Prima expoziţie permanentă dedicată discotecilor din anii comunismului, o expoziţie inedită şi unică în România, va fi inaugurată miercuri, 22 ianuarie, la Muzeul oraşului Oradea (MoO), potrivit muzeografului Cristina Puşcaş. Orădenii sunt invitaţi la vernisajul acestei expoziţii numite „Discoteca anilor ’70-’80”, ce va fi urmat şi de o petrecere cu muzica specifică perioadei, la care participanţii sunt îndemnaţi să se îmbrace adecvat pentru a dansa pe muzica celor de la ABBA, Queen sau The Beatles.
„Nu s-a mai documentat nimic pe tema asta, eu nu am găsit materiale documentare pe chestiunea asta. Astfel că m-am dus la Arhive, unde există un fond al Comitetului de Cultură şi Educaţie Socialistă al judeţului Bihor. Dar pentru că aici erau doar chestii oficiale, am luat interviuri, am aplicat chestionare, am făcut înregistrări video cu DJ-ei şi am strâns fotografii, caietele de repertorii, tot felul scrisori, viniluri, obiecte de discotecă. Probabil, din vară, vom organiza aici periodic o discotecă tematică”, a declarat luni, pentru AGERPRES, muzeograful Cristina Puşcaş.
Proiectul expoziţional vine să răspundă câtorva întrebări privind modul în care tinerii din generaţia ’70-’80 şi-au găsit calea pentru a supravieţui cotidianului cenuşiu al comunismului. „Ce au reprezentat discotecile în anii ’70-’80”, „Care era atmosfera din discotecile orădene?”, „Cum se făcea rost de muzică?”, „Cum scăpai de cenzură?” sunt doar câteva dintre întrebările la care organizatoarea expoziţiei, dr. Cristina Liana Puşcaş, a căutat răspuns în încercarea de a creiona imaginea acestei realităţi din România postcomunistă.
Cercetarea ştiinţifică a implicat mai multe interviuri cu cei mai cunoscuţi DJ orădeni: Dumitru Chifiriuc, Ovidiu Bojan şi Varga Ştefan. Expoziţia reuneşte o serie de obiecte originale, de la vinilurile celor mai cunoscute formaţii, din acea perioadă, The Beatles, Boney M, Queen, Modern Talking, ABBA, Phoenix, Metropol, Semnal M etc., greu de procurat în anii de dictatură comunistă, dar şi aparatură electronică specifică discotecilor, pickup-uri, magnetofoane, boxe, benzi magnetice etc. Unele obiecte expuse aparţin colecţionarului orădean Szucs Gheorghe. „Era extrem de greu să faci rost de muzică. Prima cale era o emisiune la unguri. Aveam un băiat care lucra ca depanator şi de acolo mai aduceam muzică pe benzi de magnetofon. A doua cale era tatăl unui orădean, care era pilot de avion pe cursa New York, şi aducea săptămânal teancuri de discuri, de mică dimensiune”, spune DJ-u Dumitru Chifiriuc, într-un interviu acordat pentru promovarea expoziţiei.
O contribuţie esenţială în constituirea acestui patrimoniu valoros al Muzeului oraşului Oradea l-au avut numeroşii orădeni care s-au implicat activ în campania de donaţii „Nu arunca trecutul. Adu-l la Muzeu!”. Această expoziţie este un mod de a mulţumi orădenilor că au acceptat să fie parte activă în salvarea acestor bunuri culturale, dar ar şi ca scop să trezească nostalgii generaţiei de tineri ai anilor ’70-’80, reprezentând, totodată, şi o lecţie de istorie pentru actuala generaţie, a mai menţionat Cristina Puşcaş.
Atmosfera va fi întreţinută de către DJ Adi Filip, pentru toţi cei care, respectând dress code-ul vremii, vor dori să participe la eveniment.