Focșaniul are ghinionul unui ministru liberal, dornic să se răzbune pe cel care i-a luat fața la alegerile locale

0
2412

Focșaniul are neșansa de a avea un ministru interesat să blocheze proiectele administrației locale PSD și nu de investiții suplimentare pentru municipiu. Primarul Cristi Misăilă a arătat, la dezbaterea publică asupra bugetului local pentru acest an, că ministrul Lucrărilor Publice, în loc să sprijine comunitatea de unde a plecat, efectiv a stopat finanțarea prin PNDL a lucrărilor de reabilitare a străzilor din Focșani. Este o atitudine exersată de consilierii locali PNL din Focșani încă din 2016 când, efectiv, au votat împotriva tuturor proiectelor de investiții propuse de primarul Misăilă. Nu a existat proiect pentru care să fie nevoie de două treimi din voturi, unde liberalii să fie de acord cu inițiativa primarului social democrat.

Din cauza opoziției liberalilor, municipalitatea a fost aproape de a returna banii pentru lucrările efectuate prin proiectul PIDU din cartierul Sud, fără a mai vorbi de opoziția la adoptarea documentațiilor cadastrale pentru străzile din municipiu. Încă de atunci, primarul Cristi Misăilă a avertizat că opoziția liberalilor este parte a unei strategii politice prin care se dorește blocarea oricăror investiții în Focșani pentru ca ulterior să arunce vina în spatele conducerii Primăriei. Din nefericire pentru liberali, majoritatea social democrată din Consiliul Local a susținut inițiativele administrației locale și au fost demarate lucrări pe zeci de străzi din Focșani.

Acum și-a intrat în rol ministrul „Grindă” Ion Ștefan, care, la finele anului trecut, a trimis mai multe controale pentru a verifica lucrările finanțate prin PNDL în municipiu. Ulterior, invocând nereguli pe care nu le-a prezentat niciodată public, ministrul liberal a blocat decontarea cheltuielilor pentru aceste lucrări. Din această cauză, primarul Focșaniului, Cristi Misăilă, i-a făcut o plângere penală pentru abuz în serviciu ministrului Lucrărilor Publice, deputatul „Grindă” Ion Ștefan, pentru modul în care a blocat lucrările de reabilitare pe patru străzi din municipiu. Plângerea edilului vizează modul abuziv în care au fost făcute controalele la Focșani pentru proiectele finanțate prin PNDL, respectiv sistarea alocării de bani pentru lucrările executate pe patru străzi din municipiu. „Nu poți să faci o afirmație că nu sunt lucrări de calitate atât timp cât procesul de execuție este în derulare, nu s-a făcut procesul verbal de recepție finală a lucrărilor”, a spus primarul Cristi Misăilă. Acesta a adăugat că un control efectuat de reprezentanții Inspectoratului de Stat în Construcții Vrancea a demonstrat că sunt probleme cu un singur metru de asfalt turnat pe străzile care se află în lucru. Însă realitatea nu contează pentru ministrul „Grindă”.

De altfel, în plângerea penală făcută de primarul Misăilă se arată că sunt mai multe nereguli în ceea ce privește constatările făcute de inspectorii Corpului de control de la Ministerul Lucrărilor Publice. Astfel, în procesele verbale se consemnează doar abateri calitative, la stratul de binder și borduri deplasate. Aceasta deși este vorba despre lucrări aflate în execuție, unde nu s-a făcut recepția lucrărilor. Constatările trecute în procesele verbale sunt generale, fără să fie specificată suprafața cu binder care nu este conformă, zona în care este aceasta, câte borduri au fost dislocate, amplasarea acestora. De asemenea, nu sunt precizate persoanele responsabile de aceste nereguli și măsurile de remediere care trebui aplicate de către municipalitate. Mai mult, în adresa prin care Primăriei Focșani i s-a comunicat sistarea plăților, apar informații despre neconformități cantitative, adică materiale sau lucrări neefectuate și trimise la decontare. Aceste informații grave nu apar însă în procesele verbale întocmite cu ocazia controalelor efectuate în teren.

Primarul Misăilă arată că este o minciună deoarece Primăria a solicitat decontarea pentru doar 70% din lucrările efectuate pe străzile respective. „Controlul s-a finalizat cu un proces verbal lacunar, în care se specifică global că s-au identificat câteva deficiențe calitative la stratul de binder, nominalizând patru străzi, fără să specifice suprafața, fără să spună ce anume s-a întâmplat cu binderul respectiv, cu stratul de asfalt. Tot cu caracter general s-a spus că sunt dislocate, mișcate borduri, fără să specifice câte borduri, unde anume și fără a se stabili măsuri foarte clare, persoanele responsabile, termen de remediere. S-a făcut doar o referire lacunară și dumnealor nu au identificat foarte clar suma care nu s-ar fi putut deconta din cauza acestor deficiențe. El a blocat întreaga sumă. În procesul verbal nu figurează abateri cantitative, doar în adresa prin care s-a dispus sistarea plăților. În procesele verbale de la Inspectoratul de Stat în Construcții, de la așa-zisele comisii mixte de control de la Ministerul Lucrărilor Publice, au făcut precizări doar de ordin calitativ, nu cantitativ”, arată primarul Cristi Misăilă.

Focșaniul are ghinionul unui ministru liberal, dornic să se răzbune pe cel care i-a luat fața la alegerile locale, al unor consilieri locali liberali pe care îi interesează doar să-i pună bețe în roate primarului, al unui guvern PNL sinistru, preocupat de camarila de partid, nu de interesele și drepturile cetățenilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here