Consiliul Județean va aloca 2 milioane de lei pentru continuarea lucrărilor la Catedrala „Sfânta Cuvioasa Parascheva“ din Focșani

0
663

Consiliul Județean Vrancea va aloca suma de 2 milioane de lei pentru continuarea lucrărilor la Catedrala Ortodoxă „Nașterea Maicii Domnului și Sfânta Cuvioasa Parascheva“ din municipiu. Suma este prinsă în proiectul bugetului județului Vrancea pe anul 2020. De reținut că, din anul 2008 și până în 2019, la inițiativa președintelui Marian Oprișan, Consiliul Județean Vrancea a alocat 12 milioane de lei pentru lucrările de la Catedrala Ortodoxă din Focșani.

Preotul Florentin Răuță, care slujește la Catedrala din Focșani, a declarat că lucrările vor fi finalizate cu sprijinul Consiliului Județean Vrancea, dar și al președintelui Marian Oprișan. „Ne-am propus să definitivăm lucrările la interiorul Catedralei, să procurăm obiectele de cult și toate cele necesare pentru desfășurarea activității de cult, să realizăm pictura Sfântului Altar, catapeteasma, să cumpărăm obiecte de mobilier bisericesc, să construim clopotnița și sediul administrativ. Iar centrala termică dezafectată și dată Catedralei de către Primăria Focșani va fi transformată în grup sanitrar modern cu toalete pentru bărbați, femei și persoane cu dizabilități, la care va fi adăugată o cameră tehnică. În fața colopotniței va fi construit și un bazin de apă pentru situații de urgență. În demersul nostru, de fiecare dată am fost sprijniți necondiționat de domnul Marian Oprișan, președintele Consiliului Județean Vrancea și al UNCJR. Domnia sa a fost atent de fiecare dată la solicitările bisericii și iată că, astăzi, avem deja definitivată Catedrala la exterior, iar în prezent se lucrează la interior. Domnul Marian Oprișan este persoana care a fost mereu alături de biserică și de nevoile ei, drept pentru care îl considerăm sufletul acestei catredale. Având în vedere alocarea bugetară de anul acesta, noi îi mulțumim și îl considerăm unul dintre ctitorii importanți ai acestui important edificiu ecleziastic pentru județul Vrancea”, a precizat preotul paroh Florentin Răuță.

De altfel, președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, a primit din partea Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei, ÎPS Ciprian, Ordinul Sfântul Mucenic Sava de la Buzău, Clasa I, în semn de apreciere pentru sprijinul financiar și moral acordat de administrația județeană pentru construirea Catedralei „Sf. Cuvioasă Parascheva“ din Focșani. Înalta distincție a fost acordată la finalul slujbei de sfințire mică a Catedralei „Nașterea Maicii Domnului și Sfânta Cuvioasă Parascheva” din municipiul Focșani. Tot în semn de apreciere, ÎPS Ciprian i-a oferit președintelui Marian Oprișan și o icoană cu Maica Domnului, ocrotitoarea șefului administrației județene, după cum a spus chiar ÎPS Ciprian. „Ordinul Sfântul Mucenic Sava de la Buzău, clasa I, se acordă domnului Marian Oprișan, președintele Consiliului Județean Vrancea, în semn de apreciere și mulțumire pentru sprijinul material și moral oferit pentru realizarea lucrărilor de zidire și înfrumusețare a bisericii cu hramul Sfânta Cuvioasă Parascheva din Focșani, și a altor biserici de pe cuprinsul județului, din cele două Protoierii Focșani I și II, județul Vrancea. Atotmilostivul Dumnezeu, pentru rugăciunile Sfântului Mucenic Sava de la Buzău, să dăruiască domniei sale și colaboratorilor săi de la Consiliul Județean sănătate deplină, zile îndelungate, împlinirea tuturor dorințelor și multe bucurii duhovnicești. Vrednic este! Roșul de pe Ordinul Sfântului Sava simbolizează sângele Mucenicului Sava, vărsat în apele Buzăului, de unde rezultă îmbinarea de roșu și albastru“, a spus ÎPS Ciprian.

Proiectul Catedralei a fost demarat în anul 2000, la inițiativa lui Marian Oprișan și la solicitarea mai multor enoriași, dar și a clerului, care reclama că Vrancea nu are o Catedrală Ortodoxă. Pentru aceste lucrări au fost alocate fonduri în perioada 2001-2004. După 2004, investiția a fost sistată de puterea PNL – PDL, așa cum s-a întâmplat și cu celelalte investiții aflate în derulare în județ, la vremea aceea. Lucrările la Catedrala Nașterii Maicii Domnului și a Sfintei Cuvioase Parascheva au fost reluate în 2008. Catedrala Sfânta Cuvioasa Parascheva a prins contur după ce, în anul 2014, au fost montate turlele mici și turla mare, iar în 2015 au fost executate lucrări de închidere a acestor turle.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here