12 activiști din Vrancea, la Forumul Național PES activists România

0
230

PES activists România a organizat sâmbătă, la Bucureşti, Forumul Național PES activists România. Tematica aleasă, „Un nou contract social european – 300 de activişti pentru un mesaj de stânga european“, a generat o dezbatere interactivă cu privire la proiectele de politici publice de stânga necesare la nivel naţional şi european. În contextul propunerilor aflate în dezbatere la ora actuală în Uniunea Europeană, preşedintele coordonator al PES activists România, Victor Negrescu, s-a referit la necesitatea introducerii unui salariu minim la nivel european. „Salariul minim european reprezintă soluţia optimă pentru a reduce decalajele între cetăţenii europeni. Permiţând accesul la oportunităţi egale şi promovând standarde minime europene, putem crea Europa socială şi transforma Uniunea Europeană într-un simbol al dezvoltării şi bunăstării la nivel global. Ca o încununare a eforturilor stângii europene din ultimele două decenii, noua Comisie Europeană s-a angajat în faţa Parlamentului European să introducă salariul minim la nivelul Uniunii Europene.

Din păcate, dreapta acţionează, în continuare, strict în defavoarea acestui deziderat. Introducerea unui salariu minim european ar permite angajatului plătit astfel să poată supravieţui cu sumele încasate, ar contribui la reducerea şomajului voluntar şi, în consecinţă, ar degreva bugetele naţionale de anumite cheltuieli, ar permite o distribuţie mai echitabilă a profiturilor la nivel european, şi, nu în ultimul rând, ar limita exodul social şi fenomenul de brain drain. Nu trebuie să uităm nici faptul că, la nivelul statelor membre, ţara noastră a înregistrat în ultimul deceniu cea mai amplă creştere a salariului minim la nivel naţional, creştere accentuată în ultimii doi ani de guvernare social-democrată, în ciuda opoziţiei partidelor de dreapta, majorarea salarială netă fiind de aproape 40% între 2016 şi 2019“, a subliniat inițiatorul apelului lansat de cei 300 de activişti.

Prezent la eveniment, președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a declarat: Campania pentru un salariu minim european este o campanie pentru oportunități egale la nivelul Uniunii Europene. Ne dorim mai multă Europă, dar o Europă socială”. Acesta a declarat că Partidul Social Democrat va susține campania lansată de PES activists România. Este important ca Europa să devină mai socială, nu doar să apere interesele marilor corporații multinaționale, ci să apere și interesele cetățenilor”, a completat Marije Laffeber, secretarul general adjunct al Partidului Socialiștilor Europeni. Socialiștii europeni au fost de altfel susținuți de liderii sindicați și din mediul asociativ prezenți la eveniment.

La eveniment a fost prezent și reprezentantul PES activists România din județul Vrancea, Bogdan Matișan, care a susținut nevoia unui salariu minim european. În acest sens, organizația județeană pregătește în perioada următoare lansarea campaniei și va organiza mai multe acțiuni destinate susținerii inițiativei lansate de PES activists România.

Evenimentul a reunit peste 300 de militanți PES din toată țara, reprezentanţi de marcă ai Partidului Social Democrat, membri ai Partidului Socialiştilor Europeni, precum secretarul general adjunct Marije Laffeber, şi responsabilul pe Europa Centrală şi de Est, Konrad Golota, exponenți ai mediului sindical, precum preşedintele Blocului Naţional Sindical, Dumitru Costin, preşedintele şi fondatorul Confederaţiei Naţionale Sindicale „Cartel Alfa“, Bogdan Hossu, şi liderul Federaţiei Naţionale Sindicale „Alma Mater“, Anton Hadăr, reprezentanţi ai mediului academic, exponenţi ai mediului asociativ, printre care Julian Schulte, reprezentant Friedrich Ebert Stiftung în România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here