196 de porci omorâți într-o gospodărie din Odobești, după confirmarea virusului pestei porcine

0
730

Un vrâncean a rămas fără 196 de porci din cauza virusului Pestei Porcine Africane care a fost confirmat în gospodăria situată în Odobești, pe șoseaua Vrancei. Suspiciunea a apărut vineri, când virusul a fost confirmat de analizele făcute la laboratorul Direcție Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor. Sâmbătă, diagnosticul a fost confirmat de către Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală București (I.D.S.A.) – Laboratorul Național de Referință pentru Diagnostic și Sănătate Animală iar serviciile veterinare au intervenit de urgență. Toți porcii din gospodărie au fost evaluați, eutanasiați, îngropați iar zona a fost dezinfectată. „Gospodăria din localitatea Odobești, județul Vrancea a fost plasată sub supraveghere oficială, au fost aplicate măsuri de restricție pentru circulația persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor și a mijloacelor de transport, precum și dezinfecția exploatației…D.S.V.S.A. Vrancea solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea acestor măsuri, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei. Proprietarii animalelor afectate vor beneficia de despăgubiri, conform prevederilor H.G. nr. 1214/2009, modificată și completată prin HG nr. 484/2018. Ancheta epidemiologică este în desfășurare, arată DSVSA Vrancea.

Veterinarii precizează că „pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având însă impact la nivel social din punct de vedere economic.

Este cel mai mare număr de porci eutanasiați într-o gospodărie vrânceană din cauza virusului PPA. Până acum, virusul a fost confirmat doar la exploatații non-profesionale unde nu se respectă cu strictețe măsuri de biosecuritate precum și la porcii mistreți. Din fericire, nicio fermă de creșterea porcilor din județ nu a fost afectată de acest virus. În schimb, ritmul de apariție a virului a crescut de la începutul anului. Au fost confirmate focare de PPA la Tătăranu, Străoane, Dumbrăveni și acum la Odobești.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here