Ministerul Mediului şi Agenţiile de Protecţie a Mediului judeţene ar trebui să elaboreze studii care să estimeze populaţiile de urs, lup, râs şi pisică sălbatică, la nivel naţional, consideră participanţii la o întâlnire a Grupului de lucru pe tema carnivorelor mari, organizată la sediul ministerului de resort. În acelaşi timp, au fost dezbătute noile modificări aduse legii vânătorii şi dificultăţile care apar în aplicarea acestor prevederi legale.
„Trebuie neapărat modificat actul normativ şi să găsim o soluţie care să fie benefică pentru toţi actorii implicaţi în acest proces. Totodată, este necesar să avem în vedere faptul că tot mai multe carnivore mari sunt implicate în incidente care pot pune în pericol viaţa animalului, dar şi a cetăţenilor, de aceea este foarte important să tratăm cu maximă seriozitate aceste cazuri speciale”, a afirmat Iulian Octavian Stana, secretar de stat în MMAP.
Potrivit unui comunicat al Ministerului Mediului, o altă modificare adusă acestei legi şi discutată în cadrul grupului de lucru aduce în prim-plan şi existenţa unui acord de colaborare între gestionarul fondului cinegetic şi unităţile administrativ-teritoriale de pe raza fondului cinegetic, dar şi noi amendamente în cazul daunelor produse de către exemplarele din speciile de faună de interes cinegetic. „Alt subiect important dezbătut de cei prezenţi a fost necesitatea unor studii care să estimeze populaţia de urs, dar şi exemplarele de lup, râs şi pisică sălbatică la nivel naţional. Discuţiile au avut în vedere importanţa acestor studii, precum şi posibilitatea colaborării dintre Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor şi Agenţiile de Protecţie a Mediului judeţene în elaborarea acestor studii, astfel încât obiectivele, rezultatele şi metodele de cercetare folosite să fie cât mai relevante”, arată sursa citată.
La reuniunea organizată, miercuri, la sediul MMAP au participat: Daniela Drăcea – director al Direcţiei Biodiversitate din cadrul ministerului de resort, reprezentanţi ai Romsilva, Jandarmeriei Române, Agenţiei pentru Protecţia Mediului Vrancea, Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură „Marin Drăcea”, Universităţii Transilvania din Braşov, Asociaţiei Generale a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi din România, Asociaţiei pentru Conservarea Diversităţii Biologice şi ai WWF.