Gabriel Toncean (FR Culturism și Fitness) – Steroizii, o otravă care te uzează și te omoară

0
54

Preşedintele Federaţiei Române de Culturism şi Fitness (FRCF), Gabriel Toncean, a afirmat, într-un interviu acordat AGERPRES, că vânzarea şi consumul de steroizi şi hormoni de creştere tinde să devină un adevărat flagel în România, comparând substanţele anabolizante cu o „otravă care te uzează şi până la urmă te omoară”. Oficialul FRCF, un practicant al culturismului, afirmă în cadrul interviului că a studiat îndeaproape efectele nocive ale consumului de anabolizante şi că nu a fost niciodată tentat să recurgă la ele. Întrebat ce sfat i-ar da unui tânăr care intenţionează să consume steroizi sau hormoni de creştere, Toncean a afirmat că ar încerca să-l facă să înţeleagă că se autodistruge. În acest sens, Federaţia Română de Culturism şi Fitness, împreună cu Agenţia Naţională Anti-Doping organizează periodic cursuri de instruire şi conştientizare a fenomenului.

În cadrul interviului, preşedintele Federaţiei Române de Culturism şi Fitness a amintit cazuri de adolescenţi care încep să consume steroizi la indicaţiile prietenilor din sălile de culturism, care funcţionează în acest moment fără niciun fel de acreditare din partea autorităţilor. Şi de cele mai multe ori, consumatorii nici măcar nu sunt siguri de substanţele pe care şi le injectează, existând un caz de producere a steroizilor într-un garaj, fără un minim de igienă sau sterilizare a echipamentelor.

AGERPRES: Ce înseamnă steroizii şi hormonii de creştere pentru culturişti?

Gabriel Toncean: În primul rând un câştig fals. Indiferent că practică sport de performanţă sau este vorba doar de sport de masă, folosind steroizi, anabolizanţi, excitând sistemul central nervos, automat creşte forţa, stima de sine şi impresia falsă că ai fi mai puternic, dar de fapt este o daună mare adusă corpului, în detrimentul corpului, dar mai ales o boală sigură pe viitor.

AGERPRES: Există în România culturist care să nu fi luat vreodată steroizi sau hormoni de creştere?

Gabriel Toncean: Sigur că da, avem campioni europeni sau campioni mondiali care nu folosesc şi nu au folosit vreodată. Nu este o obligativitate. Să ştiţi că noi am avut cazuri în care sportivi români au urcat pe podium în urma depistării pozitive a celorlalţi competitori. Chiar anul trecut la Campionatul European şi la Campionatul Mondial de juniori au urcat câte un loc şi au obţinut medalii, unul de argint şi unul de bronz.

AGERPRES: Vă întreb pentru există această percepţie că dacă eşti plin de muşchi înseamnă că te-ai dopat.

Gabriel Toncean: Nu, nici vorbă. Cu un consum adecvat de proteină, cu o alimentaţie corectă, un antrenament corect sau refacere bună, făcută după sesiunea de antrenament, poţi obţine rezultate fără nicio problemă, şi fără a utiliza steroizi, anabolizanţi. Noi avem mari campioni care nu au folosit şi nu vor folosi niciodată, pentru că ei conştientizează gravitatea faptei.

Articolul integral pe – https://bit.ly/3bwSI0H

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here