Moţiunea de cenzură „Guvernul Orban/PNL – privatizarea democraţiei româneşti” a fost prezentată în plenul Parlamentului

0
117

Parlamentul s-a reunit, luni, pentru prezentarea moţiunii de cenzură depuse de PSD, după angajarea răspunderii Guvernului pe proiectul alegerii primarilor în două tururi de scrutin. Şedinţa a fost condusă de preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, care a anunţat că şi-au înregistrat prezenţa 287 parlamentari. Moţiunea de cenzură, intitulată „Guvernul Orban/PNL – privatizarea democraţiei româneşti” şi semnată de 208 parlamentari, a fost citită în plen de deputatul PSD Daniel Suciu.

Potrivit semnatarilor, Guvernul Orban trebuie demis de urgenţă atât pentru că schimbarea sistemului electoral în prag de alegeri încalcă standardele europene, cât şi pentru că adoptarea acestor modificări s-a făcut în mod unilateral, fără consultare şi dezbatere, prin angajarea răspunderii de către partidul aflat la Putere. „Cu fiecare angajare de răspundere, ordonanţă după ordonanţă, Guvernul PNL vrea să demonstreze tuturor că este groparul democraţiei româneşti! V-am avertizat public, în repetate rânduri, că există o linie roşie peste care nu se poate trece şi că modificarea legilor electorale cu atât de puţin timp înainte de alegeri este un abuz de democraţie. Aţi ignorat cu bună ştiinţă toate aceste avertismente, aţi călcat în picioare normele constituţionale şi aţi trecut cu tancul peste standardele europene doar pentru a vă satisface setea electorală de putere! Curtea Constituţională v-a spus deja, prin cele două decizii din 29 ianuarie 2020, că mergeţi pe un drum greşit. Că este un abuz de putere să vii cu angajări de răspundere pe proiecte aflate deja în procedură parlamentară. Că PNL încalcă grav Legea fundamentală! Domnule Orban, aţi deschis o cutie a Pandorei care poate avea repercusiuni tragice pe viitor asupra tuturor românilor. Regulile democratice nu sunt facultative!”, susţin semnatarii moţiunii.

Aceştia consideră că decizia de a modifica legislaţia electorală cu patru luni înainte de alegeri aruncă România la „marginea Europei”. „Nu poţi să fii la putere şi să modifici legea electorală din interes conjunctural, cu câteva luni înainte de alegeri, pentru a-ţi crea un avantaj propriu. Este un abuz de putere evident. Un abuz care încalcă în mod flagrant Constituţia României şi standardele de bună practică definite de Comisia de la Veneţia şi împărtăşite de toate statele membre ale Uniunii Europene. Niciunul dintre dumneavoastră nu cred că îşi doreşte să fie părtaşul unui asemenea abuz. Problema principală nu e dacă alegerile sunt într-un singur tur, în două tururi sau în zece. Discuţii privind modificarea legislaţiei electorale se pot realiza, dar nu aşa, încălcând toate normele, cutumele legislative. Nouă nu ne e frică de alegeri, cei care schimbă legea cu patru luni înainte de scrutin sunt cei care cred că, dacă nu schimbă regulile, vor avea o problemă, dar acesta nu este un argument democratic. Aşadar, stimaţi colegi, având în vedere dorinţa PNL de a privatiza democraţia din România, vă rugăm să susţineţi această moţiune de cenzură! Drumul României nu este spre est. Nu-i lăsaţi să ducă România pe acel drum!”, transmit semnatarii moţiunii.

Potrivit Regulamentului Parlamentului, moţiunea de cenzură se prezintă în şedinţa comună a celor două Camere în cel mult cinci zile de la data depunerii. Dezbaterea moţiunii de cenzură are loc după trei zile de la data când a fost prezentată în şedinţa comună a celor două Camere. Pentru a trece moţiunea de cenzură este nevoie de voturile favorabile a 233 de parlamentari.

Potrivit Constituţiei, Guvernul îşi poate angaja răspunderea în faţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului, în şedinţă comună, asupra unui program, a unei declaraţii de politică generală sau a unui proiect de lege. Guvernul este demis dacă, după asumarea răspunderii, se depune moţiune de cenzură şi aceasta este adoptată. Dacă Executivul nu a fost demis, proiectul de lege prezentat, modificat sau completat, după caz, cu amendamente acceptate de Guvern, se consideră adoptat.

 

Ciolacu: Vom veni cu o propunere de prim ministru din afara partidului, dacă moţiunea de cenzură trece

PSD va veni cu o propunere de premier din afara partidului, dacă va trece moţiunea de cenzură, a declarat, luni, preşedintele interimar al partidului, Marcel Ciolacu. „Îmi pare rău că preşedintele României s-a antepronunţat şi a spus că o să vină cu aceeaşi propunere (de premier – n.r.) în persoana domnului Orban. Am avut o discuţie foarte aplicată împreună cu colegii mei din ţară şi din Parlament şi totuşi se pare că vom veni cu o propunere de prim ministru din afara partidului. Şi nu este domnul ambasador în Statele Unite”, a precizat Ciolacu, la Parlament.

Întrebat dacă propunerea de premier ar putea fi Sorin Grindeanu, Ciolacu a spus: „Nu am stat cu dânsul de vorbă”. „Eu nu o să votez niciodată un Guvern PNL şi nu o să recomand, cât sunt preşedinte interimar la acest partid, să voteze vreodată pe Orban prim ministru. (…) Eu, să-l votez pe Oban? Doamne fereşte!”, a spus Ciolacu, întrebat ce va face PSD în cazul în care propunerea de premier nu va fi acceptată de preşedinte. Birourile permanente reunite urmează să stabilească data dezbaterii şi votului asupra moţiunii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here