Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785
Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785

VIDEO și GALERIE FOTO: Meci demonstrativ între echipele de robotică, la Colegiul Naţional „Unirea” Focşani

Sâmbătă, pasionaţii de robotică şi-au dat întâlnire în sala de sport a Colegiului Naţional „Unirea” din Focşani pentru a participa la un meci demonstrativ, premergător competiţiei FIRST Tech Challenge România. Organizatorii acestui DEMO au fost membrii echipei de robotică BrickBot CNU, împreună cu mentorul lor, profesorul Adrian Colin, iar participanţii au venit din oraşe precum Tecuci, Buzău, Bârlad, Ploieşti, Oneşti, Slobozia şi Brăila. Competiţia s-a desfăşurat cu susţinerea financiară a managerilor companiei Viva Credit, Viorel Stan şi Ionuţ Stan.

La eveniment a participat şi primarul Cristi Valentin Misăilă care, după ce le-a adresat câteva cuvinte de laudă şi mulţumire elevilor, a trecut pe la fiecare echipă pentru a-i încuraja pe participanţi. Performanţele obţinute de-a lungul timpului de echipele de robotică din judeţul Vrancea, au avut sprijinul Consiliului Local, iar edilul a spus că va continua să susţină performanţa pentru că aceşti tineri reprezintă viitorul.

Viitorul este în mâini sigure

Tânăra generaţie are posibilităţi nebănuite de dezvoltare, şi este foarte importat ca talentele lor să nu fie trecute cu vederea. FIRST Tech Challenge România, organizat de Asociaţia „Naţie Prin Educaţie”, este cel mai mare concurs de robotică de la noi din ţară, an de an, adunând noi echipe de elevi pasionaţi de această ştiinţă. „Sunt un prieten al celor care se ocupă de robotică. Aş vrea să vă spun doar că am fost absolut impresionat de ceea ce s-a întâmplat la Bucureşti, la etapa Naţională pentru că am văzut acolo o conversaţie între cei pasionaţi de robotică şi un laureat al premiului Nobel, o conversaţie care era bazată pe întrebări foarte pertinente. Vreau să vă mai spun că atât timp cât voi existaţi, există şi profesori de-ai voştri, există şi colegi de-ai voştri şi există şi speranţa că lucrurile vor evolua normal şi în România”, a spus Cornel Noană, directorul Colegiului Naţional „Unirea” Focşani.

Găsirea fondurilor necesare dezvoltării unor astfel de activităţi reprezintă una dintre principale sarcini ale echipelor. Atunci când vorbim despre robotică, implicit ne referim la sume considerabile necesare atât pentru construirea, programarea şi proiectarea unui robot, cât şi pentru deplasarea în diferite localităţi sau ţări a echipelor. „Ştiţi cu toţii că una dintre cele mai importante misiuni a echipei de robotică este aceea de a căuta fonduri, cu toţii, dacă sunteţi aici, aţi găsit aşa ceva, într-o măsură mai mare sau mai mică, dar există fonduri pe care voi le puteţi accesa direct, există şi fonduri care vin de la comunitatea locală. Noi aici la Focşani suntem norocoşi pentru că demersurile noastre pentru sprijinirea excelenţei în robotică au găsit mereu sprijin de la Consiliul Local al Municipiului Focşani şi în persoana domnului primar Cristi Valentin Misăilă.

Vreau să vă spun că dumnealor sunt cei care au suportat financiar deplasarea echipei de roboţi al Colegiului la Campionatul Internaţională de Roboţi din Thailanda, tot dumnealor au susţinut financiar şi participarea la Etapa Finală din Statele Unite de anul trecut a lui Andrei Istudor şi a mentorului Adrian Colin. Aşadar, eu nu pot să sper decât ca şi voi să aveţi performaţe care să fie susţinute la nivelul localităţilor de unde proveniţi, de către comunitatea locală”, a mai spus directorul CNU Focşani.

Focşănenii sunt mândri că au un asemenea colegiu!”

Prezent la eveniment, Cristi Valentin Misăilă, primarul Municipiului Focşani, a spus că focşănenii se mândresc cu rezultatele obţinute de elevii Colegiului Naţional „Unirea”, însă nu a ştirbit nici imaginea Colegiului „Alexandru Ioan Cuza”, în ceea ce priveşte echipa de robotică. „Este o bucurie să văd atâta efervescenţă şi atâta emoţie din partea dumneavoastră pentru că vă pregătiţi să intraţi în concurs. Este un concurs foarte interesant, ceea ce, vorbeam mai devreme cu domnul director, când eram eu elev nu se făcea, noi ne duceam la Casa Pionierului şi făceam altceva, vorbeam despre limbajul Morse, iată că acum, dumneavoastră aveţi un alt fel de limbaj pe care-l utilizaţi, acela al ştiinţei moderne şi vă felicit pentru că vă implicaţi activ în aceste proiecte. Aşa cum spunea domnul director, întotdeauna noi am susţinut performanţa.

Focşănenii sunt mândri că au un asemenea colegiu, Colegiul Naţional «Unirea», de asemenea, mai avem câteva echipe care înţeleg că sunt înscrise în concurs şi de la Colegiul Naţional «Alexandru Ioan Cuza». Tuturor participanţilor din toate localităţile, vă spun, în primul rând, bun venit, şi încă o dată vă urez succes, şi cel mai bun să câştige.

Noi întotdeauna vom susţine performanţa pentru că voi sunteţi speranţa noastră şi ne bucurăm extraordinar de mult atunci când vă întoarceţi cu rezultate foarte bune de la toate concursurile naţionale şi internaţionale. Colegiul Naţional «Unirea» cred că se află printre primele 10/20 de colegii din ţară au cele mai multe rezultate excepţionale la toate concursurile nu numai la robotică, ci şi la celelalte ştiinţe şi ne bucurăm şi ne mândrim cu un asemenea colectiv. Vă felicit pe voi, dragi elevi, pe profesorii şi pe părinţii voştri care vă susţin şi vă îndrumă către asemenea activităţi”, a spus primarul Cristi Valentin Misăilă.

Antrenament înainte de marea competiţie

Meciul de sâmbătă a fost un antrenament înainte de Etapa Regională care va avea loc în luna martie, la Iaşi. Echipele participante au fost: Thobor din Tecuci, Homosapiens din Buzău, Echo Puls din Buzău, Inorog din Bârlad, November Eleven din Ploiești, STIM DC din Onești, Evolution din Slobozia, Velocity din Brăila și Infinity Edge, împreună cu AlCitizens din Focșani. „Se joacă între două alinţe: alianţa roşie şi alianţa albastră. În primul meci avem o echipă din Oneşti, STIM DC, cu Echo Pulse din Bacău, iar în alianţa albastră avem Brickbot, echipa Colegiului Naţional «Unirea», şi BoogeyBots de la Râmnicu Sărat. Acest meci demonstrativ este un eveniment de antrenament înainte de regionala care va avea loc la Iaşi, în luna martie, şi la care sperăm să facem o figură frumoasă, adică să ne calificăm la etapa Naţională care va avea loc la sfârşitul lunii martie la Cluj-Napoca.

Etapa internaţională este la Detroit. Acest concurs, FIRST Tech Challenge România, este cel mai mare concurs de robotică de la noi din ţară, este organizat de Asociaţia «Naţie Prin Educaţie» şi an de an, numprul echipelor creşte cam cu 50 de echipe noi. Este o dezvoltare fantastică a fenomenului acesta de robotică în şcolile din România, şi a acestui concurs. Am ajuns a treia ţară din lume ca număr de echipe, după Statele Unite şi China. Anul acesta sunt înscrise peste 200 de echipe. Este al patrulea sezon, şi suntem la a patra participare”, a precizat prof. Adrian Colin, mentorul echipei de robotică BrickBot CNU.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?