Vă aşteptăm miercuri, 15.01.2020, ora 13.00, în Pinacoteca Centrului Cultural Vrancea, str. Mitropolit Varlaam, nr. 48 bis! Astăzi vă prezentăm doi dintre participanţii la eveniment: Ţica Geană şi Manole Enache.
Țica GEANĂ
N. 24 iulie 1956 în Soveja, judeţul Vrancea.
Meşteşug; din fragedă copilărie învaţă tainele războiului de ţesut şi cusutul de mână, devenind un important meşter popular al judeţului.
Ţica Geană coase ii, ţese păretare în două ițe, catrințe, bete, brâie, pieptare din lână și năframe din borangic. Desenează cu suveica figuri geometrice și vegetale (păsări încadrate în pătrate, motivul cetinii, drugi), cârlige şi semnul crucii pe iile cu altiță, cu chirușcă, cu fir metalic alb sau auriu, colorate natural cu fir negru sau galben de bumbac.
Din anul 2008 este artist plastic la secţia externă de Artă Populară din Soveja, specialitatea Ţesături populare (scoarţe, articole de îmbrăcăminte şi uz casnic) din cadrul Şcolii Populare de Artă Focşani.
Participări/concursuri: 2010, Tradiţii pascale la români – expoziţie – concurs de meşteşuguri populare – secţia de etnografie a Muzeului Vrancea, Crângul Petreşti. 2019, participarea doamnei Geană Ţica la filmări Ziarul de Vrancea, despre confecţionarea iei tradiţionale şi despre Tradiţii şi obiceiuri de Buna-Vestire în Vrancea.
Premii obţinute de elevii şcolii: clasa Ţesături (scoarţe) populare, Soveja, Premiul al III-lea; 2010, Expoziţie de icoane, ouă încondeiate şi artǎ popularǎ De la psalmi şi icoane la Sfânta Scriptură şi Muzica sacră, Promenada Mall, Focşani.
Premii obţinute de meşterii noştri populari:Ţesături (scoarţe), Premiul al III-lea, 3-5 mai 2011, Congresul Internaţional de turism rural, Alba-Iulia.
Manole ENACHE
N. 26 noiembrie 1974 în Spulber, Vrancea.
Meşteşug: a învăţat meşteşugul îmbinării lemnului şi al făuririi de instrumente de suflat de la bunicul său, renumitul meşter popular Tulache Cristea.
Lemnul folosit pentru buciume este lemn de arin sau de cireş, transformat în doage. Acestea se obţin prin tăierea lemnului şi curăţarea interiorului celor doua jumătăţi. Doagele lipite formeză tubul care se îmveleşte cu coajă de cireş. Coaja de cireş se taie în spirală şi este lăsată să se usuce pe toată lungimea tubului. Secretul funcţionării unui bucium este ca doagele din care este alcătuit să fie cât mai subţiri.
Din 2015 este artist plastic, la secţia externă de Artă Populară din Spulber, specialitatea Instrumente populare, din cadrul Școlii Populare de Artă, Focşani.
Sursa text și foto: Facebook/Centrul Cultural Vrancea