Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786
Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786

VIDEO și GALERIE FOTO: Petrecere cu șampanie și artificii la Revelionul din Focșani; „mascați” la Dălhăuți și Păunești

Piața Unirii din Focșani a fost neîncăpătoare, în noaptea de revelion, pentru focșănenii care au venit să întâmpine împreună Anul Nou. Cei prezenți au răspuns astfel invitației primarului municipiului Focșani, Cristi Valentin Misăilă, de a asista la un spectacol susținut de Ansamblul Folcloric „Țara Vrancei” și de a ciocni un pahar de șampanie sub o ploaie de artificii, în noaptea dintre ani. Artiștii ansamblului condus de Maria Murgoci au realizat un spectacol de muzică tradițională, cu obiceiuri specifice sărbătorilor de iarnă care i-au încântat pe cei prezenți. Special pentru acest moment festiv, municipalitatea a pregătit două mii de sticle de șampanie de la Panciu care au fost împărțite celor prezenți în Piața Unirii. Momentul cel mai așteptat a fost cel al focului de artificii, care a luminat la miezul nopții cerul întregului oraș.

Și de această dată, Cristi Misăilă s-a aflat în mijlocul oamenilor, le-a urat și a primit, la rândul său, urări de bine și speranță pentru un an mai bun. „Împreună cu dumneavoastră dorim să realizăm toate proiectele pe care ni le-am propus pentru a face ceva frumos din acest oraș minunat, să fie o casă a noastră, așa cum ne dorim cu toții. Vă urez un an nou fericit, cu multă sănătate, împlinirea tuturor dorințelor și a tuturor proiectelor”, a spus primarul Cristi Misăilă, care a mulțumit familiei și tuturor colaboratorilor din administrația locală care au lucrat la realizarea proiectelor realizate în Focșani în ultimii ani.

Mascații au urat la Dălhăuți

Petrecerile au continuat în prima zi din noul an cu obiceiurile tradiționale care aduc faimă Vrancei. La Dălhăuți, în comuna Cârligele, obiceiul mascaților s-a păstrat și în acest an. Ceata de urători formată din copii, bărbați și bătrâni, a colindat gospodăriile dălhăuțenilor și a rostit urări legate de belșug, pentru a începe anul nou cum se cuvine.

În fiecare an, pe 1 ianuarie, în zori, plugarii mascați se adună în grup mare și pornesc din casă în casă. Ceata reuneşte personaje precum ursul, capra, preotul, moartea, urâţii, frumoşii, dracii, mireasa, doctorul, căpitanul. Pluguşorul mascaților este întotdeauna însoţit de strigături, pocnete de bici şi sunete de clopoţei, iar plugul adevărat, tras de boi, a fost înlocuit cu timpul de buhaiul care imită mugetul boilor. Măștile sunt cele care vorbesc cel mai mult despre imaginația și umorul „mascaților” din Dălhăuți, specializați în confecționarea lor. Până la apusul soarelui, tot satul este străbătut, toate casele sunt vizitate și obiceiul străvechi se încheie cu „Spartul Plugului”, în centrul satului.

Parada „uncheșilor” de la Păunești

Una dintre cele mai cunoscute tradiții este a Uncheșilor de la Păunești, care de sute de ani alungă spiritele rele ale anului precedent prin zgomote puternice și măști care mai de care mai „înfricoșătoare”. Sute de oameni din zonă vin anual la Păunești pentru a vedea parada „uncheșilor” și „babelor” din satele comunei. Grupurile de mascați de la Păunești merg pe ulițele satelor din comună și fac zgomote puternice ajutați de talăngi confecționate de fierarii din sat de decenii întregi. După ce colindă ulițele, mascații se strâng în centrul comunei, unde pot fi admirați de toți localnicii. În ultimii ani în program a fost introdus plugușorul rostit de „uncheși” în fața autorităților care așteaptă pe scările instituției urarea de an nou.

Și în prima zi a anului 2020, „uncheșii” și „babele” au coborât de pe dealurile din sat în tractoare, mașini, trăsuri, împodobite special pentru această ocazie. Alții, mai tradițional, au preferat să vină cu căluții la paradă. Ca de obicei, în centrul paradei au fost mascații care au purtat măștile tradiționale uriașe confecționate din piei de oi și capre, cu talăngi uriașe, menite să sperie spiritele vechi din anul 2019. În ciuda vântului, mascații au stat timp de câteva ore în centrul comunei, mai ales că au fost pregătiți cu muzică să asigure voia bună a participanților. Măștile tradiționale sunt în centrul atenției ele fiind împodobite cu blănuri de oaie, globulețe, fulgi de zăpadă, poze cu Moș Crăciun, ceea ce atrage aprecierea consătenilor și a celor din alte localități veniți special să le admire parada.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?