”Pompierul lunii decembrie” este un performer adevărat, cu o condiție fizică de invidiat și capabil să facă față celor mai grele provocări. Îi place să fie mereu printre primii, iar pentru a obține cele mai bune rezultate se pregătește continuu. Este sigur pe sine iar viteza de reacție e principalul său atu. Poate din acest motiv a ales să facă parte din echipa de descarcerare. Calitățile enumerate îl caracterizează pe plutonierul major Chivu Emilian, și au fost puse în evidență și la intervenția din data de 18 decembrie 2019.
În jurul prânzului, un apel la 112, anunța producerea unui accident rutier pe șoseaua de centură a municipiului Focșani. În urma impactului dintre două autoturisme au rezultat patru victime, dintre care două rămase încarcerate. Plutonierul major Chivu Emilian ne-a detaliat cum s-a desfășurat intervenția: ”În acea zi îndeplineam atribuțiile comandantului de echipaj, în sarcina mea a fost coordonarea intervenției. Am ajuns imediat la locul indicat și am constatat că într-unul dintre autoturisme doi bărbați au rămas încarcerați, unul pe bancheta din dreapta față, celălalt pe bancheta din spate. Am analizat repede situaţia şi împreună cu colegii mei am hotărât să începem descarcerarea la portiera din dreapta faţă, deoarece victima de aici era în stare de inconștiență. Am folosit accesoriile din dotare și în Cel mai scurt timp am extras prima victimă, pe care am predat-o echipajului SAJ aflat la fața locului, care a început repede efectuarea manevrelor de resuscitare. Noi am trecut apoi la descarcerarea celei de-a doua victime, aflată pe bancheta din spate. Am reuşit să deschidem portiera din dreapta spate cu ajutorul depărtătorului hidraulic şi am observat că victima era prinsă cu membrele inferioare sub scaunul din faţă. Am efectuat cu grijă manevrele care să permită eliberarea victimei, i-am pus gulerul cervical și am executat extragerea. Am predat ulterior victima unui echipaj SAJ. Între timp, am constatat că, şoferul celuilalt autoturism, o femeie, este rănită uşor, așa că am mai solicitat o ambulanţă. Până la sosirea ambulanţei, echipajul de pe descarcerare i-a acordat primul ajutor la faţa locului: i-a montat gulerul cervical, i-a făcut o hemostază şi a ajutat la imobilizarea membrului inferior stâng prin montarea unei atele, deoarece se părea că suferise o fractură. A fost o intervenţie care a necesitat precizie şi rapiditate, deoarece au fost două persoane încarcerate, iar o altă persoană rănită uşor, căreia a trebuit să-i acordăm, de asemenea, ajutor. Din nefericire, mai târziu am aflat că victima aflată în stare de inconștiență a decedat la spital. De aceea, chiar dacă noi ne-am dat toată silința ca misiunea să se termine cu bine, nu am avut, în totalitate, satisfacția unui final fericit. Cu toate acestea, pot spune că, datorită nouă, două persoane se bucură de viață”.
De când lucrează pe descarcerare s-a obișnuit să se ia la întrecere cu timpul. Fiecare minut pentru salvarea semenilor aflați în suferință este prețios. Plutonier major Chivu Emilian recunoaște că ” este destul de greu să lucrezi pe descarcerare, dar dacă îţi place ceea ce faci şi ești pregătit să lucrezi sub presiune, totul pare ceva normal. Când plec la intervenţie îmi trec prin minte tot felul de gânduri şi trăiesc un amalgam de emoţii dar ştiu un singur lucru, că trebuie să fac tot ce-mi stă în putinţă pentru a salva persoanele implicate în accident care sunt încarcerate. Pe descarcerare, în primul rând, îţi trebuie un psihic puternic pentru că, de obicei, imaginile pe care le vedem nici filmele de groază nu le pot reproduce. Pe lângă imaginea dezastruoasă se adaugă şi suferinţa persoanelor încarcerate care ţipă sau şi mai rău, îi vezi cum sunt gata să-şi dea ultima suflare. În acele momente nu ai cum să te mai gândeşti la altceva, depui toate eforturile şi te concentrezi să-i salvezi. Puterea de concentrare, atenția distributivă, capacitatea la efort prelungit, mi le-am dezvoltat practicând sport de performanță. De la opt ani am început să joc fotbal.”
Pentru că așa cum v-am zis, avem de-a face cu un campion, ca fotbalist, Chivu Emilian a făcut parte din echipa națională de minifotbal cu care a câștigat trofeul Campionatului European în anul 2014. Prezenţa lui în rândurile echipei naţionale nu a fost deloc una simbolică, deoarece el a marcat golul care a calificat România în semifinalele de la Mini-Euro 2014. În anul 2015 a fost din nou convocat la echipa națională pentru Campionatul Mondial din S.U.A.
Deși credea că e făcut să fie fotbalist, nu regretă nici un moment că a urmat sfatul mamei. ”Mama e de profesie asistent medical, ea mi-a insuflat afecţiunea pentru semenii aflaţi în impas şi cum să mă dedic celorlalţi. Ca o bună prietenă, tot ea m-a sfătuit să urmez cariera de pompier şi cred că a făcut un lucru nemaipomenit. Doar o mamă poate cunoaşte şi cele mai ascunse calităţi ale copilului ei, eu nu bănuiam că am aceste înclinaţii, mă vedeam doar fotbalist. Acum, nu mă văd decât salvator. Am trăit sentimentul de a fi campion european, mi-am auzit numele scandat de mii de oameni, dar nici un sentiment nu e mai sublim ca atunci când salvezi o viață. Fotbalul m-a modelat fizic și psihic dar meseria pe care o practic mă definește ca om. Când devii salvator profesionist trebuie să te pregătești permanent, ca și atunci când faci sport de performanță. Fotbalul m-a format să fiu axat pe rezultat, să dau randament în ceea ce fac. Aceeași dorință o am și la serviciu. Aici mi-am canalizat atenția asupra perfecționării profesionale. Am urmat cursuri, am participat la concursuri profesionale de descarcerare și prim-ajutor, precum și la competiții sportive unde întotdeauna am ocupat un loc pe podium. Motto-ul care mă ambiționează este : „Dacă vrei să câştigi mergi înainte, nu da nici un pas înapoi!” Cu sprijinul colegilor, cărora le mulțumesc pentru tot ce au făcut pentru mine, sper să reușesc să realizez ce mi-am propus, respectiv, să salvăm cât mai multe vieți și să ne îndeplinim cu succes misiunile la care suntem solicitați.”
Felicitări campionul nostru! Ne dorim să mergem înainte și să câștigăm împreună!
Compartimentul Informare şi Relaţii Publice al I.S.U. Vrancea