Anul acesta, pe 1 martie, se împlinesc 25 de ani de la înfiinţarea Batalionului 280 Infanterie Mecanizată „Căpitan Valter Mărăcineanu“, fapt pentru care, lt. col. Marius Chiriac, comandantul Batalionului a hotărât să desfăşoare mai multe activităţi tematice. Startul a fost dat în data de 17 februarie, atunci când militarii au mers în localitatea Ciorogârla, din judeţul Ilfov, pentru a-i aduce un omagiu eroului al cărui nume îl poartă Batalionul 280. A urmat apoi o campanie de donare de sânge, iar cu bonurile de masă primite din partea Centrului de transfuzie sanguină Vrancea, militarii au cumpărat alimente pentru bunicii de la Căminul de bătrâni din Odobeşti.
Joi, pe 27 februarie, va avea loc un concurs de tir la care vor participa şi câţiva medici de la Spitalul Militar de Urgenţă „Dr. Alexandru Popescu“ Focşani, prezenţa cadrelor medicale fiind o premieră în rândul acestor concursuri organizate de Batalionul 280 Infanterie Mecanizată. Mai multe despre aceste activităţi ne-a vorbit lt. Col. Marius Chiriac, comandantul Batalionului.
Un „mărţişor“ special!
În ultimii 25 de ani, pentru militarii care activează la Batalionul 280 Infanterie Mecanizată „Căpitan Valter Mărăcineanu“, Mărţişorul a fost ocazia potrivită de a se întâlni cu foştii colegi şi comandanţi, dar şi să angreneze comunitatea în diverse activităţi tematice. Anul acesta, militarii au mers în localitatea Ciorogârla, din judeţul Ilfov pentru a-i aduce un omagiu Căpitanului Valter Mărăcineanu. Comandantului unităţii a rămas impresionat de Mănăstirea Sămurcăşeşti, singura biserică cu trei altare. „La 1 martie, Batalionul împlinește 25 de ani de la înființare. Batalionul nostru, de acum 10 ani, a luat denumirea onofirică a Căpitanului Valter Mărăcineanu. Începând cu 17 februarie, am desfășurat o serie de activități în preambulul momentului aniversării, iar celebrarea zilei propriu-zise va avea loc în data de 2 martie. Până în acest moment, am avut o deplasare în localitatea Ciorogârla unde este Mănăstirea Sămurcășești și locație în care se află monumentul Căpitanului Valter Mărăcineanu.
Putem să spunem că a fost prima activitate cu care am început această pregătire în vederea sărbătorii celor 25 de ani de existență. Am mers cu un detașament de gardă, specific activităților de comemorare a eroilor, am avut o activitate de depunere de coroane la monumentul Căpitanului Valter Mărăcineanu unde am invitat reprezentanți ai autorităților locale din Ciorogârla rugându-i, dacă consideră oportun, să invite elevi, copii, veterani din zonă, dacă au, sau cadre militare în rezervă, fiind prima activiate de acest gen care a avut loc în localitatea dumnealor. Din partea Mănăstirii am avut o participare extraordinară, sobor de preoți, corul Mănăstirii, măicuțele împreună cu Maica Stareță, a sosit și un grup destul de mare de elevi și ne-am bucurat împreună de acest moment. Am vizitat și muzeul mănăstirii, am avut oportunitatea să vedem că este și singura biserică, din câte am înțeles, cu trei altare, a fost un fel de schimb de bucurie de suflet de ambele părți.
La activitate au participat primii doi comandanți ai batalionului din vremea respectivă, din 1995, până în prezent, care la acest moment sunt cadre militare în rezervă, i-am invitat și pe dumnealor laolaltă cu cei activi încă, să mergem împreună acolo. Totodată au participat reprezentanți și de la Asociația Națională a Cultului Eroilor și a fost o activitate superbă, îndrăgită de toți participanții“, a spus lt. Col. Marius Chiriac, comandantul Batalionului 280 Infanterie Mecanizată „Căpitan Valter Mărăcineanu“.
Medicii militari vrânceni vor participa la un concurs de tir
Joi dimineaţă se va face prezenţa în faţa Batalionului 280 din Focşani. De ce?! În poligonul de tragere de la Ciorăşti, militari în rezervă, cadre militare active şi… medici de la Spitalul Militar vor participa la un concurs de tir. Organizatorii evenimentului şi-au dorit ca medicii militari să intre, cel puţin câteva ore, în pielea unui soldat care pleacă la luptă. „În data de 27 februarie, tot în spiritul sărbătoririi celor 25 de ani, organizăm și un concurs de tir unde am invitat militari rezerviști, cadre militare active din partea noastră, inclusiv medici de la Spitalul Militar din Focșani. După mine, aș zice că este o premieră pentru că e clar, personalul medical militar, cu siguranță a mai avut ocazia să tragă cu un pistol, dar nu ideea de a trage cu pistolul, cât să vadă și ei cum facem noi lucrurile în armată. Atunci când noi mergem la o vizită medicală, trebuie să avem anumite abilități, așa că am vrea să simtă și ei cu adevărat practicul din spatele lucrurilor.
Evenimentul va avea loc în poligonul Ciorăști. La ora 9:30 se va face prezența aici la noi la unitate, după care o să ne deplasăm în poligon unde lucrurile vor fi organizate în așa fel încât să fie o activitate cursivă și benefică pentru toată lumea. Avem estimat la acest moment 20 de participanți din afara unității, dorindu-ne să fie un concurs în adevăratul sens al cuvântului. Vom avea pregatite diplomele pe care le vom acorda în aceeași zi, va fi nevoie doar să trecem numele celor care arată abilități cât se poate de bune ca să le motivăm ca atare“, mai spune lt. Col. Marius Chiriac.
Tot joi, începând cu ora 14:00, la Cercul Militar Focşani va avea loc un simpozion dedicat Căpitanului Valter Mărăcineanu, la care sunt invitaţi, pe lângă militari rezervişti şi activi, şi reprezentanţi de la Direcţia de Cultură Vrancea, de la Muzeul de Istorie şi mulţi alţii. În cadrul acestui eveniment, invitaţii vor avea ocazia să vizioneze un film al batalionului realizat în regim propriu, reunind momentele din 1963 cu cele din prezent.
Ziua Porţilor Deschise
Vineri, începând cu ora 10:00, Batalionul 280 Infanterie Mecanizată „Căpitan Valter Mărăcineanu“ îşi deschide larg porţile pentru cetăţeni. „Pe data de 28 februarie, între orele 10:00 şi 13:00 organizăm Ziua Porților Deschise unde am lansat invitații către un număr mare de grădinițe și școli, în special cele din proximitate pentru că trebuie să ținem cont și de vreme, dacă este posibilă deplasarea ,însă am invitat şi elevii de școlile şi liceele din oraş, în ideea de a ne promova și de a ne vedea nu numai la o paradă, ci și în momente de bucurie.
Pentru familiile militarilor noștri este un prilej să vadă unde lucrează părinții sau, după caz, unul dintre soți. Pentru a ne bucura și de astfel de momente nu numai atunci când plecăm în misiune și toată lumea este încărcată de emoție. În cadrul Zilei Porților Deschise, copii vor putea vedea tehnica militară, echipamentele… lucrurile cu care noi lucrăm zi de zi şi cu care ne îndeplinim misiunile ordonate“, mai adaugă comandantului Batalionului 280.
Activităţile se vor încheia luni, 2 martie, cu un moment special organizat la sediul unităţii. „Din punct de vedere profesional ne dorim să fim sănătoși, să putem să răspundem, și cu siguranță putem face acest lucru, tuturor solicitărilor și sarcinilor pe care le avem, și să fim pregătiți în permanență să ne îndeplinim misiunea“, conchide lt. col. Marius Chiriac, comandantul Batalionului 280 Infanterie Mecanizată „Căpitan Valter Mărăcineanu“.