„Prefectul să răspundă pentru abuzurile comise de 24 Ianuarie!”

0
4104

Este cerința președintelui Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan și a primarului Municipiului Focșani, Cristi Valentin Misăilă, care, într-un comunicat de presă comun, arată că vineri au fost aniversați 161 ani de la Unirea Principatelor Române „într-un climat de dezbinare și minciună!”, un climat cauzat exclusiv de prefectul PNL al Județului Vrancea care, din funcția de reprezentant al Guvernului României, „își permite să încalce prevederile regulamentelor Ministerului Afacerilor Interne și să manipuleze în mod constant”.

Marian Oprișan și Cristi Valentin Misăilă arată că ultima ieșire de acest gen a avut loc chiar vineri, 24 ianuarie 2020, când echipa de comunicare a PNL, „care s-a mutat la cabinetul Instituției Prefectului”, a acuzat conducerea Consiliului Județean și pe cea Primăriei Municipiului Focșani că ar fi refuzat «orice colaborare» pe subiectul 24 Ianuarie și că ar fi avut «o atitudine total nepotrivită în mass-media, lucru ce a condus la îndepărtarea oricărui posibil invitat» la manifestările organizate de „Instituția PNL a Prefectului în Piața Unirii din Focșani”.

Sunt „acuzații grave care arată, pe de o parte, cât de multă considerație are Prefectul în ceea ce privește democrația și libertatea de exprimare, dar și modul josnic în care acesta vrea să justifice faptul că în Piața Unirii au fost foarte puțini vrânceni prezenți, dar și că PNL nu a reușit să îi convingă nici pe miniștrii lor să participe la eveniment! Așa cum toată lumea a văzut, ministrul vrâncean Ion Ștefan a ales să meargă la Iași de 24 Ianuarie”, se arată în comunicatul de presă.

Ce l-a deranjat, totuși, pe Prefectul Berbece? Este o întrebare la care semnatarii documentului menționat răspund „din respect pentru cetățenii Românei!”:

„În primul rînd, pe Berbece l-a speriat faptul că autoritățile publice locale, respectiv Consiliul Județean Vrancea și Primăria Focșani, s-au opus derapajului instituțional fără precedent al acestui reprezentant al Guvernului Românei în teritoriu care comite abuzuri repetate, fără ca organele în drept să se sesizeze pentru a putea fi tras la răspundere!

Așa cum am arătat încă de zilele trecute, Instituția Prefectului Vrancea are doar calitatea de participant la festivitățile organizate cu ocazia sărbătoririi Zilei Unirii. Conform regulamentelor, Ministerul Afacerilor Interne organizează festivități cu ocazia sărbătoririi următoarelor zile: Ziua veteranilor de război din Ministerul Afacerilor Interne, Ziua drapelului national, Ziua imnului național al României și Ziua NATO. Iată cum Instituția Prefectului Vrancea a indus în eroare populația încă din data de 10 ianuarie 2020 când a anunțat că va ”organiza manifestări dedicate sărbătoririi Zilei Unirii Principatelor Române”.

Minciuna este ”recunoscută” indirect în invitația semnată de prefect, care și-a dat seama cât de penibil a fost, când a realizat că din postura de invitat, așa cum prevăd regulamentele, nu poate organiza evenimente. Asta nu l-a împiedicat însă să își ascundă incompetența și necunoașterea legii printr-un simulacru de invitație la ”manifestările organizate de către Garnizoana Focșani” (sic)”.

„Conducerea PNL a Casei Corpului Didactic a dat curs solicitării fără temei legal”

Președintele Consiliului Județean Vrancea și primarul Municipiului Focșani precizează că prefectul Berbece arată și „o lipsă totală de respect față de Municipiul Focșani, Oraș al Unirii”. „Suntem siderați că nici reprezentatul Guvernului și nici consilierii lui nu cunosc istorie și nici limitele bunei cuviințe față de vrânceni. Nu îi reproșăm prefectului lipsa educației academice sau faptul că a terminat facultatea la 41 ani, însă nu îi permitem acestuia să vorbească despre Orașul Unirii ca despre un “târgușor” pe care l-ar fi dezvoltat liberalul Ion Brătianu. Dacă domnia sa este atât de preocupat de istoria Brătienilor, îi recomandăm să se înscrie la concursul pentru poziția de director al Muzeului ”Ion Brătianu”, de la Florica, Argeș”, se arată în comunicatul de presă.

De ce se teme cu adevărat reprezentantul Guvernului este faptul că am dezvăluit faptul că a încălcat legea, precizează Marian Oprișan și Cristi Valentin Misăilă.

„Prin adresa nr. 946/22.01.2020, Instituția Precetului a solicitat Casei Corpului Didactic ”Simion Mehedinți” Vrancea ca în cadrul evenimentelor dedicate Zilei Unirii Principatelor Române să includă și manifestările organizate de către Garnizoana Focșani, la solicitarea Instituției Prefectului Județului Vrancea, solicitare la care profesorul Livia-Silvia Proca Marcu (PNL) dă curs imediat.

Trebuie menționat faptul că în Codul Administrativ este precizat faptul că Prefectul conduce serviciile publice deconcentrate ale ministerelor, însă Casa Corpului Didactic nu este serviciu public deconcentrat. Casa Corpului Didactic este o instituției în subordinea Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Vrancea și are ca singură atribuție ”organizarea programelor de formare pentru personalul didactic”. Casa Corpului Didactic nu coordonează activitatea școlilor din județ și nici nu are ca atribuții organizarea de evenimente aniversare, gen 24 Ianuarie. Așadar, solicitarea prefectului reprezintă un abuz de putere iar conducerea PNL a Casei Corpului Didactic a dat curs solicitării fără temei legal”, se precizează în comunicatul de presă menționat.

„Prefectul să ceară scuze”

Președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, și primarul Municipiului Focșani, Cristi Valentin Misăilă, solicită:

„1. Ministerului de Interne să demareze o cercetare adiminsitrativă a înaltului funcționar public, Gheorghiță Berbece care, prin documentele semnate și transmise în vederea organizării a 161 ani de la Unirea Principatelor Române, a indus in eroare autoritățile.

2. Instituției Prefectului să prezinte documentul prin care solicită Garnizoanei Focșani participarea la ”festivităţile organizate de Guvernul României, autorităţile publice sau alte instituţii ale statului, cu ocazia Zilei Unirii”.

3. Prefectului să ceară scuze militarilor din cadrul Garnizoanei Focșani pentru faptul că a pus Armata României într-o lumină neplăcută, pe care militarii nu o merită.

4. Prefectului să își ceară scuze focșănenilor pentru faptul că a vorbit despre Orașul Unirii ca despre un ”târgușor”.

5. Prefectului să își ceară scuze pentru că a mințit și a dezinformat cu privire la statutul de organizator al evenimentul de celebrare a 161 de ani de la Unirea Principatelor Române.

6. Ministrului Educației și ISJ Vrancea să publice rezultatele cercetării disciplinare ale directoarei Casei Corpului Didactic pe care, pe lângă încălcarea competențelor și atribuțiile date de legislația specifică, o bănuim de fals în acte publice și inducerea în eroare a autorităților publice, deoarece a solicitat autorizarea unui eveniment public pe care de fapt nu l-a organizat Casa Corpului Didactic, ci două instituții din sfera militară.

7. Garnizoanei Focșani să relateze dacă a avut cunoștință că va participa la un eveniment organizat de Casa Corpului Didactic”.

Rușinoasa adunare liberală

Manifestarea din Piața Unirii organizată de Garnizoana Focșani, dar asumată fără nicio jenă de Prefectură, a fost una cel puțin tristă. Cei prezenți nu au putut asista la momentele evocatoare din anii trecuți, când personaje precum domnitorul Alexandru Ioan Cuza sau Mihail Kogălniceanu erau aduse la viață de actori, nu a fost o paradă militară cu unități din cadrul MApN și MAI, ca în alți ani. Militarii au defilat scurt, iar prefectul a ținut un discurs în care unirea a lipsit, iar elogiul liberalilor a fost omniprezent.

Mai mult, prefectul liberal a încălcat tot ceea ce înseamnă protocol în astfel de acțiuni și chiar a pus militari într-o situație jenantă. Mai exact, manifestările au început cu onorul dat de către militarii din Granizoana Focșani prefectului. Numai că Berbece a organizat acest moment simultan cu ieșirea sa din sediul Prefecturii, fiind formate două flancuri de ofițeri și subofițeri ai Armatei române. Mai mult, prefectul liberal a primt onorul militarilor dar nu i-a salutat cu tradiționalul salut „bună ziua“, întorcând spatele acestora, spre uimirea celor prezenți, și s-a îndreptat spre esplanada din fața palatului administrativ.

De reținut că printre invitații la eveniment se afla și secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Norocel-Pompiliu Stroe, cel care răspunde de relația cu prefecturile din județ. Conform uzanțelor de protocol, acesta ar fi trebuit să primească onorul din partea militarilor, fiind persoana cu cea mai înaltă funcție în statul român prezentă la eveniment. Însă acest lucru nu s-a întâmplat, liberalul Berbece dorind să se facă remarcat cu orice chip, transformând evenimentul într-un fiasco.

Lipsa de respect a prefectului față de militari nu a scăpat neobservată de cei prezenți care l-au sancționat cu diverse remarci. „Ăștia (liberalii-n.r.) nu respectă nici armata. Unde e defilarea cu tehnică militară, unde sunt militarii noștri?“, întreba unul dintre participanți. „Ăștia spun că e sărăcie, nu fac nimic“, a răspuns bătrânelul care îl însoțea. „Dar unde sunt pensiile mărite pe care ni le-au promis?“, întreba același bătrânel.

Cât de mult înseamnă focșănenii și vrâncenii pentru Guvernul PNL s-a văzut prin lipsa oricărui ministru la manifestările asumate de Prefectură. Abia la final, ministrul Educației a trecut prin Piața Unirii, fiind amânată Hora Unirii pentru ca aceasta să facă act de prezență, încadrată de alte două liberale, adjuncta de la ISJ și șefa CCD.

Desigur, Livia-Silvia Proca Marcu, șefa Casei Corpului Didactic (CCD), care ne-a spus că nu vorbește la telefon după program, a mobilizat vineri, în zi liberă pentru bugetari, reprezentanți ai școlilor, care au trimis elevi în Piața Unirii. Practic, din cele câteva sute de oameni prezenți în piață, o parte erau elevi și altă parte, persoane aduse de primarii liberali din comunele vrâncene.

Ce se întâmpla în anii trecuți

Toate acestea, spre deosebire de anii trecuți, când Ziua Unirii Principatelor era sărbătorită cu momente evocatoare istorice, defilare cu tehnica și echipamentele din dotarea Armatei române, defilarea militarilor de la regimentul de Gardă București, retragere cu torțe, piese de teatru istorice, seminarii pe tema Unirii de la 24 Ianuarie, emisie de timbre dedicate acestui eveniment etc. De asemenea, la eveniment, în anii trecuți, au fost invitați și au participat președinți ai României în funcție, foști președinți ai României, premieri, miniștrii, șefii celor două Camere ale Parlamentului, judecători ai Curții Constituționale, președinți ai Consiliilor Județene din România și Republica Moldova, ambasadori, etc. Evenimentele au fost astfel organizate de Consiliul Județean Vrancea și președintele Marian Oprișan.

Ministrul „PeNeDeLo Doi“, ocupat cu PNL-ul, n-a catadicsit să vină în Piața Unirii

Practic, anul acesta nu a fost prezent la manifestări nici măcar Ion Ștefan, cunoscut și sub numele de ministrul „grindă“ sau, mai nou, ministrul „PeNeDeLo Doi“. Dar acesta se ocupă „mai mult de PNL“, după cum chiar el a spus în direct în cadrul unei ședințe de guvern, și nu contează pentru ministrul „PeNeDeLo Doi“ o așa zi importantă pentru istoria românilor și a României.

Practic, în timp ce Prefectura a acuzat Primăria Focșani și Consiliul Județean că nu vor să se implice în acest simulacru de manifestare, chiar liderii liberali i-au dat cu tifla prefectului Berbece.

De reținut că așa zisul eveniment organizat de prefectul liberal nu a stârnit interesul nici măcar al unei televiziuni centrale, niciuna dintre aceste instituții netransmițând în direct vreun moment al manifestărilor și nici măcar nu și-au trimis reprezentanți la Focșani.

În rest, suntem convinși că vrâncenii înțeleg importanța acestui eveniment istoric care a stat la baza realizării Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918 și vor sancționa indolența și lipsa de respect pentru valorile naționale dovedită vineri de prefectul liberal și acoliții acestuia. De altfel, participarea numeroasă la manifestările organizate de Primăria Municipiului Focșani, reprezintă o dovadă în acest sens.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here