VIDEO: Ce-ai făcut, „Grindă”? Verișoar-ta a ajuns directoarea „nu știu” de la APIA Vrancea

0
4079

Nu este de ajuns că penelistul Ion Ștefan a ajuns așa de rău, că n-are o ieșire publică să nu ajungă subiect de glume, dar își mai pune în funcții și rude care să-i facă, până la urmă, tot neamul de râs. Ce-ai făcut, „Grindă”? Verișoar-ta, noua șefă pe care ai plantat-o la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Vrancea, l-a luat ieri pe „nu știu” în brațe în fața jurnaliștilor. Prietene, nu a fost în stare să ofere un răspuns complet la întrebările puse de jurnaliști, ieri, la prima conferință de presă de la numirea în funcție. Pretinde că are o experiență de 14 ani în instituție, dar nu a reușit să ofere un răspuns la cea mai simplă întrebare, care viza activitatea instituției pe care o conduce și care se ocupă de subvențiile fermierilor : „Care este valoarea subvenției primite de fermieri în campania 2018?”.

Este inadmisibil să pretinzi că ai o asemenea experiență, să autorizezi cereri de plată pentru marii fermieri din Vrancea și să nu cunoști cel mai banal lucru, câți bani a primit un fermier pentru fiecare hectar lucrat în campania trecută. De altfel, directoarea, care s-a „remarcat” prin gradul de rudenie cu deputatul „Grindă” Ion Ștefan, nu a trecut testul nici la celelalte întrebări referitoare la activitatea instituției, respectiv câte măsuri de sprijin implementează APIA, ce sume s-au plătit pentru culturile ecologice, câte dosare de reconversie sunt în sectorul viticol, ce dosare și care este valoarea subvenției pentru bunăstarea animalelor la porc și pasăre.

Mai mult, a spus că nu sunt fermieri care să nu fi primit banii de la APIA, cu toate că din informațiile existente ar mai fi circa o sută de fermieri cu restricții. Lista acestor fermieri se modifică zilnic, în funcție de controalele administrative care se fac pentru ca toți agricultorii să primească banii. Singurele informații complete au vizat campania de depunere a cererilor care începe în această primăvară, unde ideile erau deja scrise pe foi de hârtie.

Ulterior, a revenit cu informații despre problemele despre activitatea instituției care au fost ridicate în cadrul conferinței de presă. Angajații din APIA au fost mobilizați pentru ca toate datele să fie transmise rapid către mass media, probabil cu speranța că neștiința directoarei va trece neobservată. Așa că a fost trimis un email cu un document atașat de 5 pagini. „Cu scuzele de rigoare vă trimit discursul”, se arată în emailul trimis de Dorina Ștefan. Scuze pentru ce? Pentru neștiință? Pentru felul în care a ajuns în această funcție pentru care, clar, nu este pregătită?

De altfel, Dorina Ștefan nu a oferit explicații nici referitor la numirea sa în funcție sau gradul său de rudenie cu deputatul liberal.

Lipsa de informații și modul defectuos în care a fost pregătită această conferință de presă nu fac decât să confirme informațiile care au apărut după numirea în funcție. O numire ciudată pentru că, din informațiile pe care le avem, Dorina Ștefan nu este director executiv interimar, ea având doar atribuții de coordonare a activității APIA Vrancea. La momentul acestei decizii, Monitorul de Vrancea a arătat că principala calitatea a noului conducător de la APIA este gradul de rudenie cu familia Ștefan. Dorina Ștefan este soția verișorului penelistului Ion Ștefan, ambele familii fiind din comuna Milcov.

Este un exemplu clasic de nepotism, prin care diferite persoane sunt promovate în funcții de conducere pe criterii care nu au nicio legătură cu pregătirea și activitatea profesională. Dorina Ștefan a ocupat până acum o funcție de consilier în cadrul APIA Vrancea, fără să aibă experiență în funcții de conducere. APIA este una dintre instituțiile complexe, care gestionează sute de milioane de lei din fonduri europene. Această activitate este verificată atât de Curtea de Conturi cât și de organismele internaționale, cele care se asigură că toți banii sunt cheltuiți legal și în interesul fermierilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here