Liberalii vor să pună cruce programului Tomata prin care sunt susținuți producătorii de legume în spații protejate cu un ajutor de minimis. Introdus în urmă cu patru ani de Guvernul PSD, programul de susținere a producătorilor de tomate a fost unul de succes atât prin numărul mare de legumicultori dar și prin sumele acordate acestora. Situația se schimbă în acest an. Guvernul liberal a redus cu aproape 50 milioane lei bugetul alocat pentru plata legumicultorilor iar suma nu mai poate fi modificată, așa cum se întâmpla în anii trecuți, pentru a face față tuturor solicitărilor. Astfel, în cazul în care numărul de cereri și sumele solicitate la plată depășesc bugetul alocat, se va aplica o reducere a ajutorului de minimis. De asemenea, a fost modificată perioada de valorificare a roșiilor. Până acum erau acceptate două cicluri, în primăvară și toamnă. Acum, proiectul inițiat de Ministerul Agriculturii stabilește că valorificarea roșiilor se poate face doar în perioada ianuarie-mai iar documentele se transmit la direcțiile agricole până la 30 iunie.
Odată cu reducerea sumelor pentru fermierii care se înscriu în acest program au fost modificate și condițiile de verificare a serelor sau documentele pe care trebuie să le întocmească legumicultorii. Una dintre modificări se referă la obligativitatea Registrului de evidență a tratamentelor cu produse de protecție a plantelor, care trebuie completat începând cu data înființării culturii. Ulterior, acest Registru trebuie depus la Direcția Agricolă după ce este afizat de Oficiul Fitosanitar. O altă modificare îi privește pe inspectorii Direcției Agricole, cei care verifică în teren dacă fermierii au solarii, dacă au terenul pe care îl menționează în cereri și dacă plantează tomată. Proiectul inițiat de Ministerul Agriculturii prevede că inspectorii nu vor face doar verificări, ei vor trebuie să evalueze și producția de tomate a fermierilor înainte ca roșiile să fie recoltate. La acestea se adaugă inspecțiile care trebuie făcute de către Oficiul Fitosanitar pentru a se asigura că legumicultorii respectă toate condițiile la utilizarea produselor de protecție a plantelor.
Conform proiectului, legumicultorii care vor să intre în acest program se pot înscrie până la data de 20 martie, iar termenul limită până la care pot depune documentele doveditoare despre vânzarea roșiilor este 30 iunie, când trebuie depuse „documente justificative care să ateste valorificarea producției de tomate obținute din spațiile protejate, până la data de 30 iunie 2020 inclusiv, precum și copia Registrului de evidență a tratamentelor cu produse de protecție a plantelor, completat la zi şi avizat de
Oficiul Fitosanitar Județean”. Valoarea ajutorului de minimis acordat a rămas nemodificată, respectiv 3000 euro.