Ediția: Sâmbătă 25 ianuarie 2025 Nr. 6800
Ediția: Sâmbătă 25 ianuarie 2025 Nr. 6800

Medic DSP Bihor: Există metode de screening pentru depistarea depresiei și servicii psihologice gratuite

Persoanele cu stări de tristeţe prelungită trebuie să ştie că depresia poate fi depistată prin metode de screening şi tratată eficient, printr-o abordare complexă, în care comunicarea cu persoanele apropiate este deosebit de importantă, a declarat marţi, pentru AGERPRES, dr. Diana Raţ, medic specialist în cadrul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Bihor, Compartimentul de Evaluare şi Promovare a Sănătăţii.

„Atunci când ne simţim, o perioadă mai îndelungată de timp, trişti, neputincioşi şi nefericiţi, bine ar fi să solicităm sprijin, tocmai pentru a beneficia de ajutor cât mai repede. Populaţia ar trebui să ştie că are dreptul la servicii psihologice şi psihiatrice gratuite prin Casa Naţională de Asigurări, informaţiile putând fi obţinute de la medicul de familie”, a precizat dr. Diana Raţ.

În luna ianuarie, DSP Bihor derulează campania cu tema „Împreună pentru sănătatea mintală! Să înlăturăm stigmatul bolilor mintale!”, focusată mai ales asupra depresiei.

„Am dori să se ştie, ca unul dintre mesajele campaniei, că există metode de screening pentru depistarea depresiei în rândul populaţiei generale, inclusiv şi mai ales în rândul femeilor aflate în perioada prenatală, având în vedere că femeia gravidă, ca şi lăuza este expusă riscului de depresie. Oamenii sunt mai familiarizaţi cu informaţia despre depresia post-natală, dar să ştiţi că şi înainte de a naşte femeia gravidă, fiind preocupată de foarte multe lucruri care urmează să se întâmple, poate să manifeste această tulburare”, a menţionat medicul.

Un alt mesaj pe care specialiştii vor să-l disemineze este necesitatea ca pacienţii care se confruntă cu stări de tristeţe prelungită să apeleze la ajutor specializat şi să solicite medicului de familie aplicarea screeningului pentru depresie.

DSP Bihor a organizat deja, în luna ianuarie, activităţi de instruire a celor 22 de asistenţi medicali comunitari din judeţul Bihor, care vor disemina informaţiile în grupurile vulnerabile pe care le gestionează, precum şi o altă informare a 32 de cadre didactice (profesori şi învăţători) din judeţ, desfăşurată luni, la Casa Corpului Didactic. Specialiştii DSP Bihor continuă în luna ianuarie campania prin alte activităţi în şcoli, vizând fenomenele conexe între depresia copiilor şi bullying.

Potrivit sursei citate, depresia poate afecta persoane de toate vârstele şi categoriile sociale, de la copii până la vârstnici. Mulţi copii şi adolescenţi au simptome depresive, nu de puţine ori asociate fenomenului de bullying.

Ca şi simptome, depresia se manifestă prin starea de tristeţe prelungită, lipsa tonusului de viaţă, energie scăzută deoarece persoanele nu-şi mai găsesc motivaţie, modificări ale apetitului sau ale greutăţii corporale, în plus sau în minus, modificări ale somnului – cel mai frecvent asociată cu insomnia şi cu oboseala asociată, ce agravează starea, dar „există şi persoane care ar dormi toată ziua pentru că nu vor să se gândească la problemele cu care se confruntă”.

Depresivii mai trăiesc sentimente de inutilitate şi vinovăţie. Afecţiunea este asociată şi cu dificultatea în gândire, concentrare, luarea deciziilor, în sensul că nu mai eşti foarte productiv, randamentul unei persoane cu depresie scăzând simţitor. Dintr-o tristeţe prelungită, în asociere cu afirmaţii negative precum „Nu sunt bun de nimic”, „Nu pot face nimic”, „Sunt un rebut şi un balast” etc, se poate ajunge, foarte grav, la apariţia gândurilor recurente referitoare la moarte, planuri de suicid, tentative de suicid.

Tratamentul depresiei este unul complex, care trebuie să fie personalizat, care cuprinde atât terapia medicamentoasă (existând, în prezent, antidepresive extrem de eficiente, care sunt şi destul de bine tolerate, fără să aibă efectele secundare majore ale primelor clase de antidepresive), cât şi intervenţiile psihologului, împreună cu sprijinul membrilor apropiaţi, din familie, prieteni, aparţinători, terapia de grup şi susţinerea colegilor de la locul de muncă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?