Coronavirusul a înspăimântat întreaga lume după ce într-un oraş din China,Wuhan, au fost depistate mai multe persoane infectate care au murit subit pentru că nu se cunosc nici sursele şi nu există niciun posibil tratament. La nivelul judeţului Vrancea, directorul DSP, medicul Cătălin Graur, dă asigurări că nu sunt motive de îngrijorare în această privinţă, mai ales că nu s-a depistat nici măcar un caz de gripă. „Noi de la Ministerul Sănătăţii şi de la Institutul de Sănătate Publică primim toate sfaturile, recomandările şi acţiunile pe care trebuie să le întreprindem. Ce am făcut până acum?! Am verificat în unităţile sanitare situaţia stocurilor de măşti, mănuşi, tipurile de măşti care sunt în stoc la unităţile sanitare, dezinfectanţii… ca să fim pregătiţi, şi am recomandat unităţilor de asistenţă spitalicească să folosească echipamente de protecţie mai ales în unităţile de Primiri Urgenţe şi pe secţiile de Boli Infecţioase, cu toate că în judeţul Vrancea nu avem niciun caz de gripă confirmat şi nu avem nici informaţii în acest sens, pentru că Ministerul Sănătăţii are situaţia tuturor persoanelor care au venit din acea zonă şi îi monitorizează în fiecare judeţ în care au ajuns. La noi, în judeţul Vrancea, nu a ajuns nimeni. Recent am auzit că a ajuns cineva de la Bacău cu viroză respiratorie, şi chiar aşa s-a şi dovedit, ducându-se la «Matei Balş».
Este perioadă de gripă, dar nu avem niciun caz confirmat şi chiar şi virozele respiratorii sunt la jumătate faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Dacă pe o săptămână avem în jur de 1.100 de cazuri de viroze respiratorii, anul trecut aveam în jur de 2.000, dar acum nu avem nicun caz de gripă confirmată prin analize, pentru că aşa raportăm noi, luăm în calcul doar cazurile raportate prin analize.
Nu se ştie de la ce provine virusul, sursa virusului nu este încă descoperită, din ceea ce am citit pe site-ul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, s-a speculat că de la şarpe, de la animale, de la om…“, a spus Cătălin Graur, directorul DSP Vrancea.
Simptomatologia se aseamănă cu virozele respiratorii, însă evoluţia bolii este mult mai rapidă. Directorul DSP Vrancea spune că, din auzite, un grup de instrumentişti ar fi susţinut un concert în China şi, la întoarcerea în ţară au fost atent monitorizaţi în judeţele de reşedinţă, însă în niciunul din cazuri nu a fost confirmată infectarea cu virusul mortal. „A fost un ansamblu de instrumentişti, din ce ştiu eu, din Minister, care au avut un concert în China, nu ştiu unde exact, dacă în oraşul respectiv, în Wuhan, şi toţi care s-au întors în ţară de acolo, sunt monitorizaţi în judeţul de reşedinţă, unul de la Timişoara a fost trimis la «Matei Balş, i s-au făcut analize, şi nu s-a confirmat nimic în niciunul dintre cazuri până acum. Din ce am auzit de la dr. Streinu Cercel, perioada de incubare a acestui virus variază, poate ajunge până la 9 zile, dacă-mi aduc bine aminte. Dacă nu se ştie sursa, bănuiesc că cei competenţi încă cercetează. Noi doar primim instrucţiuni de la Minister şi de la Institutul de Sănătate Publică unde sunt specialiştii noştri. Noi am trimis la spitale procedura pe care trebuie să o urmeze fiecare spital, fiecare medic de familie, cum să identifice diagnosticul în funcţie de simptomatologie, am trimis la toată lumea informările acestea aşa cum ne-a recomandat Ministerul“, a mai adăugat Cătălin Graur.
ANPC: Nu există riscul contaminării cu noul coronavirus prin intermediul produselor ce provin din China
Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor îi asigură pe consumatorii din România că, în mod real, nu există riscul contaminării cu noul coronavirus, prin intermediul diverselor produse (jucării, haine etc) care provin din China, scrie AGERPRES.
ANPC explică într-un comunicat că, potrivit experţilor în domeniul medical, riscul de a contracta noul coronavirus prin intermediul mărfurilor şi produselor având ca ţară de origine China este unul extrem de mic şi că, în urma studiilor efectuate, s-a demonstrat că durata de viaţă a virusului, în afara corpului uman, este de doar 24 de ore, în timp ce transportul port-to-port a unui container cu mărfuri, din China până în România, durează, în medie, între 30 şi 35 de zile. ANPC precizează că participă periodic la consultările din cadrul grupului interministerial de lucru pe acest subiect, coordonat de Ministerul Sănătăţii – grup din care fac parte şi alte instituţii ale statului cu competenţe în domeniu. Totodată, Eduardt Cozminschi, preşedinte ANPC, şi Mihaela Irina Ionescu, secretar general, au participat la întâlnirea de lucru a comitetului interministerial pentru monitorizarea şi managementul potenţialelor infecţii cu noul coronavirus, mai scrie AGERPRES.
Manifestările clinice ale bolii
„Institutul Național de Sănătate Publică a creat în pagina sa web https://cnscbt.ro/ o secțiune specială dedicată infecției cu noul coronavirus (2019-nCoV) cu următoarele informații: Informații pentru populație; Informații pentru personalul medico-sanitar; Evaluare de risc; Sfaturi pentru călători; Situația la nivel global, actualizată zilnic.
Pneumonia cu noul coronavirus (2019-nCoV) este o boală respiratorie acută depistată inițial în orașul Wuhan, Provincia Hubei, China și care s-a răspândit ulterior în alte 3 provincii din China: Guangdong Sheng, Beijing Shi și Shanghai Shi.
Manifestările clinice ale bolii: Spectrul clinic al bolii încă nu este pe deplin cunoscut. Ceea ce cunoaștem, până în acest moment, este faptul că pacienții prezintă febră (minimum 38 grade Celsius), tuse, iar în cazurile mai severe, dificultate la respirație. Perioada de incubație (timpul de la momentul infectării, până la apariția primelor simptome și semne de boală) nu a depășit 14 zile”, se arată într-o postare pe pagina de Facebook a DSP Vrancea.
Din 30.000 de doze de vaccinuri, au mai rămas 200
Potrivit DSP Vrancea, judeţul nostru stă foarte bine la capitolul vaccinare, dintr-un total de 30.000 de doze de vaccinuri cerute pentru începutul acestui an de la Ministerul Sănătăţii, au mai rămas doar 200 pe care DSP Vrancea le-a redirecţionat către medicii de familie. Cu toate acestea, sunt destul de multe persoane care se opun vehement vaccinării.
Cătălin Graur spune că singura soluţie este Legea vaccinării, care i-ar obliga pe toţi oamenii să se vaccineze, iar cei care vor continua să refuze, nu vor fi primiţi în colectivitate. „Vaccinarea la noi este foarte bună, din 30.000 de doze am mai rămas cu 200 care sunt repartizate la medicii de familie; faţă de alte judeţe, noi am solicitat mult mai multe doze. Dacă mai este nevoie, Ministerul Sănătăţii ne va mai furniza noi doze de vaccin. Sunt şi persoane care refuză vaccinarea la toate categoriile de vaccinuri, de la copii mici în locul cărora refuză părinţii, până la adulţi care nu vor să se vaccineze pur şi simplu. De obicei părinţii sunt reticenţi, mai ales la cel împotriva rujeolei, din diverse motive, cu autismul… apărute prin media, nejustificate din punctul nostru de vedere.
Toate aceste situaţii ar putea fi rezolvate dacă s-ar adopta Legea vaccinării, aşa cum s-a dat şi în Germania, legea este, Ministerul Sănătăţii a promovat-o, dar… Dacă se aprobă legea, cei care vor continua să se opună vaccinării nu vor intra în colectivitate, adică nu putem aduce o persoană nevaccinată într-o colectivitate, mai ales într-o grupă de risc cum sunt copiii de la creşe şi grădiniţe, aici sunt riscurile cele mai mari“, a mai spus Cătălin Graur.
INSP: Săptămâna 20-26 ianuarie – prima săptămână epidemică
Săptămâna 20-26 ianuarie este prima săptămână epidemică din acest sezon, potrivit unei informări a Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP), conform AGERPRES. „Activitatea gripală a avut un trend crescător, a evoluat cu intensitate medie, cu extindere naţională. Rata pozitivităţii pentru virus gripal la cazurile testate a fost peste 50%. Au fost raportate la nivel naţional 3.645 de cazuri de gripă clinică, răspândite pe întreg teritoriul ţării, mai multe cu 7,4% comparativ cu cele raportate în aceeaşi săptămână a anului precedent (3.393 cazuri). La nivel naţional, numărul total de cazuri de infecţii respiratorii acute (gripă clinică, IACRS şi pneumonii) a fost de 102.981, cu 23,2% mai mic comparativ cu cel înregistrat în aceeaşi săptămână a sezonului precedent (134.201) şi cu 26,1% mai mare comparativ cu cel din săptămâna anterioară (81.646). Deoarece creşterea numărului de îmbolnăviri faţă de nivelul aşteptat (media aritmetică a numărului de cazuri raportate în trei săptămâni anterioare) a fost mai mare de 20% şi au fost detectate mai mult de 10% virusuri gripale aparţinând aceluiaşi subtip, din totalul produselor patologice testate, săptămâna 4 a fost caracterizată ca prima săptămână epidemică din acest sezon”, se arată în informare.
Potrivit aceleiaşi surse, au fost raportate 15 cazuri de Infecţii Respiratorii Acute Severe (SARI), cu 4 mai puţine faţă de săptămâna precedentă şi cu 75 mai puţine faţă de aceeaşi perioadă a sezonului precedent. De la începutul sezonului au fost confirmate cu laboratorul 398 de cazuri de gripă: 64 de cazuri de gripă cu virus AH3; 63 de cazuri de gripă cu virus AH1; 84 de cazuri de gripă A nesubtipat; 187 de cazuri de gripă cu virus B. Până la data de 26 ianuarie au fost vaccinate antigripal 1.475.494 persoane din grupele la risc, cu vaccin distribuit de Ministerul Sănătăţii, mai scrie AGERPRES.
În Vrancea nu a fost raportat niciun caz de gripă.