Ediția: Vineri 24 ianuarie 2025 Nr. 6800
Ediția: Vineri 24 ianuarie 2025 Nr. 6800

1,88 milioane de turişti în 2019 în Regiunea Sud – Est, care include și Vrancea

Circa 70% dintre turiştii care au călătorit anul trecut în România au preferat cazarea în structură de primire turistică tip hotel/aparthotel, care reprezintă 47% din totalul spaţiilor de cazare, conform unei analize realizate de o firmă de consultanţă.

„Raportat la numărul de locuitori, România are de recuperat un decalaj major faţă de alte ţări din regiune în ceea ce priveşte numărul de camere de hotel şi numărul de turişti. În anul 2019, din totalul de 227.315 spaţii de cazare (camere în hoteluri, pensiuni, apartamente în regim hotelier, hosteluri, etc) doar 107.711 reprezintă camere de hotel clasificate la 1-5 stele, adică aproximativ 47%”, se menţionează în analiza EST Hospitality.

Potrivit sursei citate, Republica Cehă, cu un număr similar de spaţii de cazare şi camere de hotel şi cu o populaţie cu aproape 50% mai mică decât cea a României, a atras pe baza estimărilor companiei pentru anul 2019, un număr dublu de turişti.

Analiza semnalează că anul 2019 a adus o creştere a numărului de turişti (români şi străini) faţă de anul 2018 de aproximativ 4%, fiind înregistraţi 13,3 milioane de turişti faţă de 12,8 milioane turişti. Dintre aceştia, 9,3 milioane de turişti (aproximativ 70%) au optat pentru cazare în hoteluri. „Dacă avem în vedere că din totalul spaţiilor de cazare la nivel naţional camerele de hotel reprezintă doar 47% putem trage concluzia că oferta de cazare este insuficient reprezentată faţă de cererea înregistrată. Sunt necesare mai multe facilităţi de finanţare (ex.: programe în care proiectele hoteliere să devină eligibile pentru finanţările din fonduri europene, finanţări din fonduri publice etc) pentru a putea atrage mai mulţi turişti şi a dezvolta mai mult destinaţiile turistice”, subliniază autorii analizei.

În cifre absolute, cea mai mare creştere a numărului de turişti în anul 2019 s-a înregistrat în Regiunea Centru (Alba, Braşov, Covasna, Harghita, Mureş, Sibiu), 3,14 milioane în 2019 faţă de 3,02 milioane în 2018. Acest rezultat poate fi explicat prin concentraţia de atracţii turistice din aceste regiuni şi prezenţa lor în toate cataloagele agenţiilor de turism specializate în incoming, precizează sursa citată. Pe locul 2 s-a situat Regiunea Nord-Est (Bacău, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Suceava, Vaslui) cu 1,33 milioane de turişti în 2019 faţă de 1,23 milioane turişti în anul anterior, urmată de Regiunea Sud – Est (Brăila, Buzău, Constanţa, Galaţi, Tulcea, Vrancea) cu 1,88 milioane de turişti în anul 2019 față de 1,79 milioane turişti în 2018.

Creşterile cele mai mari s-au înregistrat în judeţe în care structura bazei hoteliere nu mai corespunde preferinţelor consumatorilor şi aceştia au preferat alte structuri de cazare (ex. pensiuni, apartamente în regim hotelier, vile turistice etc) care sunt mai noi şi oferă mai multe servicii.

În privinţa numărului de turişti cazaţi în structurile de primire turistică de tip hotel/aparthotel, creşterile cele mai mari s-au înregistrat în judeţele în care totalul camerelor este sub 300 unităţi. 68% din camerele de hotel/aparthotel din România sunt clasificate la 1-3 stele, în structuri vechi ridicate în anii ’80.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?