Primarul Misăilă a depus o plângere penală pentru ABUZ ÎN SERVICIU pe numele ministrului „Grindă”. Zero lei pentru județul Vrancea, din partea PNL!

0
2111

Primarul Focșaniului, Cristi Misăilă, i-a făcut o plângere penală pentru abuz în serviciu ministrului Lucrărilor Publice, deputatul „Grindă” Ion Ștefan, pentru modul în care a blocat lucrările de reabilitare pe patru străzi din municipiu. Plângerea edilului vizează modul abuziv în care au fost făcute controalele la Focșani pentru proiectele finanțate prin PNDL, respectiv sistarea alocării de bani pentru lucrările executate pe patru străzi din municipiu.

Conform primarului Misăilă, sunt mai multe nereguli în ceea ce privește modul în care au fost făcute controalele politice trimise de ministrul Grindă. În primul rând, la Ministerul Lucrărilor Publice nu există nici acum, după trei luni, un act normativ privind organizarea și funcționarea acestuia, deși actul trebuia finalizat de la finele anului trecut. De asemenea, inspectorii Corpului de Control de la Ministerul Lucrărilor Publice nu au atribuții în verificarea primăriilor, ci doar a instituțiilor din subordinea ministerului. Singurele instituții care pot face verificări sunt Inspecția de Stat în Construcții, respectiv inspectorii Curții de Conturi. „Este o plângere penală pentru abuz în serviciu atât timp cât Ministerul Lucrărilor Publice nu are, în acest moment, o hotărâre de guvern privind organizarea și funcționarea, practic nu există o organigramă, un corp de control al Ministerului Lucrărilor Publice, în conformitate cu prevederile articolului 7, alineatul 2 din Ordonanța 68 din 2019, în care se spune clar că la apariția hotărârii de guvern pentru organizarea și funcționarea Ministerului Lucrărilor Publice se desființează Ministerul Dezvoltării. Practic, în acest moment, Ministerul Lucrărilor Publice, neavând această hotărâre, nu are cum să funcționeze. Cu toate acestea am avut controale, cu toate acestea domnul ministru, în numele Ministerului Lucrărilor Publice, spune că sistează plățile, cu toate că în contractul de finanțare, partener este Ministerul Dezvoltării, nu Ministerul Lucrărilor Publice. Niciun alt act normativ nu prevede că se va înlocui în contractele de finanțare încheiate prin PNDL denumirea Ministerului Dezvoltării cu Ministerul Lucrărilor Publice. Cu toate acestea domnul ministru face controale, sistează plăți, ceea ce, din punctul nostru de vedere, este un abuz grosolan. Dacă mergem după metodologia vechiului minister, a Ministerului Dezvoltării, acolo se specifică foarte clar că acest corp de control nu poate să facă controale decât la instituțiile subordonate ministerului, nicidecum la primării. Ei au făcut echipe mixte, au făcut controale la primării, în special la primăria Focșani prezentând doar un plan de control în vreme ce metodologia vechiului minister prevedea foarte clar că trebuie să existe un ordin de ministru privind declanșarea acțiunii de control”, ne-a spus primarul Cristi Misăilă.

Nereguli în actele de control

Edilul a menționat că sunt nereguli și în ceea ce privește constatările făcute de inspectorii Corpului de control. Astfel, în procesele verbale se consemnează doar abateri calitative, la stratul de binder și borduri deplasate. Aceasta deși este vorba despre lucrări aflate în execuție, unde nu s-a făcut recepția lucrărilor. Constatările trecute în procesele verbale sunt generale, fără să fie specificată suprafața cu binder care nu este conformă, zona în care este aceasta, câte borduri au fost dislocate, amplasarea acestora. De asemenea, nu sunt precizate persoanele responsabile de aceste nereguli și măsurile de remediere care trebui aplicate de către municipalitate.

Mai mult, în adresa prin care Primăriei Focșani i s-a comunicat sistarea plăților, apar informații despre neconformități cantitative, adică materiale sau lucrări neefectuate și trimise la decontare. Aceste informații grave nu apar însă în procesele verbale întocmite cu ocazia controalelor efectuate în teren. În plus, primarul Misăilă arată că este o minciună deoarece Primăria a solicitat decontarea pentru doar 70% din lucrările efectuate pe străzile respective. „Controlul s-a finalizat cu un proces verbal lacunar, în care se specifică global că s-au identificat câteva deficiențe calitative la stratul de binder, nominalizând patru străzi, fără să specifice suprafața, fără să spună ce anume s-a întâmplat cu binderul respectiv, cu stratul de asfalt. Tot cu caracter general s-a spus că sunt dislocate, mișcate borduri, fără să specifice câte borduri, unde anume și fără a se stabili măsuri foarte clare, persoanele responsabile, termen de remediere. S-a făcut doar o referire lacunară și dumnealor nu au identificat foarte clar suma care nu s-ar fi putut deconta din cauza acestor deficiențe. El a blocat întreaga sumă. În procesul verbal nu figurează abateri cantitative, doar în adresa prin care s-a dispus sistarea plăților. În procesele verbale de la Inspectoratul de Stat în Construcții, de la așazisele comisii mixte de control de la Ministerul Lucrărilor Publice, au făcut precizări doar de ordin calitativ, nu cantitativ”, arată primarul Cristi Misăilă.

Edilul a precizat că, în urma verificărilor efectuate cu dirigintele de șantier, cu reprezentanții constructorului au fost refăcute situațiile de plată, cu diminuarea sumelor aferente suprafețelor de asfalt și de borduri care au fost considerate neconforme. Însă, din nou, cei de la Ministerul Lucrărilor Publice au menținut decizia de sistare a plăților, fără să țină cont de diminuări. „În urma primului control din luna decembrie am refăcut un control cu dirigintele de șantier, cu reprezentanții constructorului, ai Primăriei. Într-adevăr s-a stabilit că sunt deficiențe de natură calitativă și am solicitat constructorului să refacă situațiile de plată, le-au refăcut, au diminuat suma solicitată la plată cu suma aferentă suprafețelor de asfalt și de borduri care au fost considerate neconforme. Precizez încă să suntem în perioada de execuție și aceste neconformități cad în sarcina constructorului de a le remedia până la finalizarea lucrărilor. Mai mult, prin adresa prin care ne-a fost comunicată sistarea plăților ni s-a spus că au fost constatate și deficiențe din punct de vedere cantitativ. Total fals. Noi am făcut solicitări la plată pentru cantități puse în execuție, de materiale și lucrări executate, de maxim 70% din totalul cantităților de lucrări efectuate. Sunt plăți intermediare în cadru contractului cu antreprenorul respectiv și din acest motiv nu văd care ar fi fost scopul decât acela de a bloca, cu intenție, plățile către municipiul Focșani”, a mai spus primarul Cristi Misăilă.

Afirmațiile primarului despre modul în care este organizat și funcționează Ministerul Lucrărilor Publice sunt confirmate de informațiile preluate de pe pagina de internet a acestei instituții. La acest moment, înființarea acestui minister este prevăzută doar de la OUG 68 din 6 noiembrie 2019, care aduce însă precizări asupra măsurilor care trebuie implementate de conducerea ministerului. Astfel, art. 12 din OUG 68 menționează că „reglementarea aspectelor determinate de aplicarea măsurilor de reorganizare prevăzute de prezenta ordonanță de urgență se realizează prin acte normative adoptate de Guvern, la propunerea ministerelor și celorlalte organe de specialitate ale administrației publice implicate…În termen de 40 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, miniștrii propun Guvernului măsuri de reorganizare a autorităților și instituțiilor publice din subordinea Guvernului sau ministerelor, după caz, inclusiv proiectele de acte normative corespunzătoare acestora”. Iar la articolul 14 se arată că „desființarea ministerelor, departamentelor, autorităților, instituțiilor sau a celorlalte structuri administrative, prevăzută de prezenta ordonanță de urgență, își produce efectele la data intrării în vigoare a actului normativ care reglementează organizarea și funcționarea noilor ministere, departamente, autorități, instituții sau celorlalte structuri administrative care se subrogă în drepturile și obligațiile celor desființate”.

Investiții blocate, zero lei pentru județul Vrancea, din partea PNL!

În timp ce guvernul PNL nu a alocat nici măcar un leu județului Vrancea pentru vreo investiție, ministrul „Grindă“, care conduce ministerul cu cele mai mari fonduri pentru investiții în infrastructura locală, refuză să deconteze facturi aferente unor lucrări de investiții deja realizate. Pe lista neagră „de priorități“ a ministrului cu bâlbâiala se află numai primari PSD, iar cei mai mulți sunt, după cum deja ați ghicit, din județul Vrancea. În capul listei se află primarul municipiului Focșani, Cristi Misăilă. Asta în condițiile în care, în campania electorală pentru alegerile locale din anul 2016, Ion Ștefan, pe atunci candidat la funcția de primar al municipiului Focșani, declara că în județul Vrancea ar trebui să ajungă în investiții un miliard de euro. Campania electorală a trecut, promisiunile au rămas, iar ministrul cunoscut ca fiind cel care nu a reuşit să pronunţe acronimul Programului Naţional de Dezvoltare Locală 2 (PNDL 2), a ajuns ministru al Lucrărilor Publice și Dezvoltării Regionale, poziție din care, ce să vezi, nu numai că nu alocă fonduri localităților din județul Vrancea, dar le și blochează pe cele deja alocate pentru diverse proiecte de fostul sau foștii miniștri.

Sursa foto: https://hiperbolahatta.home.blog/2019/11/02/momentul-hiperbolic-minunile-ministrului-grinda/

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here