Ministerul Sănătății nu are alocați bani pentru noul spital județean din Focșani și pregătește închiderea spitalelor cu dificultăți financiare. Liberalii sunt mai preocupați de viitorul spitalelor private decât de unitățile medicale în care se îngrijesc milioane de români care nu au bani pentru asigurările private de sănătate. Cu toate că sistemul sanitar de stat la care contribuie orice salariat din România are nevoie de investiții în infrastructură, de cadre medicale bine pregătite, conducerea liberală a ministerului Sănătății are alte planuri. În timp ce emite ordonanțe prin care sunt dați mai mulți bani spitalelor private, inclusiv pentru consultațiile de urgenăță și situațiile critice, Ministerul Sănătății anunță reorganizarea și comasarea unitățile medicale de stat cu dificultăți financiare.
Deputatul PSD de Vrancea, Angel Tîlvăr, a cerut explicații ministrului liberal al Sănătății asupra viitorului unităților medicale și a arătat că măsura închiderii spitalelor va crea numeroase probleme deoarece mulți pacienți nu vor putea să se trateze în centrele mari, nu vor avea bani pentru cheltuielile foarte mari pe care le vor avea de suportat. În aceste condiții este necesară finanțarea unui nou spital județean la Focșani, care să asigure toate condițiile pentru locuitorii din acest județ. „Având în vedere că sistemul de sănătate se confruntă și așa cu destule probleme, închiderea unor spitale nu va face decât să creeze haos în sistem.
Astfel, mii de pacienți vor pierde accesul la serviciile medicale, pentru că nu vor putea să se trateze în centre medicale mai mari, fie din cauza distanțelor care întârzie actul medical, fie din cauza cheltuielilor mai mari pe care le au de suportat.
Totodată, măsura închiderii de spitale va crea probleme de carieră personalului medical din unitățile care urmează să fie reformate sau închise. Anunţul că multe spitale vor fi desfiinţate sau comasate a stârnit neliniște în toate colțurile ţării.
În cadrul întâlnirilor organizate la nivel local, cetățeni vrânceni mi-au împărtășit îngrijorarea referitoare la acest subiect, precum și faptul că sunt preocupați de continuarea proiectului privind construirea noului spital din Focșani.
Cred că nu există cetăţean al judeţului Vrancea care să nu dorească un nou spital la Focşani pentru că acesta ar însemna servicii medicale mai bune şi echipamente medicale mai performante”, arată deputatul PSD Angel Tîlvăr.
Răspunsul Ministerului Sănătății este o mostră de limbaj tehnic unde închiderea spitalelor este numită raționalizare, comasare, reorganizare. „Reforma asistenței medicale cu paturi trebuie să prevadă reevaluarea spitalelor, raționalizarea lor precum și revizuirea criteriilor de clasificare a spitalelor, implementarea acestora și respectiv reorganizarea spitalelor pe niveluri de competență care să includă criteriile pentru îngrijirea integrată a pacientului critic și a cazurilor complexe, cu spitale regionale cu înalt nivel de performanță, cu personal, infrastructură și finanțare adecvate”, se arată în răspunsul de la Ministerul Sănătății la interpelarea deputatului Angel Tîlvăr. Documentul menționează că va fi realizată o analiză a spitalelor din țară, urmând să fie stabilită o listă de priorități. „În urma analizei care urmează a fi efectuată va fi stabilit un plan de reorganizare/comasare a spitalelor neperformante sau a celor cu dificultăți în ceea ce privește sustenabilitatea financiară”, menționează documentul.
Două proiecte pentru noul spital din Focșani
Construirea noului spital de urgență din Focșani a intrat în etapa analizei proiectelor depuse de arhitecți. A fost un concurs internațional de soluții pentru realizarea noului spital unde s-au putut înscrie birouri individuale de arhitectură sau asocieri, firme specializate din România, din statele membre ale Uniunii Europene, din Spațiul Economic European și din Confederația Elvețiană. „Au fost depuse 2 proiecte care urmează să fie analizate de către juriul desemnat în acest sens. Valoarea contractului, care va fi atribuit concurentului plasat pe primul loc se ridică la aproximativ 1,3 milioane de euro. De asemenea, Consiliul Județean va acorda premiu și pentru concurentul clasat pe locul II, respectiv, 20.000 de lei“, se arată într-un anunț al Consiliului Județean Vrancea.
Noul spital județean va avea o suprafață de totală de aprox. 74.000 de metri pătrați, cu o capacitate de spitalizare de 760 de paturi de spitalizare continuă şi 60 de paturi de spitalizare de zi, bloc universitar, sector de specializare modern cu secții din aproape toate domeniile și spații special concepute pentru toate activitățile medicale și conexe, inclusiv heliport. Secţiile de spitalizare se vor organiza astfel încât să poată genera o mobilitate a structurii paturilor în funcţie de evoluţia permanentă a metodelor de tratament, de cererea de servicii, de regulile de finanţare a diferitelor servicii şi astfel să asigure un echilibru al capacităţilor în cazul unei crize a resurselor dintr-o secţie de specialitate sau în situaţia unui grad de ocupare redus al unui compartiment/secţie. De asemenea, noul Spital județean va fi dotat cu cea mai modernă aparatură medicală existentă pe piața de profil, în așa fel încât vrâncenii să beneficieze de servicii medicale la cele mai înalte standarde. Proiectul privind construcția noului spital județean a fost inițiat și susținut de președintele Consiliului Județean, Marian Oprișan.
De reținut că administrația județeană continuă și proiectele de modernizare și dotare cu aparatură medicală de ultimă generație a actualului Spital Județean. „Vrâncenii merită servicii de calitate! Pentru mine reprezintă o prioritate construirea unui nou spital județean, dar până când acesta va deveni funcțional, trebuie știut faptul că actualul spital județean a primit aparatură cum nu a mai primit niciun spital județean din România”, a afirmat președintele Marian Oprișan.