Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786
Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786

Transferul dosarului de pensie: află care este procedura

Atunci când intervine schimbarea domiciliului dintr-un județ în altul, pe teritoriul României, sunt câteva etape pe care o persoană trebuie să le urmeze pentru a-i putea fi transferat dosarul de pensie. Procedura nu este greoaie; transferul dosarului se face pe bază de cerere completată de beneficiar la care se adaugă o copie a actului de identitate și un cupon de pensie.

Purtătorul de cuvânt al Casei Judeţene de Pensii Vrancea, Bogdan Iaru, ne explică mai multe despre acest subiect. „În situația schimbării domiciliului/reședinței, pe teritoriul României, de către beneficiar, într-un alt județ decât cel în care se află în plată la data solicitării transferului, procedura de transfer al dosarelor de pensii din sistemul public de pensii și al dosarelor pe baza cărora s-au stabilit alte drepturi prevăzute de legi special, este următoarea:

– transferul dosarului/dosarelor se efectuează la cererea beneficiarului, care trebuie să fie depusă la Casa Teritorială de pensii care, la data înregistrării acestei cereri, are în evidență dosarul/dosarele și care efectuează plata lunară a drepturilor, nefiind admisă cererea de transfer numai pentru o parte din dosarele care stau la baza plății drepturilor;

– cererea de transfer trebuie să cuprindă următoarele elemente, și anume: numele și prenumele, Codul numeric personal, adresa domiciliului/reședintei unde se solicită transferul dosarului/dosarelor și numarul/numerele dosarului/dosarelor de pensionare;

– după înregistrarea cererii de transfer și verificarea documentelor anexate, Casa de Pensii expeditoare procedează la: identificarea și dezarhivarea dosarului/dosarelor al căror transfer se solicită, verificarea legalității și corectitudinii stabilirii și plătii drepturilor, precum și transmiterea, în termen de 30 zile de la data înregistrării cererii de transfer, a dosarului/dosarelor și a celorlalte documente conexe către Casa de pensii destinatară, însoțite de adresele de transfer, cu menționarea lunii de la care casa destinatară va începe efectuarea plății/plăților pentru fiecare dosar în parte;

– după primirea dosarului/dosarelor, casa destinatară procedează la: verificarea legalității și corectitudinii stabilirii drepturilor, emiterea și comunicarea deciziei/deciziilor către beneficiar, confirmarea în scris, în termen de 10 zile de la primire, casei de pensii expeditoare primirea dosarului/dosarelor și a documentațiilor menționate în cererea de transfer, menționând în mod expres faptul că, plata drepturilor cuvenite pentru luna în care s-a înregistrat cererea și pentru următoarele 3 luni calendaristice, se va efectua, în continuare, de către casa expeditoare, prin sistemul central de plați‟.

Pensia pe card sau la Poştă

Pensia poate fi încasată atât prin intermediul Poştei Române, cât şi printr-un cont bancar. Pensiile plătite prin Poşta Română ajung la domiciliul beneficiarilor în intervalul 1-15 al fiecărei luni, în timp de pensiile plătite pe card ajung la beneficiari începând cu data de 14 sau în prima zi lucrătoare care urmează datei de 14, dacă această zi este nelucrătoare. În cazul în care pensionarul nu este găsit acasă, îşi poate lua banii de la poştă în termen de 2 zile lucrătoare după ultima zi de plată a lunii respective. Dacă nu-şi ridică pensia în acest interval de timp, banii se întorc la casa teritorială de pensii de unde se poate cere reordonanţarea la plată, aşa cum apare pe site-ul Casei Naţionale de Pensii Publice (CNPP), https://www.cnpp.ro/plata-pensiei.

Bunicii s-au adaptat noilor tehnologii şi spun că le este mai uşor să primească pensia pe card.

„Este mai uşor să am banii pe card, când vine pensia ştiu că intră pe card, nu trebuie să-l aştept pe poştaş la uşă, plus că mai plec şi la ţară, nu stau mereu în oraş, mă plictisesc“, spune doamna Ioana, de 78 de ani.

„Credeţi că, dacă suntem mai bătrâni, nu ne descurcăm? Ehe, acum nu mai trebuie să-mi fac griji că pierd banii din buzunar pentru că am pensia pe card, şi nu scot, ce cheltui pe la magazine, plătesc cu cardul, restul… mă descurc, bani să am“, spune Dumitru T.

Începând cu data de 01.01.2019, valoarea punctului de pensie a fost menținut la suma de 1.100 lei și, începând cu data de 01.09.2019, această valoare s-a majorat cu 15%, fiind, la această dată, în suma de 1.265 lei. Începând cu data de 01.01.2019, nivelul indemnizației sociale pentru pensionari, prevăzută de OUG nr. 6/2009 privind instituirea pensiei sociale minime garantate, aprobată prin Legea nr. 196/2009, cu modificările și completările ulterioare, a fost menținut la suma de 640 lei, și, începând cu data de 01.09.2019, acest nivel s-a majorat cu 10% și este, la această dată, în cuantum de 704 lei“, se mai arată în comunicatul purtătorului de cuvânt al CJP Vrancea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?