Seceta pedologică va persista în majoritatea zonelor agricole din ţară, în intervalul 14 – 20 ianuarie (agrometeo)

0
78

Fenomenul de secetă pedologică va persista în majoritatea zonelor agricole din ţară, pe fondul conţinutului de umiditate scăzut şi deosebit de scăzut, pe profilul de sol 0-100 de centimetri, în cultura grâului de toamnă, se arată în prognoza agrometeorologică valabilă pentru perioada 14 – 20 ianuarie, publicată de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).

Conform prognozei, culturile agricole se vor afla în continuare în starea de repaus biologic în cea mai mare parte a ţării, izolat fiind posibile reluări lente şi temporare ale proceselor vegetative, îndeosebi în zonele de câmpie sudice şi vestice. „De asemenea, în zilele cele mai reci, pe fondul temperaturilor minime mai scăzute din aer şi sol, local, la speciile de toamnă vor fi posibile vătămări ale aparatului foliar prin brunificări şi arsuri ale vârfului frunzelor, îndeosebi pe terenurile fără strat de zăpadă”, precizează sursa citată.

Specialiştii ANM notează că, în cultura grâului de toamnă, conţinutul de umiditate pe profilul de sol 0-100 cm, vor fi valori scăzute şi deosebit de scăzute (secetă pedologică moderată, puternică şi extremă), în Dobrogea, cea mai mare parte a Munteniei, local în nord-vestul, centrul şi sudul Transilvaniei, nordul, nord-vestul şi vestul Banatului, nordul, estul, izolat sudul şi sud-estul Moldovei, sudul Olteniei şi al Crişanei. Rezerva de apă din sol se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi izolat optime, în Maramureş, pe suprafeţe agricole extinse din Oltenia şi Crişana, local în nordul, nord-estul, estul şi centrul Transilvaniei, nord-vestul, vestul, centrul, estul şi sudul Moldovei, nordul, nord-vestul şi vestul Munteniei.

În privinţa stării de vegetaţie a culturilor agricole, în perioada următoare, orzul şi grâul de toamnă vor parcurge răsărirea, formarea frunzei a treia şi înfrăţirea (10-100%), iar în funcţie de data semănatului, la cultura de rapiţă se va semnala dezvoltarea aparatului foliar (5-13 frunze).

Pe de altă parte, la speciile pomicole şi viticole se va înregistra stadiul de repaus vegetativ, la nivelul întregii ţări.

La nivel general, lucrările agricole de sezon se vor putea desfăşura în condiţii bune, în aproape toată ţara, iar printre măsurile ce se pot lua în această perioadă se află şi administrarea îngrăşămintelor minerale complexe pe bază de fosfor şi potasiu la cerealierele de toamnă înfiinţate în perioada optimă.

Din punct de vedere meteorologic, prognoza ANM relevă faptul că, în intervalul 14 – 20 ianuarie, va predomina un regim termic al aerului în general mai ridicat decât în mod obişnuit, în majoritatea regiunilor agricole. Temperatura medie diurnă a aerului se va situa între -8 şi 8 grade Celsius, abaterile termice pozitive fiind cuprinde între un grad şi 6 grade Celsius, la nivelul întregii ţări. De asemenea, în cea mai mare parte a zonelor de cultură, valorile maxime ale aerului vor oscila între -2 şi 12 grade Celsius, iar cele minime între -13 şi 4 grade Celsius.

În acelaşi timp, pot apărea precipitaţii mixte (ploaie, lapoviţă şi ninsoare), reduse cantitativ, în majoritatea regiunilor agricole, însoţite de intensificări de scurtă durată ale vântului. Totodată, în zonele joase şi de luncă vor fi condiţii de producere a ceţii, izolat asociată cu burniţă.

Evoluţia stării de vegetaţie pentru perioada estimată utilizează prognoza meteorologică pe scurtă/medie durată asociată cu informaţiile fenologice colectate săptămânal prin monitorizarea principalelor culturi agricole din România situate în apropierea staţiilor meteorologice cu program agrometeorologic din reţeaua ANM.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here