Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786
Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786

Vrânceni evazionişti, judecaţi pentru prejudicii aduse bugetului de stat

Mai multe persoane, unele dintre ele administratori de societăţi, au fost trimise în judecată de procurorii vrânceni pentru săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală. Unii dintre ei au vândut lemne fără să se înregistreze la organul fiscal şi fără să achite contribuţii, iar alţii nu au înregistrat în contabilitatea firmelor pe care le administrau veniturile realizate.

Unul dintre inculpaţi are 60 de ani şi este din comuna Broşteni. Conform rechizitoriului, pe durata a trei ani, inculpatul a vândut lemne de foc fără să se înregistreze la organul fiscal şi fără să achite contribuţii, în urma activitătilor desfăşurate obţinând un profit net total de 37.800 lei. Prejudiciul nu a fost recuperat, iar la audieri inculpatul nu a negat fapta. El a spus că a cumpărat lemne de la mai multe societăţi, în special de pe raza comunei Tulnici, pe care le-a vândut apoi pe raza judeţelor Brăila, Galaţi, Constanţa şi Buzău. Omul a declarat că profitul lui la un transport de lemne era de aproximativ 150 lei.

În aceeaşi situaţie se află şi un bărbat de 42 de ani, din comuna Păuleşti, administrator de societate. Despre el, anchetatorii spun că în perioada septembrie 2016-ianuarie 2017 nu a înregistrat în contabilitatea firmei venituri în cuantum de 12.475 lei pe care le-a obţinut în urma emiterii a 31 de avize de însoţire a mărfii pentru 25 de curse de transport material lemnos, efectuate cu două camioane. Transporturile erau efectuate din fondul forestier al Obştii Hăulişca la locuinţele mai multor persoane, membre ale unei asociaţii. În cazul său prejudiciul creat bugetului de stat a fost de 1996 lei, prejudiciu care a şi fost recuperat integral.

Tot pentru evaziune fiscală va fi judecat şi un bărbat de 35 de ani, din comuna Mera. În perioada 2015-2018 el ar fi efectuat 175 de transporturi de material lemnos, lemn de foc. Bărbatul a achiziţionat lemnul de la diferite societăţi şi apoi l-a vândut, fără să se înregistreze la organul fiscal ca şi contribuabil. În rechizitoriu se arată că venitul net anual obţinut din tranzacţiile cu lemn a fost de 14.000 lei pe care nu l-a declarat organului fiscal. Astfel, inculpatul a creat un prejudiciu de 7.720 lei, spun procurorii care au dispus trimiterea lui în judecată.

În atenţia anchetatorilor au ajuns şi două persoane din Mărăşeşti, un bărbat şi o femeie, administratori ai unei societăţi. Despre bărbatul de 37 de ani, anchetatorii spun că, în calitate de administrator de societate, în perioada ianuarie 2012-februarie 2015, a înregistrat în evidenţele contabile ale societăţii sau în alte documente legale, facturi fiscale care nu reflectau realitate în ceea ce priveşte achiziţia de europaleţi de la trei societăţi, producând un prejudiciu la bugetul de stat în cuantum de 86.825 lei, care nu a fost recuperat.

În acelaşi dosar va fi judecată şi o femeie, administratoră a aceleiaşi societăţi, care a continuat activitatea infracţională a bărbatului. Astfel, din februarie 2015 şi până în septembrie 2015 a continuat şi ea să înregistreze în evidenţele contabile ale societăţii şi în alte documente, facturi fiscale care nu reflectau realitatea privind achiziţia de europaleţi de la mai multe societăti. În cazul ei, prejudiciul creat bugetului de stat a fost estimat la suma de 224.208 lei. Nici în acest caz suma nu a fost acoperită. Nici bărbatul şi nici femeia nu au antecedente penale.

Toate dosarele au fost înregistrate pe rolul instanţelor vrâncene spre a fi judecate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?