat într-un salon, la o pensiune din apropiere, unde s-a cântat, s-au spus versuri, s-au depănat amintiri.
Organizatorii întâlnirii au avut în frunte pe președintele Sandu Ploscaru, regizorul principal, și o echipă formată din personalul asociației și membrii comisiei cultural-educative, turism și agrement. Talentata noastră Oana Adriana Alexandrescu a scris pentru acest eveniment două poezii: ”Dragobete” și ”Rugă”. Acestea au fost recitate de seniorii Ion Ghețu și Cornelia Ploscaru – membri ai clubului de teatru și poezie ”Împreună”, club ce se desfășoară în parteneriat cu Biblioteca Județeană ”Duiliu Zamfirescu” din Focșani. Publicul s-a răsfățat și a gustat din plin sceneta ”Sâcâiala” de A. P. Cehov, ai cărei protagoniști sunt membri în asociația noastră, Elena Vână și Ion Ghețu. Băbuța și dascălul au strâns ropote de aplauze, au descrețit frunți, au smuls hohote de râs. Pe noi, voia bună ne ține mai aproape de marea familie a asociației Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor ”Milcov” din Focșani.
Am avut oaspete de onoare pe D-na Tudora – nonagenara noastră și pe doamna Mihaela, fiica acesteia, îndrăgostită de pictură, de artă în general. Nu mică ne-a fost surpriza când toate bunicuțele au primit în dar câte o pictură în acuarelă realizată de aceasta cu multă dragoste și emoție. Cuvintele adresate publicului, florile și desenele ne-au dus cu gândul la Ștefan Luchian, la nemuritoarele lui anemone.
Felicitările, florile și îmbrățișările președintelui, care de data aceasta a fost numit ”bunicul bunicilor”, au mers la suflet. E și el octogenar! Simte alături de cei prezenți fiorul vieții și al iubirii între oameni, sentimente care se cultivă aici în asociație de aproape 67 ani de existență.
În data de 24 februarie 2020, în asociația noastră s-a trăit ”a doua tinerețe !” Finalul apoteotic a fost momentul când au fost cântate ”Iubesc femeia”, ”Zaraza” , ”Ochiul tău iubit”, pe versurile lui Mihai Eminescu și muzica lui Eugen Doga, dar și piesa lui Raul, ”Ochii tăi”!
La bună vedere, oameni buni!
Prof. Ștefan Neagu