Un studiu asociază expunerea prenatală la o substanţă chimică din cosmetice cu riscul de obezitate

0
315

Copiii mici care au fost expuşi în perioada prenatală la o substanţă chimică ce se găseşte în produsele cosmetice pot avea un risc mai mare de a deveni supraponderali în primii opt ani de viaţă, conform unui nou studiu citat marţi de Press Association. Oamenii de ştiinţă susţin că femeile gravide expuse la butil-paraben (BuP), un conservant utilizat pe scară largă în produse de larg consum, inclusiv cosmetice şi alimente, au un risc mai mare de a avea copii care sunt supraponderali în primii ani de viaţă. BuP, care face parte dintr-un grup de substanţe chimice numite parabeni, poate pătrunde în organism prin ingerare sau prin absorbţie prin piele şi poate fi detectat în urină şi sânge. Tobias Polte de la Centrul Helmholz de Cercetare în domeniul Mediului (UFZ) din Germania şi colegii săi au colectat date de la 629 de perechi mamă-copil între anii 2006 şi 2008.

Expunerea la parabeni a fost evaluată pe baza chestionarelor completate în a 34-a săptămână de sarcină. După naştere, greutatea corporală şi înălţimea copiilor au fost măsurate în fiecare an. Cercetătorii au descoperit că mamele care au declarat că au utilizat cosmetice care conţineau parabeni aveau concentraţii mai mari ale acestor substanţe chimice în urină. De asemenea, s-a constatat o ”asociere pozitivă” între concentraţiile de BuP în eşantioanele de urină de la mame şi riscul ca viitorii lor copii să fie supraponderali în primii ani de viaţă. S-a descoperit că această asociere este mai accentuată la fete.

Testele efectuate pe şoareci au relevat că expunerea la BuP a condus dus la un aport alimentar mai mare şi la creşterea în greutate a descendenţilor de sex feminin.

”Rezultatele studiului nostru sugerează cu tărie că expunerea prenatală la BuP creşte dezvoltarea supraponderalităţii la urmaşi. Concluziile noastre nu implică şi nici nu ignoră importanţa unei diete echilibrate sau a exerciţiilor fizice suficiente pentru gestionarea greutăţii corporale, ci atrag atenţia asupra semnificaţiei mari a expunerilor de mediu în timpul sarcinii pentru susceptibilitatea la boală mai târziu în viaţă”, au notat autorii studiului în jurnalul ştiinţific Nature Communications.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here