Nevasta verișorului – șefă la APIA Vrancea, verișorul – șef la Antigrindină; „Grindă”, ai datorii la neamuri?

0
6594

Dorina Ștefan (FOTO), soția verișorului deputatului liberal Ion Ștefan, cunoscut drept ministrul „Grindă”, va conduce de astăzi Centrul județean Vrancea al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Numirea în funcție a fost făcută, ieri, printr-o decizie a conducerii centrale APIA, care continuă politica liberalilor de a promova în funcții persoane după gradul de rudenie sau după lipitul afișelor în campaniile electorale. Dorina Ștefan este soția verișorului penelistului Ion Ștefan, ambele familii fiind din comuna Milcov. Este un exemplu clasic de nepotism, prin care diferite persoane sunt promovate în funcții de conducere pe criterii care nu au nicio legătură cu pregătirea și activitatea profesională. Dorina Ștefan a ocupat până acum o funcție de consilier în cadrul APIA Vrancea, fără să aibă experiență în funcții de conducere. Ori, APIA este o instituție complexă, prin care sunt derulate programe de finanțare pentru fermieri în valoare de zeci de milioane de euro. Modul în care sunt cheltuiți banii, respectarea regulamentelor europene sunt verificate atât de Camera de Conturi din România dar și de organismele internaționale, iar orice greșeală este decontată nu de un deputat dintr-un partid politic ci de milioane de fermieri din țară. Însă aceste aspecte contează prea puțin pentru un partid care insistă să promoveze în funcții persoane pe criterii politice.

Mai mult, Nicolae Ștefan, soțul noii șefe de la APIA și verișorul deputatului „Grindă”, este consilier la Direcția Antigrindină, fiind unul dintre numele vehiculate la nivelul județului pentru a-l înlocui pe Ion Marin, directorul Centrului de comandă al Unităţii de Combatere a Căderilor de Grindină Moldova 2 Vrancea.

Funcția de director executiv la APIA Vrancea a fost ocupată în ultimul an de directorul adjunct Alina Maria Alecu Bută. În luna decembrie a anului trecut, aceasta fusese numită, din nou, interimar la conducerea APIA Vrancea, pentru o perioadă de șase luni. Alina Maria Alecu Bută nu a dorit să comenteze numirea noului director interimar. „Mulțumesc colegilor din APIA Vrancea alături de care am lucrat în această perioadă pentru ca fermierii din județ să primească la timp subvențiile europene din agricultură”, ne-a spus directorul Alina Maria Alecu Bută.

Reamintim că startul numirilor la București a fost dat de Ion Ștefan, cel care l-a angajat pe consilierul județean liberal Liviu Bostan în corpul de Control al ministrului Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației Publice. De altfel, Liviu Bostan este cunoscut ca fiind un apropiat, omul de casă al ministrului Grindă. Aceasta poate fi singura explicație a angajării acestuia în Corpul de Control al ministerului mai sus menționat, deoarece din CV-ul lui Liviu Bostan rezultă că a absolvit Facultatea de Matematică a Universității București și a lucrat în… asigurări. Ulterior, Bostan a fost numit și în Consiliul de Administrație la ANCPI.

De asemenea, ministrul „Grindă“ și-a susținut și finul, pe numele lui Florin Jan Vasilache, în funcția de consilier al ministrului Agriculturii. Surse liberale spun că Vasilache ar fi fost adus și în partid de „Grindă“ chiar înainte de alegeri, dar nu înainte ca acesta să fi fost angajat la Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Vrancea. Prin forțe proprii și competență, desigur! (sic!)

Tot pentru „merite deosebite“, consilierul județean PNL Ovidiu Burdușa a fost numit secretar de stat la Departamentul Românilor de Pretutindeni din cadrul Guvernului României. Ovidiu Burdușa locuiește în Italia, a fost consilier județean din partea PNL, iar ceea ce l-a recomandat pentru această funcție este tot apartenența politică. Un alt consilier județean PNL, Adrian Crețu, a fost numit purtător de cuvânt la Instituția Prefectului. Pe lista de persoane impuse de PNL la conducerea unor instituții publice din județ se mai află Mihai Cristinel-DSVSA, Dorina Vraciu – SGA, Eugen Popa – ANIF, Vasile Bercaru – Garda Forestieră. Nu trebuie uitat Biroul Vamal de la Focșani, unde persoana desemnată interimar în locul lui Robert Roșculeț a fost Gheorghe Bivolaru. Însă pentru o scurtă perioadă, locul acestuia fiind luat de Eugen Lefter.

Trei liberali vrânceni au fost nimiți în Consiliul de Administrație (CA) al Spitalului Județean „Sf. Pantelimon” Focșani, unde îi înlocuiesc pe specialiștii Direcției de Sănătate Publică (DSP).

Primul pas spre penelizarea instituțiilor publice a fost făcut, în 15 noiembrie 2019, prin demiterea prin ordin de ministru a inspectorului școlar general adjunct al Inspectoratului Școlar Județean Vrancea, Aurel Șelaru și înlocuirea cu Gabriela Daniela Marchitan, membru al Biroului Politic Local al PNL Focșani și fost candidat pentru funcția de consilier local al municipiului Focșani din partea liberalilor. Ulterior au fost înlocuiți cu membri PNL sau persoane apropiate de partid, profesorul de istorie Adrian Atarcicov, directorul Casei Corpului Didactic (CCD) Vrancea și 9 inspectori şcolari.

Ce urmează, „Grindă”? Câte neamuri mai ai? Câți lipitori de afișe din PNL mai vor posturi? Foame mare la peneliști, nu-i așa?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here