Vremea intră într-un proces de încălzire, în următoarele două săptămâni; precipitaţiile, din ce în ce mai reduse (ANM)

0
349

Vremea va intra într-un proces de încălzire pe parcursul următoarelor două săptămâni (10 – 23 februarie), când maximele vor atinge valori de 14 – 16 grade Celsius în majoritatea zonelor, în timp ce precipitaţiile vor fi însemnate cantitativ, cu excepţia zonelor montane, unde cantităţile se anunţă a fi moderate, reiese din prognoza Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), publicată luni.

În Transilvania, în prima săptămână de prognoză, cu excepţia zilei de luni (când se vor înregistra maxime în jur de 10 grade), vor fi valori care se vor situa în general în jurul valorii de 5 grade. Pentru 17 şi 18 februarie sunt prognozate maxime mult mai ridicate faţă de mediile multianuale, ce pot atinge în medie 10 – 12 grade, apoi până la finalul intervalului se vor înregistra în jur de 8 grade. Media minimelor va fi de 1 grad în prima zi, apoi cu mici variaţii vor fi valori cuprinse între -6 şi -2 grade. După 18 februarie, în general, vor fi minime termice cuprinse între -2 şi 0 grade. Precipitaţii temporare sunt prognozate în perioada 10 – 14 februarie, izolat mai însemnate cantitativ. După data de 18 februarie, probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor va creşte din nou.

În Moldova, în cea mai mare parte a intervalului de prognoză, valorile termice se vor situa peste mediile multianuale. Valorile maxime de temperatură pentru prima săptămână vor fi, în general, de 6 – 8 grade, iar pentru a doua săptămână de 9 – 10 grade, cu excepţia zilelor de 17 şi 18 februarie când sunt prognozate 12 – 14 grade. Media minimelor va fi de 2 grade Celsius, în prima zi, după care se va ajunge la zero şi chiar -3 grade. După data de 18 februarie, în medie, vor fi minime uşor pozitive, dar nu mai ridicate de 2 – 3 grade, iar trecător vor fi precipitaţii slabe cantitativ în perioada 10 – 14 februarie. Ulterior, probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor va fi în general redusă.

În Muntenia, în prima jumătate a intervalului, temperatura va avea valori maxime, în medie regională, de 8 – 9 grade, iar pentru săptămâna 17 – 23 februarie, în general de 12 – 13 grade. Şi în această regiune, în ziua de 18 februarie se pot atinge maxime în jur de 16 grade, caracterizând o vreme mult mai caldă faţă de normalul perioadei. Media minimelor va fi de 2 grade Celsius, în prima zi, apoi se vor înregistra variaţii de la o noapte la alta, în general, între -3 grade şi 1 grad. După 18 februarie vor fi minime termice predominant pozitive. Trecător, se vor semnala precipitaţii slabe cantitativ în perioada 10 – 12 februarie, dar şi în ziua de 14 februarie. Pentru a doua săptămână de prognoză, probabilitatea pentru precipitaţii va fi redusă.

La munte, intervalul va debuta cu valori termice diurne în medie regională de 2 – 3 grade, însă, până spre finalul primei săptămâni, se vor înregistra maxime în general negative ce se vor situa în jurul valorii de -2 grade. Pentru 17 şi 18 februarie sunt prognozate maxime ce pot atinge în medie 4 – 6 grade, iar ulterior acestea vor scădea până în jurul valorii de 0 grade. Temperaturile minime se vor menţine predominant negative pe tot parcursul intervalului, cu cele mai scăzute valori între 12 şi 16 februarie, când media va oscila între -8 şi -6 grade, dar şi cu valori mai ridicate spre 0 grade, în ziua de 18 februarie. În perioada 10 – 12 februarie, dar şi în ziua de 14 februarie, se vor semnala precipitaţii pe arii mai extinse şi în general moderate cantitativ. De asemenea, în zilele de 15 şi 16 februarie, probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor va fi redusă, urmând să crească din nou după data de 17 februarie.

Estimările meteo sunt realizate pe baza produselor numerice ale Centrului European pentru Prognoze pe Medie Durată (ECMWF) de la Reading, Anglia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here