În proiect, campus de rugby la Focșani!

0
548

Rugbiul este un sport cu mare tradiție la Focșani unde au crescut multe generații care au dat două echipe campioane și alte nouă medaliate ale României, dar și 52 de jucători promovați la loturile naționale de seniori, tineret sau de juniori. 26 de rugbiști formați la Focșani au ajuns să evolueze în campionate puternice din țări cu rugby de înalt nivel valoric. Alți 50 de sportivi care au învățat rugbiul la Focșani au plecat de aici la echipe de primă ligă din țară. Sunt cifre impresionante care vorbesc despre o școală de mare calitate, întemeiată de regretatul profesor, manager, constructor de caractere, Viorel Ion, împreună cu colegii săi.

Prezentul este, însă fundamental diferit, din varii motive. Acest prezent înseamnă reducerea drastică a numărului de practicanți de rugby la Focșani, dar și în țară, și în consecință scăderea în aceeași măsură a nivelului performanțelor. Este posibilă o schimbare în bine, o revenire la ceea ce a fost, ca rezultate în echipe și sportivi? Un posibil răspuns s-a încercat să fie dat, într-o conferință de presă susținută ieri la Primăria Focșani, de primarul Cristi Valentin Misăilă, consilierul său pentru sport, Victor Istrate și marele rugbist român Cristian Alexandru Stoica, plecat la 14 ani în Italia cu părinții și devenit peste ani căpitanul Naționalei Italiei cu care a promovat în Turneul celor 6 națiuni.

Rugbist cu o carieră impresionantă, Cristian Alexandru Stoica a venit la Focșani și, împreună cu conducerea Liceului cu Program Sportiv, și Victor Istrate, fost rugbist și vicepreședinte al Federației Române de Rugby, au convenit un parteneriat între școala focșăneană și două cluburi – unul din Franța, celălalt din Italia, pentru dezvoltarea rugbiului la Focșani. Primarul Cristi Valentin Misăilă a declarat că susține întru-totul un asemenea proiect, așa cum a susținut și susține în general sportul focșănean. Pentru punerea în operă a parteneriatului, cluburile din Franța și Italia vor oferi asistență cu training pentru antrenorii de la Focșani ca și cu antrenori care vor veni să lucreze cu sportivii focșăneni. În acest sens, va fi făcută o amplă acțiune de selecție. Și din Focșani, dar mai cu seamă din satele județului de unde vor fi aduși și cazați la căminele LPS Focșani, ca și în unele spații de la Colegiul, Tehnic Edmond Nicolau și Liceul 4, sau de la Colegiul Tehnic Gheorghe Asachi, copii cu calități pentru rugby cărora li se va asigura și hrană.

Va fi un gen de campus pentru rugby! Cristian Alexandru Stoica a spus în conferința de presă că a fost primită foarte bine ideea parteneriatului de conducerile celor trei licee și că activitatea în acest sens poate începe foarte repede. Primarul Cristi Valentin Misăilă a dat asigurări că spațiile de cazare și pentru cantină, care aparțin Primăriei, vor fi renovate la timp pentru a putea oferi condițiile necesare elevilor care vor fi cuprinși în proiect. Iar Cristian Alexandru Stoica a spus că și cluburile din străinătate vor veni cu fonduri pentru investiții în proiect, astfel încât ideea să prindă viață. La întrebarea de la început un răspuns primar ar indica faptul că rugbiul poate redeveni ce a fost, cel puțin la Focșani. Cu condiția ca tot ce a fost indicat ca promisiune ieri, la conferința de presă de la Primărie, să treacă de stadiul de idee!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here