Portughezul Joao Vale de Almeida va fi primul ambasador al UE în Regatul Unit după Brexit

0
11

Uniunea Europeană a numit vineri un prim ambasador în Regatul Unit, care îşi va prelua funcţia începând cu 1 februarie, la o zi după Brexit, informează AFP. Portughezul Joao Vale de Almeida, fost ambasador al UE în SUA, va conduce delegaţia ce va reprezenta UE în Regatul Unit, a anunţat într-un comunicat şeful diplomaţiei europene Josep Borrell. Această numire i-a fost adusă la cunoştinţă Londrei.

Vale de Almeida (62 de ani) va fi „primul şef al viitoarei delegaţii a UE în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord”. Mandatul său va începe la 1 februarie, „data începând cu care Regatul Unit va fi o ţară terţă” şi unde reprezentarea UE va fi asigurată de o delegaţie. Portughezul a fost ambasador al UE la ONU din 2015 până în 2019, după ce a fost primul ambasador al UE în SUA, din 2010 până în 2014. În acea perioadă, el a participat la negocierile asupra acordului de liber-schimb între UE şi SUA, abandonate de atunci.

De profesie jurnalist, înalt funcţionar european experimentat, Joao Vale de Almeida a fost de asemenea şeful de cabinet al fostului preşedinte al Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso. Joao Vale de Almeida a fost şi purtătorul de cuvânt al executivului european în perioada în care premierul Boris Johnson încă era jurnalist la Bruxelles.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here