Instituţiile europene au început vineri seară retragerea drapelelor britanice, primul fiind cel de la sediul Consiliului European, la Bruxelles, relatează AFP şi Reuters. Doi oficiali cu o atitudine solemnă, un bărbat şi o femeie, au avut nevoie de mai puţin de un minut să dea jos drapelul britanic Union Jack din şirul de steaguri ale statelor membre UE înălţate la intrarea în Consiliul European. Cei doi l-au îndoit de două ori în forma unui dreptunghi şi apoi au intrat pe o uşă fără să comenteze, potrivit relatării corespondentului Reuters. Până la ora oficială a Brexitului, 23:00 GMT, drapelele britanice urmau să fie retrase și de la sediile celorlalte instituţii europene, inclusiv cele de la sediile Parlamentului European din Bruxelles şi Strasbourg.
De asemenea, drapelul Uniunii Europene a fost înlăturat vineri seară de pe sediul din Bruxelles al reprezentanţei diplomatice britanice pe lângă UE, cu câteva ore înaintea retragerii formale a Regatului Unit din blocul comunitar, transmite Reuters. Un bărbat a scos capul pe o fereastră de la etajul unu al clădirii şi a extras de acolo simbolul UE, drapelul albastru cu 12 stele galbene, lăsând numai drapelul Union Jack, scrie această agenţie de presă.
Odată cu ieşirea din UE, vineri seară la ora 23:00 GMT, Regatul Unit va fi considerat de blocul comunitar drept o ţară terţă, astfel că va fi schimbată şi titulatura reprezentanţei sale diplomatice pe lângă UE. Acesta nu se va mai numi Reprezentanţa Permanentă, ci Misiunea Regatului Unit pe lângă UE (UK Mission to the European Union), căreia unii îi spun deja ‘UKmissEU’ (Regatul Unit regretă UE).