AMENDĂ de 5.000 de lei de la DSP Vrancea pentru firma care a instalat automate cu alimente și băuturi în unităţile de învăţământ din Focşani

0
5036

Săptămâna trecută, în urma unui control efectuat de inspectorii sanitari în unităţile de învăţământ din Focşani, au fost identificate 15 automate cu produse alimentare neconforme. Firma din Ilfov căreia îi aparţin aceste automate a fost sancţionată cu 5.000 de lei şi a retras imediat produsele neconforme. Printre alimentele periculoase pentru sănătatea elevilor se aflau şi câteva sandvişuri cu carne şi maioneză, iar Cătălin Graur, directorul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Vrancea a spus că maioneza se află pe lista produselor interzise. Produsele tip fast-food, dulciurile şi băuturile acidulate sunt înscrise pe o listă a alimentelor nerecomandate copiilor, mai mult decât atât, există o lege, 123/2008 pentru o alimentaţie sănătoasă în unităţile de învăţământ preuniversitar adoptată de Parlamentul României, pe care astfel de firme se pare că nu o cunosc, sau… nu o respectă.

Întotdeauna am avut probleme cu ei“

Am mers la Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Vrancea pentru a sta de vorbă cu directorul Cătălin Graur despre acest subiect. Dumnealui a spus că astfel de cazuri nu sunt rare, firmele distribuitoare fiind mai mereu sancţionate pentru că aduc produse alimentare nerecomandate şcolarilor şi preşcolarilor. Firma din Ilfov care a instalat cele 15 automate de alimente a fost amendată cu 5.000 de lei, iar apoi a retras toată marfa neconformă, înlocuind-o. „Am avut un control tematic pe alimentaţia din unităţile de învăţământ în urmă cu o săptămână. Au fost identificaţi, au fost sancţionaţi contravenţional conform legislaţiei specifice, cu suma de 5.000 de lei, după care această firmă, care nu este de la noi, a făcut o adresă în care ne-a anunţat că a retras produsele neconforme şi ne-a solicitat un recontrol. Inspectorii noştri au fost în recontrol, au constatat într-adevăr că firma a retras acele produse care erau neconforme şi au întocmit un nou proces verbal prin care au constatat că respectă legislaţia specifică alimentaţiei în unităţile de învăţământ. Este vorba de sandwich-uri, sucuri şi dulciuri care depăşeau caloriile reglementate în legislaţie. Legea 123 este din 2008, însă întotdeauna am avut probleme cu ei; ne ducem, verificăm, sancţionăm, retrag produsele după care ei revin şi reintroduc produsele, noi iar îi prindem, iar îi sancţionăm… şi istoria se repetă, deci trebuie să stăm mereu în unităţile de învăţământ, ceea ce nu putem face pentru că suntem numai 5 oameni în inspecţie pe tot judeţul Vracea. Este vorba de 15 automate cu mâncare găsite în unităţile de învăţământ din Focşani; ei ar fi vrut să monteze 17, dar la două unităţi de învăţământ, directorii au refuzat, nu-mi explic însă de ce în presă a apărut numai numele Colegiului Pedagogic «Spiru Haret» şi cel al Şcolii Gimnaziale «Ştefan cel Mare» pentru că aceeaşi firmă are toate aceste automate; unele automate erau puse în funcţiune, altele nu, unele nu erau aprovizionate încă, altele erau, dar noi am dat sancţiunea pe aceeaşi firmă pentru că urma să aprovizioneze şi celelalte automate cu aceleaşi produse care erau neconforme. Firma aceasta abia a apărut pe piaţă, au montat aparatele, noi am aflat, ne-am dus şi i-am sancţionat, ei au spus că nu ştiau de această legislaţie, şi că au activitatea asta de mult în Bucureşti“, a spus Cătălin Graur, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Vrancea.

Cine este tras la răspundere

Directorul DSP Vrancea a mai adăugat faptul că nu directorii instituţiilor de învăţământ ar trebui traşi la răspundere pentru faptul că le permit acestor firme să monteze automante cu mâncare neconformă Legii 123/2008, ci asistenţii şi medicii angajaţi la aceste instituţii ar trebui să verifice etichetele produselor alimentare care sunt introduse în şcoli şi licee prin aceste automate. „Problema nu este a directorilor instituţiilor de învăţământ, ci a cadrelor medicale care ar trebui să verifice. Asistenţii şi medicii ar trebui să verifice alimentaţia aşa cum se procedează la grădiniţe; atunci când firmele de catering aduc alimentele la grădiniţa respectivă, firmei îi trebuie viza medicului cu care are contract unitatea de învăţământ sau care este angajat acolo; la şcoli nu este regula aceasta.Totuşi, părerea mea este că medicul care se ocupă de sănătatea copiilor în unitatea de învăţământ ar trebui să aibă grijă puţin şi să verifice alimentele, pentru că nu este greu să verifici un automan din acesta de alimente. Chioşurile din incinta şcolilor şi a liceelor sunt verificate, şi au fost amendate de nu ştiu câte ori, mereu i-am găsit cu produse neconforme. Unitatea de învăţământ trebuie, văzând că aceste chioşcuri nu respectă legislaţia, să le anuleze contractul sau să nu mai facă un contract de închiriere a spaţiului respectiv. Legislaţia prevede că doar chioşcuri aflate în incinta şcolilor şi a liceelor sunt sancţionate, nu şi cele din afară, pentru că se presupune că în incinta şcolii este un spaţiu sigur, închis şi probabil aceasta este cauza pentru care legislaţia prevede sancţiuni pentru cei care nu se conformează. În ultima perioadă au început să mai intre în legalitate cam toţi pentru că au fost sancţionaţi; există sancţiune pe persoană fizică şi pe persoană juridică, iar în cazul acestor 15 automate a fost sancţionată firma. Noi ne bucurăm că au fost foarte receptivi, au scos imediat produsele şi au introdus altele care sunt conforme. Deci este un lucru bun că i-am identificat imediat şi că au fost şi ei receptivi“, a mai spus directorul Cătălin Graur.

Sunt copii pe care părinţii îi învaţă de acasă că trebuie să evite dulciurile, mâncărurile tip fast-food şi sucurile acidulate pentru că acestea le afectează sănătatea, dar atunci când elevii văd aceste prosude la automatele din unităţile de învăţământ, cine îi poate împiedica să nu le cumpere?! Vulnerabilitatea şcolarilor şi preşcolarilor trebuie atent gestionată de reprezentanţii instituţiilor de învăţământ astfel încăt alimentaţia sănătoasă să fie un lucru firesc, nu unul impus şi neînţeles. Automatele cu mâncare amplasate în şcoli nu reprezintă o idee rea, nocive sunt însă alimentele a căror etichetă nu este atent verificată.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here