ULTIMA ORĂ! Pesta Porcină Africană confirmată într-o gospodărie din Oreavu

0
516

Pesta Porcină Africană confirmată într-o gospodărie, din localitatea Oreavu, Comuna Gugești,  județul Vrancea

În data de 22.01.2020, a fost confirmată prezența virusului Pestei Porcine Africane într-o gospodărie  având ca efectiv 3 porci, situată în localitatea Oreavu, comuna Gugești, județul Vrancea.

În urma confirmării diagnosticului de către Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală București (I.D.S.A.) – Laboratorul Național de Referință pentru Diagnostic și Sănătate Animală, serviciile veterinare au intervenit de urgență.
Gospodăria  din localitatea Oreavu, comuna Gugești, județul Vrancea a fost plasată  sub supraveghere oficială, au fost aplicate măsuri de restricție pentru circulația persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor și a mijloacelor de transport, precum și dezinfecția exploatației.
Pentru a preveni răspândirea bolii, Centrul Local de Combatere a Bolilor Vrancea a dispus, conform planului de măsuri adoptat, eliminarea porcilor din exploatație prin evaluare, eutanasiere, îngropare sau incinerare și dezinfecție.
D.S.V.S.A. Vrancea solicită sprijinul și înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea acestor măsuri, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei.
Proprietarii animalelor afectate vor beneficia de despăgubiri, conform prevederilor H.G. nr. 1214/2009, modificată și completată prin HG nr. 484/2018.
Ancheta epidemiologică este în desfășurare.
Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având însă impact la nivel social din punct de vedere economic.

INFORMARE DE PRESĂ 23.01.2020 

 DIRECTOR EXECUTIV,  Dr. Mihai Cristinel

 Responsabil Comunicare,  Dr. Adrian Rădulescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here