VIDEO: Domnule Condurache, noi avem ediție de week-end, tupeul dvs nu are însă limite

0
5497

Când crezi că ai trăit să le vezi pe toate, viața îți demonstrează că îți poate rezerva surprize. Poate una dintre cele mai neplăcute a fost ieri, când Ziarul de Vrancea a publicat un…ceva, în care Monitorul de Vrancea era acuzat că „a fabricat o știre falsă de cea mai joasă speță”. Domnule Condurache, „sursele reporterilor Zdv” v-au dat ideea să publicați asta? Cât de jos ați putut ajunge încât să inventați așa ceva?

S-o luăm cu începutul. Spuneți că nu am menționat niciun link cu trimitere la articolul despre așa zisa împușcare a fiului primarului din Reghiu, articol despre care Răduță Macovei ne-a adus la cunoștință că a apărut pe site-ul Ziarului de Vrancea. Noi nu suntem fani, așa că nu vă urmărim. Nici dumnealui, dar a fost sunat de oameni care să-l întrebe dacă e adevărat așa ceva. Dar revenind. Normal că nu am publicat link, pentru că atunci când ați aflat că ceea ce ați publicat era o imensă porcărie, ați șters tot.

Da, știrea la noi apare cu data de sâmbătă. Dar asta pentru că avem ediție de week-end, iar știrile pe care le publicăm duminică apar cu data de sâmbătă. Știți cum lucrează ziarele tipărite, cu ediții. Și știrea cu scandalul de la spital, care a avut loc duminică seara, apare publicată tot cu data de sâmbătă. Apropo de știrea asta! Cum de „sursele reporterilor ZdV” v-au spus luni fix, dar fix ce a publicat Monitorul duminică seara? Știrea despre moartea Cristinei Țopescu apare pe site-ul nostru tot cu data de sâmbătă, dar știți foarte bine că informația este de duminică seara.

Cât tupeu puteți avea? Cât? Atâta cât să apelați la un IT-ist priceput care să arate oricui, cum se poate falsifica ceva pe un site! Ori, din punctul nostru de vedere, asta este foarte grav și nu ar strica dacă instituțiile abilitate s-ar sesiza în acest caz. Noi vom face, oricum, demersuri în acest sens.

Întâmplarea a făcut ca duminică, înainte să publicăm noi știrea despre imensa porcărie pe care ați făcut-o, să fim contactați în legătură cu o altă știre apărută pe site-ul nostru, de un coleg din presă. I-am arătat acestuia captura cu articolul apărut pe ZdV și ne-a spus, cităm: „Am văzut ceva la Sebi, dar era blurat numele. Îl critica pe Condurache”. Sebi este Sebastian Oancea, un jurnalist care poate fi bănuit de orice, dar nu de simpatii față de Monitorul de Vrancea. Noi nu am putea vedea postarea despre care vorbește colegul din presă, am văzut însă un comentariu postat de Sebastian Oancea, la linkul de la Ziarul de Vrancea în care suntem acuzați că am falsificat. Iată ce a scris luni fostul dvs angajat: „Încă de dimineață au fost semnale că ZDV ar fi publicat știrea falsă. De ce vedem reacții tocmai acum? În mod normal, dacă pe paginile pe care le administrez ar fi apărut o asemenea informație falsă, ori s-ar fi vehiculat în mediul virtual apariția ei, n-aș fi pierdut nici o secundă ca să o combat. Or, au trecut aproape 24 de ore până să vedem această specificare. Mi se pare dubios.”

Așadar, domnule Condurache, repetăm, poate n-ați înșeles din prima: „încă de dimineață (duminică – n.r.) au fost semnale că ZDV ar fi publicat știrea falsă”. Și asta o scrie, repetăm, cineva care ar putea fi bănuit că reprezintă planeta Marte pe Pământ, dar în niciun caz că are vreo legătură cu noi.

Domnule Condurache, am tolerat și noi, dar și ceilalți colegi din presă, fie că vorbim despre vrancea24, jurnaldevrancea, Adevărul – ediția de Focșani, etc., furtul de informații. Colegul de care vorbeam mai sus ne spunea că cineva v-a făcut scandal și imediat ați șters știrea cu totul. Deci aveți practică în sensul ăsta. Și tot am fost șocați să vedem astăzi, după tot tamtamul cu știrea falsă, că ați furat fără jenă informațiile despre scandalul de la spital citând „ informațiile redactorilor Ziarului de Vrancea”. Care redactori, domnule Condurache? Mai aveți vreun angajat? Sau doar colaboratori care lucrează pentru glorie sau mobilă, var ori electrocasnice? (prietenii știu de ce).

L-am contactat ieri din nou pe primarul comunei Reghiu, Răduță Macovei, pentru a ne relata iarăși, de data aceasta și filmat, cum a ajuns în situația de a afla de la diverse persoane faptul că fiul său ar fi fost împușcat.

„Duminică în jurul orelor 11.00 am plecat de acasă și am mers la un magazin din sat. Stând în magazin, am primit un telefon de la fratele meu care m-a întrebat dacă știu ceva în legătură cu Alexandru, că s-a dat ceva…pe internet, apare la Ziarul de Vrancea că băiatul meu Alexandru a fost împușcat în piept în noaptea de 11 spre 12 ianuarie. După câteva minute am fost sunat de o altă persoană din Focșani care m-a întrebat dacă am vreo problemă. L-am întrebat de ce mă întreabă și mi-a spus că îmi trimite ceva pe WhatsApp. Și mi-a trimis poza cu articolul care apărea în Ziarul de Vrancea, cum că băiatul meu ar fi fost împușcat. Am plecat imediat acasă unde era băiatul meu care nu avea nicio problemă. I-am dat un mesaj domnului Condurache de la Ziarul de Vrancea cu articolul care a apărut în ziar, i-am trimis pe WhatsApp, și l-am întrebat cum se poate întâmpla așa ceva. Nu mi-a răspuns la mesaj până târziu.

Între timp, colegii de clasă ai băiatului meu au sunat imediat și l-au întrebat dacă este bine, că apare pe internet că are probleme. Copilul i-a întrebat unde au văzut această știre și i-au spus că au intrat pe site-ul Ziarului de Vrancea și le apărea informația asta. A apărut timp de o jumătate de oră și apoi a șters tot, nu a mai apărut nimic toată ziua de duminică“, a precizat primarul Răduță Macovei.

Domnule Condurache, cei cinci pași pe care i-ați făcut dvs pentru a falsifica ceva pe site-ul Monitorului de Vrancea reprezintă, din punctul nostru de vedere, cel puțin un îndemn la infracțiune, dacă nu o infracțiune în sine. Noi nu i-am parcurs, dvs da. Ceea ce trebuie să înțeleagă oricine, iar dvs știți deja, este că Ziarul de Vrancea nu mai reprezintă demult o concurență pentru nimeni, nici în print, nici în online. Nu mai sunteți un ziar, ci un loc unde preluați diverse postări de pe facebook fără să le verificați, unde lansați acuzații fără să cereți puncte de vedere, unde, iată, apar mosntruoase informații de genul celei care a afectat atât de profund familia Răduță.

Noi nu avem niciun motiv să vă băgăm în seamă, am făcut-o doar ca răspuns la rugămintea primarului, căruia dvs nu-i răspundeați la telefon și mesaje și care dorea ca lumea să știe că totul e în regulă cu fiului dumnealui. Colegii de clasă ai băiatului distribuiseră deja informația cum că ar fi fost împușcat, la care adăugaseră emoticoane cu lacrimi și inimi frânte!

Faptul că ați putut publica o asemenea informație fără să o verificați poate fi speculat și prin prisma unor jocuri pe care le faceți pentru niște interese obscure. Cum altfel poate fi justificat așa ceva? Dacă familia Răduță nu și-ar fi știut fiul acasă, ar fi putut avea un șoc care să-i bage pe bieții părinți în spital. Cine și ce interese are să vă furnizeze o asemenea informație, care poate fi interpretată chiar și ca o amenințare? Și cum ați putut-o publica cu atât de multe detalii?

Rușine să vă fie!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here