Cum vor focșănenii să fie cheltuiți banii din bugetul municipiului? Primarul Cristi Misăilă a aflat la dezbaterea de ieri

0
1105

Ajutoare de minimis pentru firme, amenajarea unor spații de agrement, locuri de joacă, sensul giratoriu de la intrarea în Focșani spre Golești, înființarea unui laborator de angioplastie sau problema fondului clasei din școlile municipiului au fost câteva dintre problemele ridicate de focșăneni la dezbaterea publică asupra proiectului de buget al municipiului Focșani pentru acest an. Întâlnirea organizată în Sala Cinematografului Balada a fost un prilej pentru ca municipalitatea să prezinte investițiile propuse pentru acest an dar și de a prelua ideile focșănenilor pentru dezvoltarea municipiului. Prima parte a dezbaterii a constat în prezentarea bugetului, realizată de primarul Cristi Misăilă.

Edilul a arătat că, pentru acest an, Focșaniul va avea un buget de 342,2 milioane lei, din care 171,6 milioane lei sunt cheltuielile cu investițiile prognozate pentru 2020. Majoritatea fondurilor, 142 milioane lei, sunt investiții cu fonduri europene, precum proiectul „Reabilitarea sistemului de termoficare urbană la nivelul Municipiului Focşani pentru perioada 2009-2028 în scopul conformării la legislaţia de mediu şi creşterii eficienţei energetice” sau proiectele care vizează creșterea eficienței energetice a instituțiilor de învățământ preuniversitar de stat, de exemplu la școlile „Duiliu Zamfirescu” și „Ion Basgan”.

Pe lista de investiții a municipalității se mai află proiectele pentru creșterea eficienței energetice a blocurilor de locuințe, dar și proiecte privind mobilitatea – rețea de piste de biciclete, modernizarea transportului public, implementarea unui sistem de management al traficului, resistematizarea infrastructurii de transport. La acestea se adaugă investiții de 29,5 milioane lei cu fonduri de la bugetul local, PNDL sau alte programe de finanțare. De asemenea, 10,09 milioane lei sunt pentru lucrările de întreținere a străzilor din Focșani. De altfel, valoarea proiectelor pregătite de echipa Primăriei, finanțate sau care urmează să fie depuse după publicarea ghidurilor, depășește 547 milioane lei.

Au început sau urmează să înceapă lucrările la 120 de străzi, se lucrează la unități școlar, va fi construită o grădiniță nouă pe strada Fraternității, vor fi realizate trei drumuri noi, respectiv Cuza Vodă-Carrefour, zona Militari-Anghel Saligny, drumul de acces la locuințele de pe Calea Munteniei, lângă unitățile militare. În planurile municipalității se mai află realizarea unui număr de 140 locuințe ANL pe Calea Munteniei, documentația fiind transmisă la București, a unui centru multifuncționat în cartierul Bahne, în locul fostului G2. Una dintre investițiile pe care o pregătește municipalitatea pentru următorii ani este realizarea unei șosele de centură în nordul municipiului.

Primarul Cristi Misăilă a arătat că pentru viitorul exercițiu financiar 2021-2027 vor fi alocate fonduri europene care pot fi utilizate pentru realizarea acestei șosele de centură care va prelua, practic, tot traficul greu care acum tranzitează Focșaniul prin strada Mărășești. Mai mult, se va rezolva și problema inundațiilor din zona de nord a municipiului, cauzate de acoperirea canalului de preluare a apelor pluviale de către cei care au obținut retrocedări. Primarul a arătat că municipalitatea are probleme în special cu licitațiile pentru desemnarea constructorilor la investițiile pentru care sunt alocați bani în buget. Sunt licitații reluate chiar de și de patru ori pentru a putea găsi o firmă care să realizeze lucrări la infrastructură. Chiar și așa, anul acesta vor fi demarate mai multe lucrări așteptate de focșăneni. „În luna martie va fi emis ordinul de începere a lucrărilor la strada Panduri și vor continua lucrările la strada Ion Basgan”, a spus primarul Misăilă. Acesta a oferit explicații și pentru lucrările aflate în derulare pe alte străzi din municipiu, precum Căpitan Stoenescu sau Tinereții. În acest caz, lucrările au fost întârziate de infiltrările de apă, fiind necesare lucrări suplimentare pentru ca structura solului să fie corespunzătoare.

Sprijin pentru firmele focșănene

Prezentarea primarului a fost urmată de o sesiune de întrebări și propuneri din partea cetățenilor. Discuțiile au fost diverse, de la înființarea unui laborator de angioplastie, amenajarea unor locuri pentru picnic, amenajarea sensului giratoriu de la intrarea în Focșani spre Golești, până la realizarea unei săli de sport la Școala Anghel Saligny. O altă propunere a vizat dezvoltarea mediului economic, respectiv acordarea unor ajutoare de minimis pentru firmele din municipiu. Ideea, îmbrățișată de edil, ar consta în acordarea unor scutiri de taxe și impozite pentru firmele care creează noi locuri de muncă și angajează focșăneni.

Una dintre probleme inedite a fost ridicată de o elevă de liceu, care l-a întrebat pe primar care este valoarea sumelor la capitolul Bunuri și servicii de la învățământ. Eleva a explicat că în școli încă se mai solicită bani pentru fondul clasei sau fondul școlii, explicația conducerilor unităților școlare fiind lipsa fondurilor alocate de la bugetul local. „Când întrebăm directorul ni se spune să mergem la administrator care spune că nu sunt bani alocați de la bugetul local”, a explicat eleva. În replică, primarul a menționat că toate unitățile școlare au primit bani dacă au făcut solicitări către administrația locală. De altfel, prima dezbatere asupra bugetului a fost făcută cu directorii unităților școlare din Focșani, care au prezentat investițiile de care au nevoie. În acest context, primarul Cristi Misăilă i-a îndemnat pe elevi să vină și să discute personal problemele din unitățile școlare, proiectele pe care doresc să fie realizate în municipiu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here