În spatele multor zâmbete de copii, se află poveștile ilustrate de o focșăneancă. Cristina Diana Enache nu doar visează la o lume mai bună, ci și acționează în acest sens. Dumnezeu a înzestrat-o cu un dar, acela de a picta. Secretele Cristinei sunt pasiunea cu care face fiecare lucru și iubirea pe care o răspândește prin lume odată cu operele ei. Deși pare că a descoperit cheia succesului, Cristina a rămas un om simplu, un om optimist și dornic să schimbe cumva această lume gri în care parcă ne adâncim cu fiecare eveniment tragic care se petrece. Despre Cristina Diana Enache ar fi multe de zis, dar cel mai bine o lăsăm pe ea să ne dezvăluie câteva secrete pe care le lasă la dospit în atelier… a doua ei casă și locul care a început să devină parte din existența ei.
„Asta face parte din ființa mea!‟
Atunci când îți descoperi menirea pe acest pământ, este posibil să-ți fi găsit în sfârșit fericirea după care ai alergat ani la rând. Unii o descoperă mai devreme, unii mai târziu, în timp ce alții poate nu reușesc niciodată să-i dea de capăt. În cazul Cristinei, desenul a făcut parte din existența ei încă din primii ani de viață. „Sunt o visătoare, visez la o lume mai bună pe care încerc să o construiesc în fiecare zi puțin câte puțin. M-am născut primăvara – ador acest anotimp al renașterii – într-o zi de aprilie, la Focșani. Vacanțele le petreceam la bunici la țară, locul unde am învățat să apreciez simplitatea și am prins aripi să visez frumos și să găsesc magie în natură. Am studiat la Liceul de Arte din Focșani încă din clasa a 5 a, ca apoi, pe mai departe, să fac studiile de administrație publică și să călătoresc spre Italia unde am poposit vreme de 15 ani. Pictez de când mă știu icoane bizantine, iar acum 3 ani, printr-o pură întâmplare, am pășit către ilustrație de carte pentru copii, lucru pe care îl fac și în prezent. Pasiunea pentru artă a fost de mică, desenam tot timpul… Viața a făcut ca în clasa a 5-a, să urmez cursurile Liceului de artă. Dacă unii oameni se exprimă prin scris, eu mă exprim cel mai bine prin desen, culoare și formă… asta face parte din ființa mea și nu cred că aș putea funcționa altfel‟, spune Cristina Diana Enache.
Poveștile ilustrate de Cristina ajung la inima cititorilor pentru că ea, artistul, a înțeles că o poveste înseamnă mai mult decât o înșiruire de evenimente care au fie un sfârșit fericit în care Făt-Frumos l-a răpus pe Zmeu, fie unul tragic în care Ileana Cosânzeana s-a transformat într-o mașteră și l-a părăsit pe prinț… în spatele unei povești stau atât sufletul artistului care a scris-o, cât și sufletul celui care a ilustrat-o. „Când pui suflet în ceea ce faci, acea lucrare sau acel obiect este încărcat cu energia ta și emoționează, atinge acea coardă sensibilă ceea ce este magic. Poveștile vin la mine, nu le caut eu! Apoi sunt citite, fragmentate pe ilustrații și, dacă la prima ilustrație pășesc timid, cu a doua sau a treia deja sunt în poveste cu totul.‟
Cristina Diana Enache și… Gașca Zurli
Într-un articol anterior, scris de colega mea, Lavinia Alecsandrescu, despre Cristina Diana Enache, aceasta a povestit despre legătura pictoriței cu Gașca Zurli, trupa fenomen care i-a vrăjit pe copii. Cristina este un om sufletist, și asta se observă în operele ei… dacă ar fi personaj de basm, Cristina sigur s-ar identifica cu o zână bună: are părul negu ca abanosul, ochii mari și zâmbetul mereu la purtător… este firavă, dar are o inimă foarte mare în care încap atât ideile pentru următoarele picturi, cât și emoțiile pe care le cumulează de la oamenii cu care-și împărtășește pasiunea.
Cristina a fost descoperită, dacă putem spune așa, de scriitoarea Oana Cristina Tănase și a ei cărticică, „Fetița cu fluturi în păr‟, pe care vrânceanca noastră i-a ilustrat-o. „Pe Oana Cristina Tănase o știam din mediul online, mă inspirau pozele ei pentru zânele mele, și fără să știu, Oana îmi urmărea postările pentru zânele și copilașii mei cu straie populare. Setează-ți intenția și acel lucru se va materializa. Recunosc că îmi doream să o întâlnesc pe Oana într-o bună zi și uite că primesc mesaj de la ea dacă doresc o colaborare pentru o carte de povești. A devenit imediat un proiect de suflet, un proiect în care am călătorit în amintiri, am râs împreună, am plâns, am crescut… În carte sunt ilustrate amintirile ei și relația cu bunicul, semtimente pe care le regăseam în copilăria mea și mi-a fost ușor să simt ce simțea și ea. A fost o călătorie minunată timp de 9 luni, cartea are 50 de ilustrații… este o carte magică, așa cum ne place să spunem noi, iar cine a citit-o ne-a confirmat acest lucru‟, mai spune Cristina. Oare cum arată o carte magică?! Oare cărțile, prin poveștile pe care le conțin, ne pot ajuta să pătrundem, imaginar, într-un univers paralel la care au acces doar mințile luminate? Oare mai este „la modă‟ să mergi în parc, să găsești o bancă retrasă, să te așezi și să citești… cand vremea de afară îți permite, când nu, să stai în colțul tău preferat de cameră și să te afunzi în lectură? Oare cărțile mai au această putere?! Cred că sunt întrebări la care găsești răspuns numai citind… orice, ca să-ți poți face o idee despre toate.
Fiecare lucru bun țese un altul lângă el…
Noi oamenii trebuie să înțelegem un lucru: viața înseamnă mai mult decât o casă, un serviciu și o familie… viața îi include și pe cei din jurul nostru, cunoscuți și necunoscuți pentru că fără ei noi nu am putea să ne dezvoltăm. Nu o spun pur și simplu și nici nu am descoperit roata, însă omul are nevoie de alți oameni cu care să socializeze și să interacționeze. Nevoia de comunicare este asemănătoare cu cea de hrană… la fel cum este și nevoia de artă, o hrană pentru suflet și minte. În viața Cristinei Enache a apărut Mirela Retegan. Pentru cei care nu o cunosc, Mirela Retegan este cea care a înființat Gașca Zurli, o echipă de oameni mari cu suflet de copil.
Despre Mirela Retegan, Cristina vorbește întotdeauna cu plăcere. „La lansarea «Fetiței cu fluturi în păr», a fost invitată Mirela Retegan, eu am aflat cu o zi înaintea lansării… îi citeam postările Mirelei, dar nu m-am gândit să o întâlnesc vreodată. Odată ce am cunoscut-o, Mirela mi-a transmis foarte multă caldură și simplitate, lucru care m-a facut să mă simt în largul meu cu ea. Chiar este așa cum o vedeți la spectacole și emisiuni, foarte populară, veselă și aproape de oameni. M-a felicitat pentru ilustrații și mi-a spus că este în căutare de ilustrator și uite așa ne-am revăzut după 2 luni cred, la Focșani, am stat de vorbă mai pe îndelete și de aici a pornit o frumoasă colaborare și prietenie.”
Fiecare lucru bun țese un altul după el, este nevoie de continuitate pentru ca acest proces să nu se oprească niciodată. Haideți să privim întreaga lume ca pe o fabrică în care fiecare om are sarcina lui precisă astfel încât totul să funcționeze. Ei bine, lumea în care trăim are nevoie de fiecare om în parte indiferent de meseria lui, pentru că fiecre om reprezintă o piesă dintr-un mecanism complicat care se numeștre: VIAȚĂ.
Cristina a vrut să ne transmită tuturor un îndemn: „Așa ca un îndemn final… Fă cu sufletul tot ceea ce faci, fără încrâncenare, muncește mult și lucrurile se vor așeza în viața ta după cum îți este inima.. ‟.