Un consulat onorific al României a fost inaugurat la Florenţa

0
90

Un consulat onorific al României a fost inaugurat la Florenţa, urmând să deservească cei aproximativ 85.000 de cetăţeni de origine română care locuiesc în regiune, dintre care peste 20.000 chiar în oraş. Noul consul onorific este Paolo Fagiolini, cunoscut pentru implicarea sa în domeniul sanitar şi al biotehnologiilor, informează Ambasada României în Italia într-un comunicat de presă difuzat joi. ”Consulatele onorifice sunt o parte integrantă în relaţiile internaţionale şi au scopul de a dezvolta relaţiile comerciale şi culturale, având astăzi o vocaţie puternică în cadrul Uniunii Europene: aceea de a consolida coeziunea şi cunoaşterea reciprocă, favorizând formarea unei conştiinţe europene, atât de necesară pentru afirmarea Europei ca actor global”, a declarat la ceremonia de inaugurare ambasadorul României în Italia George Bologan.

Consulul onorific al României la Florenţa, Paolo Fagiolini, a explicat că noua prezenţă consulară se adresează îndeosebi miilor de români din Toscana: „Sunt foarte mulţi cetăţeni români bine integraţi pe întreg teritoriul Toscanei, în diferite domenii de activitate şi în sectoare cu o importanţă strategică. Ne adresăm acestora, având convingerea că îi vom putea sprijini pentru o şi mai bună integrare şi dezvoltare”. „Românii – a continuat consulul Fagiolini – au manifestat dintotdeauna prietenie faţă de Italia. Se recunosc în limba latină, în istoria comună, iar Italia a avut o relaţie strânsă cu România încă dinainte de aderarea acesteia la UE: atât ca partener comercial, cât şi cultural şi social”. În acest sens, activitatea Consulatului Onorific „va fi un reper pentru companiile italiene care doresc să fie prezente în România, unde creşterea economică şi dezvoltarea rapidă a dus la înfiinţarea a peste 40.000 de firme româneşti cu capital italian, dintre care peste 23.000 sunt încă active, iar în prima parte a anului 2019 în fiecare lună au fost create peste 100 de astfel de companii – un aspect crucial, îndeosebi pentru o regiune orientată către export, cum este Toscana”.

Paolo Fagiolini şi-a exprimat încrederea că deschiderea noului consulat onorific întăreşte relaţia consolidată între România şi Italia, având în vedere „principalele grupuri, firme şi bănci italiene prezente în România, precum şi cele peste 300 de zboruri săptămânale care fac legătura între cele două ţări”. La ceremonia de inaugurare, desfăşurată miercuri la sediul Consulatului Onorific din Viale del Poggio Imperiale nr. 32, Florenţa, au au participat ambasadorul României în Italia, George Bologan, consulul general al României la Bologna, Daniela Dobre, primarul oraşului Florenţa, Dario Nardella, prefectul de Florenţa, Laura Lega, preşedintele Consiliului Regional Eugenio Giani şi parlamentarul Guglielmo Picchi, alături de numeroşi alţi reprezentanţi din conducerea autorităţilor regionale şi locale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here