Pubele subterane cu card pentru colectarea gunoiului din Focșani

0
1613

Colectarea gunoiului menajer în Focșani se va face printr-un sistem de platforme cu pubele subterane, dotate cu cântar iar focșănenii vor plăti lunar doar cantitatea de gunoi pe care au aruncat-o. Varianta a fost discutată la dezbaterea publică organizată, ieri, la Ateneul Popular „Maior Gh. Pastia”. În cadrul întâlnirii au fost prezentate informațiile din proiectul de hotărâre privind aprobarea documentației „Document strategic integrat privind măsurile necesare în vederea implementării unor sisteme integrate de colectare selectivă a deșeurilor în municipiul Focșani”.

Documentul este afișat din luna decembrie a anului trecut la sediul municipalității dar și pagina de internet www.focsani.info. Una dintre noutățile propuse de acest document strategic se referă la introducerea unor pubele subterane. Sistemul propus înseamnă platforme cu pubele subterane, unde accesul se face doar pe baza unui card sau a unui alt sistem de acces, iar fiecare cantitate de gunoi depusă va fi cântărită astfel încât, lunar, focșănenii să știe ce cantitate de gunoi au depus, defalcat pe fiecare categorie, menajer, sticlă, hârtie, plastic, metal. Implementarea acestei variante stipulată în strategie ar urma să coste circa 10 milioane euro, în costuri fiind inclus echipamentul, realizarea platformelor, sistemul de supraveghere, dotarea cu cântare a mașinilor pentru gunoiul ridicat de la case.

Primarul Cristi Misăilă a arătat că legislația actuală impune realizarea unei colectări selective și plata diferențiată. La acest moment, din cauza condițiilor obiective, acest lucru nu poate fi realizat decât în zona de case, unde deșeurile reciclabile se colectează în saci galbeni și există un tarif diferențiat. În schimb, în zona de blocuri această tarifare diferențiată nu poate fi implementată. De aceea a fost nevoie de realizarea unei strategii în baza căreia să fie realizat noul sistem de colectare a gunoiului de municipiu.

Varianta propusă prin strategie, care urmează să fie discutată în ședința de astăzi a Consiliului Local, ar urma să asigure îndeplinirea celor două condiții. Pe de o parte ar fi realizată o colectare selectivă a deșeurilor, cu îndeplinirea pragurilor minime legale. În al doilea rând va fi o facturare diferențiată iar fiecare cetățean va plăti doar pentru cantitatea de gunoi depusă la pubele, nu la paușal, cum se întâmplă acum.

Primarul Misăilă a arătat că, în privința facturării, susține varianta unui sistem cu bonificații pentru deșeurile reciclabile colectate. Astfel, tariful pentru gunoiul menajer ar urma să fie mai mare dar să fie acordate bonificații pentru sticla, plasticul sau hârtia colectate. Se poate ajunge în final ca tariful pentru gunoiul pus în pubele să fie mai mic pentru cei care fac colectarea selectivă iar cetățenii să fie stimulați să nu mai arunce gunoi amestecat.

Această variantă a fost susținută de administratorii de asociații prezenți în sală, care au salutat și varianta introducerii unui card de acces la pubele. Astfel ar exista o evidență strictă a numărului de focșăneni care au contract cu societatea CUP Salubritate, nu așa cum se întâmplă acum. De altfel, primarul Cristi Misăilă a arătat că încă mai există o diferență foarte mare între numărul de locuitori estimat al Focșaniului și cel al focșănenilor care au contract cu operatorul de salubritate. Dacă estimările statistice spun că Focșaniul are circa 75 mii locuitori, persoane care locuiesc efectiv în municipiu, în schimb, la CUP Salubritate sunt în evidențe 52 mii persoane. Adică o diferență de circa 23 mii persoane care, deși locuiesc în Focșani, nu plătesc pentru gunoiul pe care îl duc la pubele.

Primăria caută bani pentru noul sistem de colectare a gunoiului

După aprobarea strategiei urmează identificarea surselor de finanțare pentru că bugetul local este prea mic pentru a susține o asemenea investiție. Primarul a enumerat câteva variante, precum realizarea unui credit furnizor sau accesarea de fonduri europene în următorul exercițiu financiar. Prima variantă, a unui credit furnizor, ar însemna ca investiția să fie realizată de un operator privat iar municipalitatea să achite un avans și ulterior rate anuale până la plata sumei. Deocamdată însă acestea sunt variante de lucru, nefiind luată o decizie în acest sens. De asemenea, municipalitatea va trebui să stabilească și locațiile pentru cele 373 de platforme care ar trebui amplasate în zona blocurilor din municipiu.

Realizatorii documentației au propus 1120 de locații la nivelul municipiului, care s-ar preta pentru realizarea acestor platforme. Acestea urmează să fie analizate, să fie realizate studii geo, astfel încât să fie stabilite cele mai bune soluții. Un lucru este sigur, nu vor putea fi folosite actualele spații utilizate pentru pubelele de gunoi, acestea fiind prea mici. Conform documentației, pubelele care vor fi folosite vor avea o capacitate de 1,1 metri cubi, comparativ cu pubelele actuale de 240 litri. Nu vor fi afectate spațiile verzi, aceste platforme urmând să fie realizate pe domeniul public, multe dintre locații fiind în zonele de parcări.

Consultanții firmei care a realizat documentația au arătat că sistemul de platforme subterane, cu pubele pentru colectarea selectivă, este cel care îndeplinește toate criteriile legale, motiv pentru care este folosit sau urmează să fie implementat în mai multe orașe: Cluj Napoca, Hunedoara, Constanța, sectorul 3 București. Însă, la final, succesul unei acțiuni de colectare selectivă a deșeurilor depinde de locuitorii municipiului, de aceea au fost administratori care au cerut primarului să fie prevăzute sancțiuni drastice pentru cei care nu respectă noile reguli, care aruncă gunoiul lângă pubele.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here