Ediția: Miercuri 22 ianuarie 2025 Nr. 6798
Ediția: Miercuri 22 ianuarie 2025 Nr. 6798

VIDEO și GALERIE FOTO: Aparat care poate depista substanțele interzise din sânge, la SML Focșani

Premieră în Vrancea! Secția de Medicină Legală din cadrul Spitalului Județean de Urgență „Sfântul Pantelimon‟ Focșani a fost dotată cu un aparat de ultimă generație cu ajutorul căruia pot fi depistate substanțele psihoactive din sânge. În afară de șoferii opriți și testați în trafic, acest aparat va fi folosit și pentru depistarea substanțelor chimice din probele prelevate în urma efectuării autopsiei medico-legale. Este vorba de componenta toxicologică a aparatului Gaz Cromatograf. La momentul de față, astfel de analize toxicologice se fac doar la Institutele de Medicină Legală și în câteva județe din România.

Atenție, șoferi!

Serviciul de Medicină Legală Focșani are în dotare, pe lângă aparatul pentru determinarea alcolemiei, și unul pentru depistarea substanțelor de tipul etnobotanicelor. Ieri a fost pusă în folosință componenta toxicologică a aparatului Gaz Cromatograf, o noutate în domeniul medicinei-legale din Vrancea. Durata aflării rezultatelor depinde de complexitatea cazului. Componenta toxicologică a aparatului Gaz Cromatograf poate fi folosită atât în cazul persoanelor oprite în trafic, cât și în cazul celor decedate cărora li se face autopsia medico-legală. „Aparatul Gaz Cromatograf am reușit să-l achiziționăm anul trecut, iar anul acesta a fost pusă în folosință componenta alcool. Iată că a dat Dumnezeu și am reușit ca în acest an să achiziționăm inclusiv componenta toxicologică. Pentru noi, Vrancea, este o premieră și poate nu numai pentru Vrancea, ci și pentru județele din Moldova. Începând cu zilele următoare sperăm ca și la noi în Vrancea să putem avea imediat determinarea unei probe toxicologice pentru cei care vin și li se recoltează această probă‟, a spus Constantin Mândrilă, managerul Spitalului Județean de Urgență „Sfântul Pantelimon‟ Focșani.

La rândul său, dr. Silviu Lucasievici, șeful secției de Medicină Legală din cadrul Spitalului Județean a precizat: „Vorbim despre un detector de spectometru de masă care va funcționa cuplat cu un Gaz Cromatograf. Dacă anul trecut am achiziționat un Gaz Cromatograf pentru determinarea alcoolemiei în probele biologice, acum facem un pas înainte în analiza toxicologică și ne referim aici la posibilitatea de a determina substanțe chimice necunoscute la momentul efectuării autopsiei medico-legale sau substanțe interzise la persoana în viață. De exemplu, în cazul conducătorilor auto care sunt testați în trafic pentru consum de substanțe interzise, substanțe psihoactive, putem determina acest lucru în mostra de sânge. Este un pas înainte în toxicologia medico-legală a județului Vrancea chiar și în toxicologia medico-legală din România. Astfel de analize, la momentul de față, se fac la nivelul Institutelor de Medicină Legală, iar la nivel județean sunt puține județe, în România, care pot efectua asemenea analize toxicologice. Este o modernizare care ne aduce în actualitatea toxicologiei forensice, intrăm cu această analiză în secolul XXI în ceea ce privește tehnologia mondială, deci o aducem mult mai aproape de zilele noastre, a explicat dr. Silviu Lucasievici, șeful secției de Medicină Legală Vracea.

Cum funcționează?

Mai multe despre metodele și posibilitățile tehnice ale componentei toxicologice a aparatului Gaz Cromatograf a explicat chimistul principal Lăcrămioara Topolniceanu. Este o analiză complexă la fel ca și determinarea alcolemiei însă, în acest caz, presupune mai multe faze ale analizei. Faza preanalitică este faza de preparare a probelor pentru care, pe lângă aparatul propriu-zis am achiziționat sisteme de extracție a probelor: o centrifugă care ne permite separarea serului din sângele integral la 18.000 de turații, un sistem de extracție a probelor în fază solidă, coloane cromatografice, de asemenea, reactiv-consumabile și standarde necesare extracției probelor. În aparat, se introduce acest extract din matricea biologică, care poate fi sânge, urină etc. și se trece la următoarea etapă: faza de analiză propriu-zisă a probei. Spectromatria de masă este o tehnică de chimie analitică prin care probele, speciile chimice, sunt ionizate și ordonate după raportul masă-sarcină. Aceste linii spectrale urmează să fie analizate în următoarea etapă de analiză, și anume faza post-analiză din care, cu ajutorul librăriilor de spectre care ni s-au pus la dispoziție atât librăria de spectre mixt, cât și o librărie de forensic cu ajutorul cărora putem compara spectrele obținute pentru proba necunoscută suspectă a unor compuși cunoscuți și prin care putem identifica probele respective prin compararea acestor linii spectrale. În linii mari, cam asta presupune, sunt cele trei faze: faza pre-analitică, analiza probei și faza postanalitică în care, cu ajutorul softului, putem spune ce compuși găsim în proba noastră necunoscută. Spre deosebire de alcolemie, aici este o etapă mult mai complexă în sensul că extracția unei probe durează mult mai mult, poate dura chiar și 2/3 ore, după care analiza propriu-zisă durează o oră până se fac liniile spectrale, după care faza postanalitică de identificare și comparare a liniilor spectrale poate dura, în funcție de substanța căutată, de la câteva ore, până la câteva zile. Este practic o muncă de cercetare care poate dura de la câteva ore, până la câteva zile, în funcție de complexitatea cazului, de analizele solicitate. Dacă se merge pe o substanță cunoscută sau necunoscută, lărgim aria de căutare, se fac mai multe extracții pentru fiecare probă, în funcție de ce anume căutăm, a precizat chimistul Lăcrămioara Topolniceanu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?