Casa Apostoleanu va fi redată circuitului public

0
1137

Consiliul Județean Vrancea anunță că intenționează să reabiliteze Casa Apostoleanu, important monument istoric, valoarea estimată a investiției fiind de aproximativ 20 de milioane de lei. „Primul pas a fost făcut prin aprobarea documentației la faza D.A.L.I. și a indicatorilor tehnico-economici pentru consolidarea și restaurarea acestui obiectiv de investiții. În perioada următoare se vor face demersuri pentru obținerea finanțării prin apelul ce va fi lansat în cadrul POR pentru reabilitarea monumentelor istorice și redarea lor circuitului turistic, Axa prioritară 5. Imobilul Casa Apostoleanu are o importantă însemnătate pentru județul Vrancea, făcând parte din ansamblurile arhitecturale caracteristice arhitecturii urbane de la sfârșitul secolului al XIX-lea. Aici au fost găzduiți, de mai multe ori, Carol I și Ferdinand I“, se arată într-un anunț al Consiliului Județean Vrancea.

Vă reamintim că administrația județeană a achiziționat, în februarie 2018, terenul pe care se află „Casa Apostoleanu“, locul unde a fost semnat Armistiţiul dintre România şi Puterile Centrale. Practic, Consiliul Județean Vrancea a aprobat cumpărarea dreptului de proprietate al Tatianei Cecilia Apostoleanu, pentru o suprafață de teren de 4000 mp. Este vorba de terenul deținut în co-proprietate cu Consiliul Județean și pe care se află imobilul „Casa Apostoleanu”, monument istoric situat în Focșani, strada Cuza Voda nr. 50, în curtea Spitalului Județean. Achiziția terenului vine după ce administrația județeană a primit, din partea Tatianei Cecilia Apostoleanu, dreptul de proprietate în cotă indiviză de 1/2 a imobilului „Casa Apostoleanu” cu titlu de donație. Consiliul Județean intenționează să reabiliteze acest important monument istoric, una din sursele de finanțare posibile fiind de la Departamentul Centenar din cadrul Guvernului, deoarece Casa Apostoleanu este locul unde a fost semnat Armistițiul dintre România și Puterile Centrale.

Tatiana Cecilia Apostoleanu este unul din urmașii proprietarului clădirii, magistratul și omul politic Gheorghe Apostoleanu. Hotărârea de acceptare a donației a fost aprobată de plenul Consiliului Județean Vrancea. La acea ședință a fost prezentă și Tatiana Cecilia Apostoleanu care a spus că și-ar dori să apuce să vadă acest imobil reabilitat și să devină muzeu. „Sunt unicul reprezentant al familiei Apostoleanu și dăruiesc această parte a casei Focșaniului și județului Vrancea unde străbunii soțului meu au muncit pentru bunăstarea populației, iar oamenii care au muncit pe moșiile acestei familii au fost răsplătiți întotdeauna pentru munca lor. Aș dori ca această casă să devină muzeu cu o mică placă „Casa Apostoleanu”, în amintirea celor care au fost. Aș dori să o faceți cât se poate de repede că să pot să văd și eu această casă așa cum a fost înainte”, a precizat Tatiana Cecilia Apostoleanu.

Regii Carol I și Ferdinand I au fost găzduiți în acest imobil

Imobilul Casa Apostoleanu are o importantă însemnătate pentru județul Vrancea, făcând parte din ansamblurile arhitecturale caracteristice arhitecturii urbane de la sfârșitul secolului al XIX-lea. Aici au fost găzduiți, de mai multe ori, Carol I și Ferdinand I, în timpul vizitei făcute la Focșani în anul 1912. În timpul Primului Război Mondial, casa a fost preluată de Comandamentul Armatei Române. La 26 noiembrie / 9 decembrie 1917, în această clădire s-a semnat Armistițiul dintre România și Puterile Centrale. Proprietarul clădirii, magistratul și omul politic Gheorghe Apostoleanu s-a născut la Focșani, în aprilie 1832, a fost profesor de Economie Politică la Universitatea din Iași, apoi președinte al Curților de Apel din Iași și Focșani, secretar general al Ministerului Justiției și membru în Consiliul de Stat. Gheorghe Apostoleanu a avut o contribuție aparte la elaborarea Codului Civil și a legislației statului român modern în timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza. Ilustru avocat, Apostoleanu a avut mai multe mandate de deputat și senator. Ca o concretizare a admirației și recunoștinței nutrite de focșăneni față de unul din cei mai de seama fruntași ai orașului din a două jumătate a secolului al XIX-lea, la 28 aprilie 1912, în Grădina Publică din Focșani, i s-a dezvelit un bust, grație inițiativei și contribuției unui grup de prieteni și a unui Comitet Orășenesc.

În anul 1950, clădirea a fost naționalizată și trecută în patrimoniul Spitalului Județean Focșani, care a înființat aici Secția de Chirurgie. Ulterior, aici și-a desfășurat activitatea Secția de Reumatologie, până în anul 2000, când a fost retrocedată moștenitorilor familiei Apostoleanu.

Clădirea, construită pe tipul de plan cu un singur nivel și parter supraînălțat, aparține stilului eclectic, caracterizat prin proporțiile echilibrate ale volumelor. Clădirea, având formă de L, este amplasată pe beci. Accesul principal este marcat de un decroș, având aspect de donjon. Arcaturile sale, de formă semicirculară, sunt susținute de coloane și adăpostesc trei uși. Fațadele și frontoanele de la intrări prezintă decorații în stuc. Construcția a suferit o serie de modificări în interior, atât din cauza necesităților spitalului focșănean, cât și datorită efectelor cutremurului din 1977.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here