Municipalitatea din Madrid plănuiește o exterminare masivă a papagalilor

0
143

Municipalitatea din Madrid a început pregătirile pentru a extermina aproape întreaga populaţie de papagali Kramer şi Monk din oraş, specii invazive despre care consiliul local afirmă că reprezintă o pacoste pentru oameni şi o ameninţare pentru sănătatea publică, informează Reuters. Peste 11.000 de exemplare, reprezentând 90% din populaţia totală de papagali din Madrid, vor fi sacrificate în cadrul acestui program, au anunţat oficiali guvernamentali, joi.

Exterminarea papagalilor madrileni, criticată de mai multe asociaţii care militează pentru drepturile animalelor, urmează să înceapă în octombrie şi va dura 23 de luni. Procedura vizează ţinerea sub control a numărului de papagali prin distrugerea cuiburilor, îndepărtarea ouălor şi capturarea atât a puilor, cât şi a adulţilor cu ajutorul unor plase şi a unor cuşti. „Eutanasierea etică a păsărilor va fi realizată folosind metode care nu contravin normelor de bunăstare a animalelor”, au anunţat reprezentanţii departamentului de mediu din cadrul Primăriei din Madrid.

Numărul papagalilor a crescut cu o treime în ultimii trei ani, iar aceste păsări au construit 4.400 de cuiburi în oraş în 2019, potrivit Consiliului Municipal, care este condus din luna iulie a anului trecut de o alianţă compusă din conservatori şi extrema dreaptă. Papagalii construiesc cuiburi mari şi destul de grele, care riscă uneori să cadă din copaci şi, ocazional, în căderea lor, să rupă crengi care ajung pe trotuare şi pe carosabil, potrivit unor documente oficiale.

Asociaţiile pentru protecţia animalelor neagă impactul negativ al acestor păsări asupra florei şi faunei locale şi au pus sub semnul întrebării tehnicile de capturare şi exterminare anunţate de Consiliul Municipal. Aceleaşi asociaţii au denunţat folosirea potenţială a gazării, o tehnică pe care o consideră plină de cruzime. Partidul Animalist Împotriva Maltratării Animalelor (PACMA) este una dintre numeroasele organizaţii spaniole care au criticat decizia Consiliului Municipal, anunţată pentru prima dată în luna octombrie. O petiţie susţinută de PACMA, care cere stoparea acestei iniţiative, a fost semnată până în prezent de peste 32.000 de persoane. Guvernul local a alocat pentru această operaţiune aproape 3 milioane de euro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here