Ovidiu Bulgaru are 22 de ani şi este student în anul III la Facultatea de Geografie şi Geologie din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi. Tânărul, originar din Unirea, Odobeşti, are nevoie de ajutorul vrâncenilor plecaţi în străinătate pentru a-şi putea concepe teza de licenţă. Pentru lucrarea sa, Ovidiu a ales să alcătuiască un chestionar cu privire la persoanele care au plecat să muncească în străinătate. Spune că a apelat la instituţiile din Vrancea care deţin informaţii despre acest subiect, dar nimeni nu a putut să-l ajute. Completarea chestionarului durează mai puţin de 2 minute, aşa că Ovidiu se bazează pe bunăvoinţa comunităţii din care face parte.
„Nu avem date!“
Acesta este răspunsul pe care l-a primit Ovidiu de fiecare dată când s-a prezentat la instituţiile vrâncene care, spune el, au informaţii cu privire la oamenii care pleacă să muncească în străinătate. „Am 22 de ani şi sunt student în anul III la Facultatea de Geografie şi Geologie «Alexandru Ioan Cuza» din Iaşi. Trebuia să-mi aleg o temă de licenţă şi m-am gândit să iau ceva din zona noastră şi am presupus că o să fie foarte uşor să mă leg de populaţie, mai ales că multă lume pleacă la muncă în străinătate. Din apropiaţii mei, nu este nimeni plecat la muncă în străinătate. Nu găsesc date nicăieri, la nicio instituţie! Am de aplicat un chestionar cu privire la vrâncenii plecaţi la muncă în străinătate. Am fost la Statistică, la Evidenţa Populaţiei, la Paşapoarte şi toţi mi-au spus că nu deţin date, m-am adresat în calitate de student, dar nu am primit informaţiile de care aveam nevoie. În trecut, probabil că se puteau obţine aceste date, dar, de când a apărut legea privind protecţia datelor cu caracter personal, nu mai are oricine acces la ele. Profesorul meu de licenţă mi-a spus să merg şi prin licee, să împart chestionarul elevilor care au părinţii sau rudele plecate în străinătate şi care vor să-l completeze, desigur, ca să pot aduna cât mai multe răspunsuri. Chestionarul este foarte scurt, are 7 întrebări“, spune Ovidiu Bulgaru.
După ce a distribuit chestionarul pe mai multe platforme online, Ovidiu s-a gândit să că le-ar putea atrage atenţia vrâncenilor şi prin intermediul cotidianului nostru. Aşa că a trimis un mesaj pe adresa redacţiei. „Mi-ar trebui cel puţin 200 de răspunsuri… acum am jumătate, adică 100. Pentru partea asta din licenţă mai am la dispoziţie cam o lună şi jumătate. Le cer ajutorul oamenilor pentru că suntem o comunitate şi trebuie să ne mobilizăm. Ideea de a apela la ajutorul vostru mi-a venit zilele trecute după ce am citit un articol despre românii plecaţi în străinătate. Aşa că m-am gândit să apelez la ajutorul oamenilor prin intermediul ziarului bazându-mă pe diaspora, pentru că orice vrâncean urmăreşte mass-media ca să vadă noutăţile. Este şi problema aceasta veşnică: «Nu există locuri de muncă! Tinerii pleacă în afară la muncă! Nimeni nu-şi dă interesul!», şi m-am gândit că oamenii care citesc acest articol îmi vor sări în ajutor în ideea în care mă vor ajuta să-mi termin studiile şi să rămân în ţară, mai ales în calitate de profesor, pentru că asta îmi doresc să fac pe mai departe“, mai spune studentul.
Viitor profesor!
Surprinzător sau nu, Ovidiu vrea să revină în Focşani după terminarea facultăţii. Pasiunea pentru geografie i-a fost insuflată de profesoara Diana Burlacu. După ce a absolvit Liceul Pedagogic „Spiru Haret“ Focşani, tânărul s-a înscris la Facultatea de Geografie şi Geologie din Iaşi, aşa cum l-a sfătuit profesoara. Acum, după aproape trei ani de facultate, Ovidiu spune că a fost cea mai bună alegere pe care a făcut-o şi că-i este recunoscător profesoarei. „După ce termin facultatea îmi doresc să mă întorc la Focşani, vrea să devin profesor, urmez cursul de psihopedagogie de la facultate în acest sens. Călătoresc şi mereu am curiozităţi legate de diverse lucruri legate de destinaţie, aşa că am zis să îmbin utilul cu plăcutul. Mi-a plăcut geografia, doamna profesoară Diana Burlacu m-a ajutat să-mi descopăr această pasiune; îmi plăcea modul în care dumneaei îmi explica, a fost foarte plăcut să învăţ geografia în acest mod. Doamna profesoară mi-a propus să urmez această facultate şi a fost o decizie foarte bună“, mai adaugă Ovidiu.
Studentul doreşte să devină profesor de geografie aici, în Focşani, sau măcar la o instituţie de învăţământ din apropiere. Nu visează să plece în străinătate pentru că, spune el, nu ar avea şanse prea mari să lucreze în domeniul pe care-l studiază. Pentru că-şi doreşte să devină profesor, l-am întrebat care consideră el că este cea mai bună modalitate de a preda această materie. „Depinde la ce clasă ne referim. La cei mici, de V-VIII, ca metodă de predare, cele mai utile mi se par jocurile; după dictarea lecţiei am putea face o verificare prin diverse activităţi pentru a le capta atenţia. Dacă vorbim de cei mai mari, IX-XII, potrivit mi s-ar părea să iniţiem o conversaţie pe o temă anume, pliată pe lecţia pe care am predat-o în acea zi. Sincer, scrierea după dictare nu dă un randament foarte bun. La orele de geografie se lucrează cu harta, aşa că cele mai indicate sunt exemplele vizibile. În principiu, este uşor să predai geografia, dacă ştii cum să abordezi subiectul, captezi uşor atenţia elevului. Orele de geografie de la facultate mi se par mult mai relaxante decât cele din liceu şi asta datorită profesorilor şi a materiei care este mult mai aprofundată. În facultate se organizează excursii cam la un interval de o lună, atât la nivel naţional, cât şi internaţional. Dacă ai un venit mai mare, poţi merge în toate. Costurile pornesc de la 100 de lei şi pot ajunge chiar şi la 1.000 de euro. Am fost şi eu plecat în Ungaria şi Bulgaria, prin intermediul practicilor geografice care, în mare parte, sunt formulate tot ca excursii. Momentan nu mi-ar plăcea să locuiesc într-o altă ţară şi asta pentru că aici, în România, este familia mea. Şi ar mai fi ceva, în străinătate nu aş avea aceleaşi şanse să mă angajez în domeniul pe care îl studiez.“
Dacă doriți să completați chestionarul lui Ovidiu Burlacu, puteți accesa linkul – https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfIJ_O0LY8B8SZI38OY1eYlV7cN7iJc3Z3RWNZgbQSBN_fxtg/viewform?vc=0&c=0&w=1.