ULTIMA ORĂ! Cutremur de peste 5 grade, în zona seismică Vrancea

0
7330

Institutul Național de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP) transmite:

În ziua de 31/01/2020 la ora 03:26:47(ora României), s-a produs în Zona seismică Vrancea, județul Vrancea, un cutremur cu magnitudinea 5.2 pe scara Richter, la adâncimea de 120 km.
Intensitatea cutremurului în zona epicentrală a fost de V grad(e) Mercalli. 
Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: Odobești(43km), Panciu(49km), Nehoiu(51km), Râmnicu Sărat(51km), Onești(55km) și la 84km E de Brasov, 97km S de Bacau, 98km NE de Ploiesti, 110km V de Galati, 112km NV de Braila, 148km N de Bucuresti, 171km NE de Pitesti, 177km SV de Iasi, 197km E de Sibiu, 212km N de Ruse. (sursă 
imagini și text: infp.ro)

Primele date afișate de INFP, la câteva minute de la producerea seismului, au indicat o magnitudine de 5,4 grade, respectiv adâncimea de 126,463km, dar datele au fost revizuite.

Acesta este cel mai puternic cutremur produs în România, din ultimii ani. În 2019, cel mai puternic cutremur din zona seismică Vrancea a fost pe 3 septembrie și a avut magnitudinea de 4,5.

În cazul producerii unui cutremur, ISU Vrancea recomandă  respectarea următoarelor reguli:

1. Păstraţi-vă calmul, nu intraţi în panică, liniştiţi-i şi pe ceilalţi, protejaţi copiii, bătrânii şi femeile. Nu vă speriaţi de zgomotele din jur.
2. Preveniţi tendinţele de a părăsi camera sau locuinţa, deoarece faza seismică iniţială are o durată redusă, astfel încât tocmai faza puternică a mişcării seismice vă poate surprinde pe scări, holuri, paliere, în aglomeraţie şi panică, conducând la accidente grave, nedorite.
ATENŢIE! Scările sunt elemente de construcţii foarte sensibile la deplasările diferenţiate ale etajelor şi, chiar dacă ar rezista, deplasarea persoanelor pe scări sub efectul oscilaţiei seismice este extrem de periculoasă. Chiar dacă ieşirea de la etajele inferioare sau dintr-o locuinţă parter ar fi în principiu posibilă şi fezabilă în scurt timp, în special pentru persoane tinere, afară sunt multe alte riscuri: coşuri de fum, parapete, ornamente, vitraje etc.
3. Rămâneţi în încăpere sau locuinţă, departe de ferestre care se pot sparge şi vă pot accidenta, protejaţi-vă sub o grindă, toc de uşă solid, sub un birou sau masă care sunt suficient de rezistente spre a vă feri de căderea unor obiecte, mobile suprapuse, lămpi, tencuieli ornamentale etc. În lipsa unor astfel de posibilităţi vă puteţi proteja stând la podea lângă un perete solid, pe genunchi şi coate, cu faţa în jos iar cu palmele împreunate vă veţi proteja capul, ceafa, iar cu antebraţele pe lateral capul. Această recomandare implică o cunoaştere prealabilă a acelor elemente de construcţie rezistente, prin consultarea unui specialist atestat.
4. Dacă este posibil, închideţi sursele de foc cât puteţi mai repede iar dacă a luat foc ceva interveniţi imediat după ce a trecut şocul puternic.
5. Nu fugiţi pe uşă, nu săriţi pe fereastră, nu alergaţi pe scări, nu utilizaţi liftul, evitaţi aglomeraţia, îmbulzeala, iar dacă este posibil deschideţi uşa locuinţei spre exterior, spre a preveni blocarea acesteia, în vederea evacuării după terminarea mişcării seismice.
6. Nu alergaţi în stradă.
7. Dacă vă aflaţi în afara unei clădiri, deplasaţi-vă cât mai departe de clădire, feriţi-vă de tencuieli, cărămizi, coşuri, parapete, cornişe, geamuri, ornamente care de obicei se pot prăbuşi în stradă.
8. Acordaţi prim ajutor persoanelor rănite. 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here