ULTIMA ORĂ! În urma scandalului gândacilor din capcană, DSP interzice utilizarea acestor dispozitive, dar și alimentele în saloane

0
2756

Direcția de Sănătate Publică (DSP) Vrancea a remis presei un comunicat în care arată ce măsuri au fost luat ca urmare a controlului efectuat ieri la secția de Pediatrie a Spitalului Județean. Verificările DSP au avut loc după ce, pe o pagină de Facebook, a fost postată o poză cu o capcană pentru gândaci, ruptă special pentru a fi fotografiată. Alina Cosma, purtătorul de cuvânt al spitalului, a precizat că acele capcane sunt folosite cu avizul medicului epidemiolog pentru că mulți pacienți țin mâncare în saloane, atrăgând astfel gândacii. Situația a fost exploatată politic, prin intermediul mass-media și al rețelelor de socializare, de PNL, care vrea cu orice preț să schimbe conducerea Spitalului Județean.

Iată comunicatul DSP Vrancea:

„În urma informațiilor apărute în mass media referitoare la prezența vectorilor (gândaci) în secția de Pediatrie a Spitalului Județean de Urgență „Sf. Pantelimon” Focșani, instituția noastră s-a autosesizat în data de 10.02.2020 și a dispus efectuarea controlului la nivelul unității sanitare în vederea verificării celor sesizate. În urma verificărilor efectuate s-a constatat că la nivelul secției de Pediatrie s-a efectuat operațiunea de dezinsecție în data de 04.02.2020, în condiții de necesitate, la solicitarea asistentei șef a secției, ca urmare a prezenței vectorilor. Dezinsecția s-a realizat utilizând un dispozitiv care prezintă acțiune mecanică asupra insectelor târâtoare. Pentru acest dispozitiv nu au fost disponibile în cadrul controlului documente de conformitate și o etichetă în limba română. De asemenea, în cadrul operațiunii de dezinsecție a fost utilizat și un produs biocid avizat de Ministerul Sănătății, dar care nu prevede ca și categorie de utilizatori unitățile sanitare, acestea făcând parte din categoria utilizatori profesionali. Personalul medical din cadrul SPIAAM a utilizat acest produs dată fiind metoda de aplicare prin picurare și nu prin pulverizare, care ar fi presupus eliberarea saloanelor, fapt greu de realizat, dat fiind gradul mare de ocupare al saloanelor în această perioadă de răspândire a virozelor respiratorii.

La data controlului în secția de Pediatrie au fost identificate două dispozitive tip capcană mai sus menționate, identice cu cea apărută în imaginile din presă, dar care nu indicau prezența vectorilor. Unitatea sanitară are întocmit planul de dezinsecție și deratizare 2020 care cuprinde cele patru trimestre ale anului, prima operațiune de dezinsecție fiind planificată în luna martie. Planul cuprinde și intervențiile la nevoie.

Pentru nerespectarea regimului produselor biocide a fost sancționată cu amendă în valoare de 2000 lei persoana cu atribuții în efectuarea operațiunilor de dezinsecție și deratizare, conform prevederilor HG nr.857/2011.

De asemenea s-au formulat următoarele măsuri:

efectuarea dezinsecției la nivelul întregii secții de Pediatrie utilizând produse conforme

interzicerea consumului de alimente de către pacienți în saloane;

păstrarea alimentelor pacienților doar în spațiile frigorifice existente la nivelul secțiilor;

scoaterea din uz a dispozitivelor tip capcană pentru insecte târâtoare existente pe secții.”

Sursa foto: Spitalul Judetean de Urgenta „Sf. Pantelimon” Focsani

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here