Coronavirusul a creat isterie în rândul vrâncenilor! Autorităţile locale caută o locaţie pentru carantină; 12 vrânceni, izolați la domiciliu

0
3235

Panica în rândul focşănenilor s-a instalat ieri după ce un şofer de tir care s-a întors dintr-o cursă efectuată în Italia nu a mai fost primit de familie de teamă ca acesta să nu fie infectat cu coronavirus. Bărbatul a fost nevoit să rămână în maşină peste noapte şi să vină la Focşani unde a cerut ajutor la 112. Surse medicale susţin că au fost alertate toate autorităţile abilitate în domeniu şi că bărbatul a fost internat la secţia de Boli Infecţionase a Spitalului Judeţean de Urgenţă „Sfântul Pantelimon“ Focşani, unde i s-au făcut mai multe analize, însă sursele noastre medicale susţin că bărbatul nu prezintă niciun simptom clinic care ar putea indica infecţia cu coronavirus.

Deşi bărbatul nu prezenta nici măcar stări febrile, s-a luat decizia ca acesta să fie trimis în carantină la domiciliu unde va rămâne timp de 14 zile, aşa cum prevăd normele internaţionale. Printr-un comunicat de presă, Direcţia de Sănătate Publică Vrancea a transmis că 12 vrânceni sunt ţinuţi în carantină la domiciliu după ce aceştia au călătorit în zonele de risc.

Şedinţă de lucru cu toţi medicii epidemiologi din Vrancea

Ieri a avut loc o şedinţă de lucru cu toţi medicii epidemiologi din judeţ. În Vrancea, 12 persoane care au călătorit în zonele afectate de coronavirus se află în carantină la domiciliu pentru 14 zile, şi, cu toate că nu prezintă simptomatologie specifică virusului ucigaş, acestea vor fi monitorizate zilnic de medicii epidemiologi. Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Vrancea a făcut publică şi lista zonelor cu transmitere comunitară extinsă COVID-19.

„DSP Vrancea a pus în aplicare metodologia de supraveghere a infecţiei umane cu noul coronavirus (COVID-19). Azi (luni – n.r.) la sediul DSP Vrancea, a avut loc o sedinţă de lucru cu toţi medicii epidemiologi din judeţ. S-a analizat situaţia epidemiologică la nivelul jud. Vrancea şi procedurile de lucru pentru prevenirea infecţiei cu noul coronavirus. Mulţumim medicilor epidemiologici din judeţ care au răspuns apelului nostru. Vom asigura permanenţa la sediul DSP Vrancea. Toate apelurile telefonice adresate la Serviciul de Urgenţă 112, privind persoanele care au călătorit în zonele cu risc, vor fi redirecţionate către personalul de specialitate din DSP Vrancea.“

Toate persoanele care se întorc acasă din regiunile afectate de coronavirus trebuie să alerteze autorităţile şi să rămână în carantină, este o decizie care s-a luat la nivel naţional. Persoanele care vin din China continentală sau din una dintre cele 12 localitaţi cu risc din Italia, intră în carantină timp de 14 zile, în spaţii destinate în acest scop, imediat după revenirea în România. „Persoanele din alte localitaţi din Provincia Lombardia şi Regiunea Veneto, intră în auto-izolare la domiciliu, timp de 14 zile, imediat după revenirea în România. La nivelul judeţului Vrancea, situaţia persoanelor care au călătorit în zonele de risc, sunt în număr de 12 persoane cu recomandarea de izolare la domiciliu 14 zile, fără simptomatologie specifică. Aceste persoane vor fi monitorizare zilnic de către medicii epidemiologi“, se mai arată în comunicat.

Potrivit aceluiaşi comunicat de presă trimis de DSP Vrancea, lista zonelor cu transmitere comunitară extinsă COVID-19 este următoarea: -China continentală;
-Provincia Lombardia; -Regiunea Veneto. Localităţi din Lombardia şi Veneto:
– Vo Euganeo; -Codogno; -Castiglione d”Adda; -Casarpusterlrgno; -Fombio; -Maleo; -Somaglia; -Bertonico; -Terranova dei Passerini; -Castelgerundo; -San Fiorano. Localităţi din Regiunea Piemonte: -Cumiana

Atenţie vrânceni!

Tot ieri a avut loc o şedinţă a Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă în care s-a adus în discuţie o eventuală locaţie în care să fie ţinuţi în carantină focșănenii infectaţi cu coronavirus. Primaul Cristi Valentin Misăilă face un apel către toţi cetăţenii care se întorc acasă din zonele afectate de virusul, care face ravagii în China, să anunţe imediat autorităţile şi în special spitalul. „Vreau să transmit un mesaj tuturor focşănenilor, acum vin din şedinţa Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă, ne-am întrunit pentru a discuta ce măsuri trebuie să luăm în situaţia în care apar cazuri de infestare cu coronavirus. După cum bine ştim, din nefericire, deja în Italia au apărut foarte multe cazuri, foarte mulţi oameni din comunităţile italiene încearcă să vină acasă. Fac un apel către toţi cetăţenii, mai ales către cei care vin din acele zone, să anunţe de urgenţă instituţiile abilitate, în speţă spitalul, să se adreseze la unităţile de primiri urgenţe.

Nu este un lucru de joacă! Vreau să vă spun că am aflat deja astăzi că au venit foarte mulţi români din Italia, nu ştim exact de unde sunt, care nu au anunţat nimic. Fac un apel la toţi locuitorii Municipiului Focşani, şi nu numai, dacă aveţi cunoştinţe despre cetăţeni, rude, prieteni, cunoscuţi care vin din zonele respective, anunţaţi imediat la 112“, a spus primarul Cristi Valentin Misăilă.

Toate instituţiile publice şi şcolile din judeţul Vrancea ar trebui să se doteze cu materialele necesare prin care să combată răspândirea COVID-19, mai atenţionează edilul: „Pe de altă parte, unităţile şcolare şi toate instituţiile publice trebuie să se doteze cu materialele necesare pentru a stopa răspândirea acestui virus, vorbim aici despre dotări cu biocide, mai exact cu virusocide, cu măşti de protecţie, combinizoane, dacă este cazul. Noi, la nivelul Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă am stabilit deja un stoc de materiale pe care le vom achiziţiona în cel mai scurt timp. Trebuie să fim pregătiţi, şi trebuie să înţelegem foarte clar că nu-i un lucru de joacă.“

Se caută o locaţie pentru carantină

Focşaniul are nevoie de un spaţiu destinat carantinei în cazul apariţiei unor pacienţi suspecţie de infectarea cu coronavirus, iar primarul Cristi Valentin Misăilă spune că în niciun caz acest loc nu trebuie să fie în centrul comunităţii, şi cu atât mai puţin în apropierea unităţilor de învăţământ. La nivelul Secţiei de Boli Infecţioase a Spitalului Judeţean de Urgenţă Focşani există o sală cu intrare separată în care ar putea fi consultaţi pacienţii suspecţi de coronavirus. „Am avut o discuţie şi cu domnul prefect, dumnealor ne solicitau să punem la dispoziţie un spaţiu unde să asigurăm carantina pentru persoanele suspecte care nu prezintă semne de îmbolnăvire; a venit o propunere din partea dumnealor cu care noi nu am fost de acord, anume să punem la dispoziţie hotelul bază de practică ce aparţine Colegiului «Mihail Kogălniceanu», şi nu vom face acest lucru pentru că trebuie să identificăm un spaţiu care să nu fie în centrul comunităţii, şi să nu fie în apropierea unei unităţi de învăţământ.

Ne concentrăm atenţia foarte intens pe acest fenomen, sperăm că în cel mai scurt timp să avem şi un răspus la această întrebare: unde se vor caza cei care vin din acele zone?! Deocamdată, din câte înţeleg, la nivelul Spitalului Judeţean «Sfântul Pantelimon» din Focşani există, la nivelul Secţiei de Boli Infecţioase o sală cu intrare separată unde pot fi consultaţi cei care sunt suspecţi. În momentul în care medicii spun că ar fi un caz de suspiciune de infestare, în mod automat, o salvare specială va transporta pacientul la Institutul «Matei Balş» din Bucureşti. Trebuie să luăm toate măsurile, nu este de joacă cu acest fenomen şi totodată fac apel la toţi cetăţenii să se informaze cât mai mult, să evite pe cât mai mult posibil deplasarea în aglomeraţii şi totodată, orice caz care poate fi suspect trebuie imediat raportat”, a subliniat primarul Cristi Valentin Misăilă.

Sursa foto: Facebook/Ministerul Afacerilor Interne, Romania

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here