Președintele Comisiei pentru politică externă a Senatului, senatorul de Vrancea Cristian Dumitrescu, a avut luni o întrevedere cu o delegație parlamentară britanică, formată din Andrew Egan Henderson Hendry, Alan Brown, Gavin Andrew Stuart Newlands și Brendan O’Hara, membri ai Camerei Comunelor. “În cadrul dialogului, am salutat prezența la București a delegației britanice, cu ocazia primei vizite la nivel parlamentar după Brexit. Am dorit să subliniez importanța, pentru România, de a menține relațiile tradiționale de cooperare cu Marea Britanie și după retragerea acestui stat din Uniunea Europeană, în special în domeniul economic, politic, militar și a întări parteneriatul strategic româno-britanic. De asemenea, am prezentat provocările cu care se confruntă România pe flancul estic și în zona Mării Negre, punctând importanța colaborării țărilor noastre în cadrul NATO pentru menținerea securității în regiune.
Totodată, am exprimat speranța că drepturile de care se bucură cetățenii români care locuiesc și muncesc în Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord vor fi respectate, la aceleași standarde după momentul Brexit, în condițiile în care comunitatea românească este formată din oameni foarte bine pregătiți, adevărați specialiști în diverse domenii de interes actual și își aduc o contribuție importantă la dezvoltarea comunităților din această țară, unde trăiesc și muncesc”, a declarat senatorul Cristian Dumitrescu. Parlamentarul vrâncean a arătat că țara noastră respectă decizia Regatului Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord cu privire la retragerea din Uniunea Europeană și că există un consens al clasei politice din România cu privire la obiectivele de politică externă asumate la nivel de țară, care vizează consolidarea și întărirea relațiilor cu Regatul Unit. “Am subliniat, de asemenea, importanța păstrării unei bune colaborări între Uniunea Europeană și Marea Britanie, cu preponderență în domeniul economic și militar, și după Brexit”, a precizat senatorul Cristian Dumitrescu.
Partea britanică a dat o înaltă apreciere cooperării cu România, reiterând dorința de a consolida și întări bunele relații pe care Regatul Unit le are cu țara noastră. Totodată, a punctat intenția Regatului Unit al Marii Britanii de a menține o puternică colaborare în cadrul NATO, precum și o relație principială și corectă cu Uniunea Europeană în domeniul securității, și după retragerea din UE, manifestând solidaritate cu privire la problemele de securitate pe care România le are de înfruntat pe flancul estic al Alianței.
S-a subliniat că este pentru primă dată după Brexit când o delegație a Camerei Comunelor realizează o vizită în România.
Referitor la comunitatea de români din Regatul Unit, parlamentarii britanici au adus aprecieri cu privire la calitatea umană și profesională a românilor care trăiesc și muncesc în Regatul Unit. De asemenea, au exprimat intenția de a continua acordarea drepturilor la standardele de care se bucură în prezent, și, în măsura posibilităților, de a menține nivelul beneficiilor acordate cetățenilor români. “Sunt convins că acest schimb parlamentar trebuie să continue și că, în prima decadă a lunii aprilie, am răspuns invitației Comisiei pentru politică externă din Camera Comunelor pentru a face o vizită, împreună cu colegii, în Parlamentul Britanic”, a încheiat senatorul Cristian Dumitrescu.